Annonce
Viden

Statens Serum Institut: Beboere nær svinefarme har en øget risiko for at blive ramt af mrsa

Jo tættere du bor på en svinefarm, jo større risiko risiko har du for at blive smittet med svine-mrsa.

Svine-MRSA er en særlig type MRSA som kan smitte fra dyr til mennesker. 88 procent af danske slagtesvin er inficeret med den antibiotikaresistente bakterie. Foto: Jacob Ehrbahn

Det har i mange år været kendt, at mennesker, der arbejder på grisefarme og har daglig kontakt med slagtedyrene, er i større fare for at blive smittet med svinebakterien MRSA.

Nu viser nye undersøgelser, at man ikke behøver at være landmand på en svinefarm for at være i risikozonen for at blive inficeret med stafylokok-bakterien. 

Sådan spredte MRSA-bakterien sig over hele verden

To nye danske rapporter lavet af Statens Serum Institut, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, og Københavns Universitet slår fast, at der er klart flere patienter, der er smittet med mrsa på landet end inde i byerne. Også blandt folk der ikke er i direkte kontakt med grise.

»Overordnet set kan vi konstatere, at hvis man bor i et område, hvor der er svinefarme, har man en øget risiko for at blive MRSA-CC398-smittet,« udtaler Anders Rhod Larsen, fagchef på Statens Serum Institut, SSI, og ekspert i husdyr-mrsa, til Ingeniøren.

En af rapporterne viser, at stafylokokkerne binder sig til støv i luften i dagevis, og det kan muligvis forklare, hvordan bakterierne bliver spredt fra svinefarmene.

Resultaterne viser dog, at smittefaren er den samme om man bor 2 km eller 5 km fra en svinefarm, hvilket ifølge forskerne indikerer, at støvet ikke alene kan forklare den store smittespredning.

»Det hænger sådan set godt sammen med, at når vi taler om stafylokokker, så er den primære smittevej person til person-kontakt,« udtaler Anders Rhod Larsen.

Ny forskning viser MRSA-bakteries spredning fra Europa til hele verden

Derfor håber forskerne at kunne fortsætte undersøgelserne, for at komme nærmere et svar på, hvordan folk på landet kan undgå den øgede smittefare.

»Vi har ikke haft noget siddende på ventilationssystemet oven på en stald for at se, hvor mange bakterier der lukkes ud eller målt ude i landskabet. Og vi håber, at vi kan gå i gang med sådan et studie allerede i år. For vi bliver jo mødt med lokalbefolkningens bekymringer omkring smittefaren, og så vil det være godt at prøve at kvalificere debatten af, om det f.eks. er en risiko at cykle forbi en svinefarm eller bo tæt på en i forhold til spredning gennem luften,« siger Anders Rhod Larsen.

3.550 personer smittet med MRSA: Det højeste antal i ti år

For et år siden kom frem i en undersøgelse, at 88 procent af de danske slagtesvin er inficeret med den antibiotikaresistente mrsa-bakterie, som kan smitte mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her