Viden

Fisk trives og koralrev blomstrer i Stillehavets atomområde

USA's atomprøvesprængninger ødelagde en hel ø-gruppe efter 2. verdenskrig.

Det er 70 år siden, at ø-paradiset Bikini Atoll i Stillehavet blev erklæret som »dødt, radioaktivt område« og »ubeboeligt for mennesker«, efter amerikanerne i efterkrigstiden brugte området til atomprøvesprængninger.

Men nu har et forskerhold fra Standfort University i USA undersøgt området 60 år efter, man stoppede testen af atomvåben på øerne, der breder sig over seks kvartdratkilometer. Og resultatet fik forskernes øjne op.

Ø-gruppen har en overflod af fisk og koralrev, der blomstrer i det radioaktive område. Det skriver britiske The Guardian.

»Lagunen i området er fuld af fisk, der svømmer rundt i det levende koralrev. På en underlig måde er de beskyttet af dette steds historie. Fiskpopulationerne er bedre end mange andre steder, fordi stedet har fået fred siden atomsprængningerne. Der er rigeligt med hajer og korallerne er store. Det er et bemærkelsesværdigt miljø, ganske overraskende,« siger professor fra Standfort University Steve Palumbi.

 

Forskerne kunne konstatere, at fisk, krebs og andet dyreliv i havet ser sunde og raske ud. Desuden peger forskerne på, at koralrevet sandsynligvis har vokset i flere årtier og begyndte at vokse blot 10 år efter, området blev erklæret »dødt og radioaktivt« i 1946.

Selvom planter, dyr og hav viser stærke tegn på genopretning, er mennesker stadig ikke i stand til at leve og arbejde på atollen.

»Det er den mest ødelæggende ting, vi nogensinde har gjort mod havet. Der er smidt 23 atombomber, men alligevel har havet overlevet, og dyrelivet er ved at være tilbage på fuld kraft,« siger Steve Palumbi.

Forskere: Great Barrier Reef dør hurtigere end først antaget

Forskerne ikke kan komme med en entydig forklaring på, hvorfor livet i koralrevet sprudler. Men sikkert er det, at radioaktivteten stadig er så stærk på øen, at fiskene er uspiselige, ligesom der heller ikke kan dyrkes noget som helst på landjorden.

Da USA brugte Bikini Atoll som atområde, flyttede man de 167 indbyggere væk fra ø-gruppen. Men radioaktiviteten har senere vist sig at være så stærk, at beboere på øer længere væk oplevede flere tilfælde af kræft. Det har resulteret i en langvarig erstatningssag fra USA.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her