Viden

Adhd fordobler risikoen for at få børn som teenager

Unge med adhd har dobbelt så stor sandsynlighed for at få børn i alderen 12-19 år, end andre unge, viser nyt dansk studie. Vi skal tilbyde bedre seksualvejledning, mener forsker.

Professor i børne- og ungdomspsykiatri på Aarhus Universitet Per Hove Thomsen mener ligesom Søren Dinesen Østergaard, at det nye resultat bør føre til, at man er mere opmærksom på at tænke seksualvejledning ind i behandlingen af unge med ADHD. Arkivfoto: Gregers Tycho

Teenagere med adhd har langt højere sandsynlighed for at ende som unge mødre og fædre end deres raske jævnaldrende.

Det viser et stort dansk registerstudie, som for første gang dokumenterer, at mennesker med adhd dobbelt så ofte får børn som teenagere sammenlignet med unge uden adhd. I studiet er teenagere defineret som unge mellem 12-19 år.

»Det er helt ny viden, som er rigtig vigtig. Man ved nemlig fra andre studier, at det at blive forælder som teenager er forbundet med øget risiko for en lang række negative konsekvenser – både for de unge forældre og for deres børn,« siger lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Søren Dinesen Østergaard, som er førsteforfatter på det nye studie, til Videnskab.dk.

Han påpeger, at man derfor bør være ekstra opmærksom på de seksuelle vaner blandt unge teenagere med adhd og sørge for, at de får tilstrækkelig seksualvejledning.

Tidligere forskning har vist, at adhd er forbundet med såkaldt seksuel risikoadfærd. Det betyder, at man har tidligere seksuel debut, flere sexpartnere og en større tendens til ubeskyttet sex.

Det nye danske studie kan nu også dokumentere, at denne adfærd faktisk resulterer i, at flere med adhd bliver forældre som teenagere.

Læs også: Forskere i USA har ændret et menneskefosters gener

De negative konsekvenser ved at blive forælder som helt ung kan typisk være, at forældrene får en dårligere uddannelse og øget afhængighed af offentlige ydelser.

Når det gælder teenageforældrenes børn, har de oftere for lav fødselsvægt, bliver født for tidligt eller dør som spædbørn, viser svensk og amerikansk forskning.

Læs også: Danske forskere finder vigtig årsag til skizofreni

Professor i børne- og ungdomspsykiatri på Aarhus Universitet Per Hove Thomsen roser det nye studie og brugen af de danske sundhedsregistre.

Han mener ligesom Søren Dinesen Østergaard, at det nye resultat bør føre til, at man er mere opmærksom på at tænke seksualvejledning ind i behandlingen af unge med adhd.

»Vi skal være bedre til at vejlede om seksualitet og beskyttelse til unge med adhd. I behandlingen skal vi være mere opmærksomme på risikoen for tidlige graviditeter,« siger Per Hove Thomsen, som har forsket i adhd gennem en årrække, men ikke været en del af det nye studie.

Hverken Per Hove Thomsen eller Søren Dinesen Østergaard er overrasket over, at flere med adhd får børn som teenagere. Men:

»At der ligefrem er en fordobling af risikoen, havde jeg dog alligevel ikke regnet med,« siger Søren Dinesen Østergaard.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her