10 sundhedsformidlere: Sådan holder vi os selv sunde under coronakrisen
Lige nu bliver landets sundhedsformidlere tæppebombet med spørgsmål fra bekymrede danskere, der søger råd om, hvordan de skal komme nogenlunde sunde gennem coronakrisen, både fysisk og mentalt – ud over at spritte hænder og holde afstand. Men hvilken strategi vælger de selv?
Aldrig før i nyere tid har folks sundhedstanker kredset så meget om varmt vand og sæbe, håndsprit og sikkerhedsafstand og så lidt om kål, kondition og kalorier. Men nu, hvor landet måske snart skal til at åbne op, etape efter etape, begynder mange nok at overveje supplerende forholdsregler. Når vi skal omgås hinanden igen og ikke længere kan skjule os for den smitte, der stadig er i omløb, vil det jo være rigtig rart at slippe lettest muligt fra et møde med den famøse virus, som måske 3,5 millioner danskere har til gode inden for de næste måneder og år. I hvert fald hvis vi skal opnå den flokimmunitet, epidemieksperterne ønsker sig, medmindre vi når at få en vaccine.
Derfor er drømmen om en grundlæggende sund hverdag og et stærkt immunforsvar blevet et endnu mere presserende sundhedsmål for mange, ikke mindst blandt erhvervsaktive mennesker midt i livet, der er for unge til at høre til de svage grupper, men statistisk set kan forvente at få en hårdere medfart end deres børn, når de bliver smittet.
Kun antistoffer i blodet kan beskytte os mod at blive smittet af den famøse coronavirus, og dem har ingen – ud over dem, der allerede har overvundet sygdommen. Men når ens immunforsvar er stærkt, kan man i det mindste håbe på at få et mildere forløb af sygdommen, når virussen rammer. At opbygge et stærkere immunforsvar tager dog for det første tid, og for det andet kan det af flere grunde være lidt op ad bakke i denne tid, hvor mange har trang til at trøste- og hyggespise, drikke lidt ekstra alkohol, ikke har adgang til deres træningscentre, sporthold og transportmotion og får forstyrret deres nattesøvn af mange former for bekymringer. Alt sammen noget, der ikke ligefrem gavner immunforsvaret.
Men hvordan navigerer de mennesker, som normalt lever af at vejlede andre om sund livsstil, så de selv kommer stærkest muligt ud på ”den anden side” – med de begrænsninger, de nu engang er underlagt? Det har jeg spurgt en række af dem om.
Læge Pia Norup:
Jeg er udendørs tre gange om dagen
”Jeg taler rigtig meget i telefon i disse uger, fordi jeg har startet en masse klienter op, og konsultationerne med dem foregår typisk over telefonen eller Skype. 10 timer med konsultationer hver dag kræver meget af mig, fordi jeg rådgiver mennesker, som er bekymrede og bange, en del af dem med god grund, fordi de lider af kroniske sygdomme, som gør dem særligt sårbare over for coronasmitte.
I forvejen
indhold, når du er logget ind.