En af verdens farligste supervulkaner rumler igen

Det vulkanske caldera, Campi Flegrei, som ligger under storbyen Napoli i Italien, har længe ligget i dvale.

Artiklens øverste billede
De processer, som allerede er i gang i vulkanen, kan bidrage til øget ustabilitet og dermed presse luftbobler op i krateret. Foto: Fran D'Emilio/AP

Det vulkanske caldera, Campi Flegrei, som ligger under storbyen Napoli i Italien, har længe ligget i dvale.

Men nu har forskere fundet tegn på, at der er ved at ske noget i vulkanen, som kan føre til et voldsomt udbrud i supervulkanen.

»Vi peger på, at magmaen i Campi Flegrei kan være ved at nå det punkt, hvor gastrykket bliver kritisk,« skriver forskerne i tidsskriftet Nature, hvor undersøgelsen kan findes i sin fulde længde.

»I sidste ende kan processen også føre til et udbrud,« lyder det fra forskerne, som kommer fra Institut for Geofysik og Vulkanologi ved universitetet i Bologna i Italien.

Ifølge forskerne betyder det dog ikke, at vulkanen er ved at gå i udbrud. Men siden 1950'erne har den italienske supervulkan vist tegn på, at den er ved at vågne igen, og der er god grund til at tage dens aktivitet seriøst.

Billeder fra vulkanen Solfatara, som er en del af Campi Flegrei ved Napoli. Her er oprettet en park, hvor publikum kan gå ind og opleve de udsivende svovlholdige varme gasser på nært hold. Foto: Brian Karmark

Campi Flegrei begyder ”de brændende marker” på oldgræsk. For 39.000 år siden eksploderede vulkanen i det mest voldsomme udbrud i Europas historie, hvilket fik vidtrækkende konsekvenser for jordens klima og dyreliv. Aske fra udbruddet er blevet fundet i både Europa og Asien samt i den grønlandske is.

Forskerne såvel som den italienske regering og ikke mindst de knap en million mennesker, der bor i Napoli, har derfor været meget opmærksomme på, om der er noget under opsejling. For fire år siden hævede Italien alarmberedskabet omkring vulkanen, da forskere blev opmærksomme på, at der var ved at ske noget i calderaet.

Jorden i parken i Campi Flegrei er en tynd kappe af gammel størknet magma , hvis man hopper kan man mærke den giver efter. Foto: Brian Karmark

Supervulkanens seneste udbrud var i 1538.

Hele den nye italienske undersøgelse kan læses her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen