Professor: Retssag mod forsker er en »kortslutning af den faglige debat«

Hvis sagen ikke bliver afvist, kan lignende sager fremover bruges til at presse forskere, frygter professoren.

Artiklens øverste billede
Stiig Markager har i den offentlige debat fremlagt tal, der viser, at kvælstofudledningen fra landbruget til havet er steget siden 2010. Det har ført til en retssag indledt af Bæredygtigt Landbrug. Ifølge Bæredygtigt Landbrug er tallet udokumenteret og ærekrænkende mod dansk landbrug, som arbejder hårdt på at mindske sin brug af gødning og dermed udledningen af kvælstof. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Når det lykkes en stærk interesseorganisation at hive en forsker i retten for at udtale sig på baggrund af forskning, er det en trussel mod både forskningen og den akademiske frihed, advarer professor emeritus Heine Andersen. Det skriver Videnskab.dk.

Efter hans vurdering er en retssag om faktuelle forskningsresultater skadelig for forskningen. Den er efter hans mening heller ikke befordrende for en oplyst offentlig debat.

»Det bliver ikke fagkyndige, der fremlægger og diskuterer. Der sker en kortslutning af den faglige debat, og det bliver i sidste ende dommeren, som skal afgøre en videnskabelig uenighed, som hun eller han jo dybest set ikke har forstand på,« siger han.

Heine Andersen, der tilknyttet Sociologisk Institut på Københavns Universitet, er en af de danske forskere, der ved mest om forskningsfrihed, og han har udgivet en bog om forskningsfriheden i det moderne samfund og mulige trusler mod den.

Hans advarsel kommer, efter at han var med som tilhører ved en historisk retssag i Hillerød Byret tirsdag den 9. juni.

Læs også: Formand for Rektorkollegiet: Folketingets nye erklæring er et angreb på forskningsfriheden

Anklaget for æreskrænkelser

Retssagen er indledt af landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug som en injuriesag mod vandmiljøprofessor på Aarhus Universitet Stiig Markager.

Baggrunden er, at Stiig Markager i den offentlige debat har fremlagt tal, der viser, at kvælstofudledningen fra landbruget til havet er steget siden 2010.

Helt præcist med 700 tons om året i perioden 2010 til 2017, hvor landbruget var forpligtet til at reducere udledningen.

Ifølge Bæredygtigt Landbrug er tallet udokumenteret og ærekrænkende mod dansk landbrug, som arbejder hårdt på at mindske sin brug af gødning og dermed udledningen af kvælstof.

Retten i Hillerød skal nu tage stilling til, om Stiig Markagers påstand virkelig er udokumenteret, og om den er injurierende mod landbruget.

Læs også: Åbent brev til Folketinget: Over tusind danske og internationale forskere er bekymrede for forskningsfriheden

Retssager mod forskere er ikke fordrende for forskningen

For Stiig Markager var det en meget mærkelig oplevelse at sidde på anklagebænken og skulle forsvare videnskabelige tal over for ikke-forskere.

»Diskussionen om de 700 tons er en videnskabelig diskussion, som bør behandles videnskabeligt. Dokumentationen kan fint kritiseres af andre forskere og diskuteres, men det hører ikke hjemme i en retssal,« siger Stiig Markager, der er professor i vandmiljø på Aarhus Universitet.

Stiig Markager kan sagtens forestille sig, at retssagen mod ham kan føre til, at flere af hans kollegaer vil afholde sig fra at deltage i debatten.

»Jeg kommer ikke til at holde op, men det er meget tidskrævende og opslidende med sådan en retssag. Så hvis man risikerer det, når man bidrager i debatten med sin faglighed, tror jeg, mange vil afholde sig fra det,« siger Stiig Markager.

Han har flere kollegaer, som er holdt op med at udtale sig i debatten, fordi de føler sig angrebet af magtfulde organisationer.

Dommen i retssagen er sat til at falde 2. juli. Heine Andersen og Stiig Markager håber, dommeren afviser sagen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.