Anne Franks legetøj blev fundet på loftet

Inden Anne Frank flygtede i skjul, bad hun en god veninde gemme sit mest værdifulde legetøj. Nu er legetøjet dukket op efter 70 år i en kasse på venindens loft.

Artiklens øverste billede
Anne Franks marmorkugler. Marmorkuglerne har ligget på en venindes loft i over 70 år og blev først genopdaget sidste år, da veninden flyttede fra hjemmet i en alder af 83 år. Foto: Anne Frank Museet

I sommeren 1942, kort tid inden familien Frank flyttede ind i et hemmeligt rum i den kontorbygning, faderen arbejdede i, bad Anne Frank sin nabo og veninde, Toosje Kupers, om en tjeneste.

Toosje skulle passe på en æske med marmorkugler og noget andet legetøj (et tesæt og en bog, Anne havde fået i 13-års fødselsdagsgave), mens Anne var væk. Anne var bange for, at de ville blive stjålet, hvis hun efterlod dem i hjemmet.

Toosje holdt sit løfte og passede på legetøjet – og det i en sådan grad, at de først nu er dukket op igen. Marmorkuglerne og de andre genstande har ligget på Toosje Kupers loft i mere end 70 år, men blev fundet sidste år, da Toosje Kupers i en alder af 83 år flyttede fra det hjem, hun havde boet i hele sit liv.

Marmorkuglerne og historien bag dem er nu overdraget til Anne Frank Museet, og de små kugler er nu blevet en del af udstillingen ”The Second World War in 100 Objects” i Kunsthal Rotterdam.

Bogen og tesættet har været udstillet, siden de blev overdraget til museet, men museet ville gemme marmorkuglerne til en speciel lejlighed, og derfor bliver de først vist frem for offentligheden nu.

En vigtig påmindelse

Marmorkuglerne er ifølge kurator Teresien da Silva på Anne Frank Museet specielle, da de er en vigtig påmindelse om, at Anne Frank trods hendes usædvanlige evner for at skrive, ekstraordinære liv og senere berømmelse stadig blot var en lille pige, der samlede på marmorkugler som så mange andre børn.

»Anne Frank var bare én blandt mange jødiske piger, der gav deres legetøj væk, inden de blev deporterede eller flygtede. For børn på det tidspunkt var marmorkugler en skat,« har Teresien da Silva udtalt til CNN.

Efter Anne Frank havde givet sin veninde marmorkuglerne, flygtede hun sammen med resten af familien til det hemmelige rum i bygningen i Prinsengracht Canal.

Her boede familien sammen med fire andre personer i to år, og Anne Frank skrev ofte og ærligt i sin dagbog om familien, livet og tankerne i det hemmelige rum. I august 1944 blev familien forrådt og transporteret til koncentrationslejren i Auschwitz.

I Auschwitz blev mænd og kvinder skilt fra hinanden, og børn under 15 år blev sendt i gaskammeret med det samme. Anne var fyldt 15 år tre måneder forinden. Anne og hendes storesøster, Margot, blev senere bragt til koncentrationslejren i Bergen-Belsen, mens moderen forblev tilbage i Auschwitz, hvor hun døde af underernæring.

Denne side med hendes tanker skrev Anne Frank den 1. august 1942. Anne Frank er meget privat i sin dagbog og skriver flere gange, at hun aldrig vil tillade, at nogen andre læser den. Foto: AP

I Januar 1945 blev Auschwitz befriet af russiske tropper. Anne Franks far, Otto Frank, havde overlevet Auschwitz og vendte hjem til Amsterdam i søgen efter sin familie.

Et halvt år senere lærte han, at hele hans familie var døde. Edith Frank var død i Auschwitz i slutningen af 1944, og Anne og Margot var døde af tyfus i marts 1945 i Bergen-Belsen, mens Otto ledte efter dem i Amsterdam. Pigerne døde, kun få uger før britiske tropper befriede fangerne i Bergen-Belsen.

Beholdt legetøjet

I Amsterdam fik Otto overdraget den berømte dagbog, der i dag er oversat til mange forskellige sprog og er blandt historiens mest læste bøger. Bogen var blevet opbevaret af Miep Gies, der havde været en del af gruppen, som forsøgte at holde Frank-familien skjult i Amsterdam.

Otto mødtes også med Toosje Kupers efter sin hjemkomst til Amsterdam. Ved gensynet med Otto Frank tilbød Toosje ham, at han kunne få Annes legetøj tilbage, men han bad hende om at beholde det. Det gjorde hun så de næste 69 år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.