Nyt studie: Ekstremister har lettere ved at føle sig skråsikre
Et nyt studie viser, at folk med yderligtgående politiske synspunkter har sværere ved at se, når de tager fejl.
Mennesker med ekstreme politiske holdninger er mindre villige til at erkende, de tager fejl - selv når spørgsmålet ikke handler om politik. Det skriver forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite, i en artikel bragt på Videnskab.dk.
I politik bruges begrebet ’radikal’ om dem, der gerne vil have store og hurtige ændringer i samfundet.
I et nyt studie deltog amerikanske radikale fra begge ender af den politiske skala.
Deltagerne svarede på spørgsmål i en spørgeskemaundersøgelse, og spørgsmålene havde ingenting med politik at gøre.
»Vi forsøgte at finde ud af, om personer, som har radikale politiske overbevisninger, generelt bliver mere overbeviste af deres egne tanker, eller om det kan koges ned til forskelle i metakognition, som er evnen til at erkende, at vi tager fejl,« siger Steve Fleming, der er hovedforsker bag studiet, i en pressemeddelelse fra University College London.
Fejl påvirker folk med moderate holdninger mere
Den første opgave, deltagerne fik, var at se på to sæt prikker og finde ud af, hvilket sæt der havde flest prikker. Deltagerne blev derefter bedt om at vurdere, hvor sikre de var på deres valg.
Læs også: Historieprofessor: Ekstremister går amok for at skabe orden
I næste opgave af eksperimentet ville forskerne undersøge, hvordan deltagerne reagerede efter at have fået det rigtige svar. Efter at have fuldført den første opgave blev deltagerne givet et nyt sæt prikker. De blev igen bedt om at sige, hvilket sæt der havde flest prikker.
Der var ingen store forskelle på, hvordan deltagerne udførte opgaverne, men de, der havde ekstreme holdninger, troede mere på, at de havde ret, når de tog fejl.
Selvom der var en tydelig forskel på de to grupper, var forskellen dog ikke så stor, som forskerne havde forventet, den ville være.
Læs også: Sådan gør nazister unge til ekstremister
»Vi tror, at det skyldes, at opgaverne var helt uden tilknytning til politik,« siger Max Rollwage, der er en af forskerne bag det nye studie, i pressemeddelelsen.
Betragter verden som sort-hvid
Milan Obaidi fra Yale University er forsker i terrorisme og radikalisering i Europa. Han synes, at resultaterne fra studiet er meget interessante.
I Milan Obaidis seneste undersøgelse af ekstremister viste resultaterne, at folk med ekstreme holdninger scorer lavt på personlighedstrækket ’åbenhed’.
»De, der scorer lavt på åbenhed, er ikke særligt reflekterende eller åbne overfor andre synspunkter og kulturer,« forklarer Milan Obaidis.
Læs også: Forskere: Politikerne aner ikke, hvordan man stopper radikalisering
Hvis du læser forskning om terrorisme, vil du opdage, at det handler om almindelige mennesker. Milan Obaidi fortæller, at det er omstændighederne omkring os, der afgør, om vi bliver ekstremister.
»I udgangspunktet kan alle blive ekstremister, men min forskning viser, at vores personlighed har rigtig meget at sige,« siger han.
Forskellige personlighedstyper foretrækker forskellige situationer og miljøer.
»Mennesker med radikale holdninger vil være mere tilpasse sammen med andre, som tænker lige som dem. Så ender de ikke i så mange konflikter,« siger Milan Obaidi.