E-cigaretter kan øge risikoen for sygdomme i munden

Et nyt studie antyder, at e-cigaretter kan ødelægge celler i munden, så man bliver et nemt mål for infektioner. Det kan være et alvorligt problem, mener forskningsoverlæge.

Artiklens øverste billede
Fra den 7. juni i år har et flertal i Folketinget sidestillet e-cigaretten med almindelig cigaretter i forhold til køb og salg. Foto: Torin Halsey/AP

Denne artikel er rettet fra en tidligere version på grund af enkelte misfortolkninger af studiet.

De elektroniske cigaretter bliver stadig mere populære som hjælp til at kvitte de gammeldags smøger. Men ny forskning fra USA viser nu, at e-cigaretterne kan have en bagside.

E-cigaretterne fører muligvis til grimme mundsygdomme, fordi dampen og nanopartiklerne ødelægger det yderste lag af hudceller i munden.

Det viser en forskningsartikel fra University of California-Los Angeles (UCLA).

Ved hjælp af en laboratorie-maskine har forskerholdet genereret damp fra e-cigaretter og har deraf målt, hvor stor skade stofferne fra dampen har på celler på den indvendige side af munden. I et reagensglas viser de overraskende resultater viser, at dampen ødelægger ca. 85 procent af cellerne i munden, som indeholder vigtige antioxidanter – hvis man vel og mærke damper på en e-cigaret dagligt.

Holdet med Dr. Shen Hu i spidsen siger, at næste skridt bliver at undersøge effekterne på mennesker, der dagligt ryger e-cigaret.

»Vores håb er at udvikle en screeningmodel, som kan forudsige skadevirkningerne af e-cigaretter, så forbrugerne bliver bedre informeret,« siger Dr. Shen Hu til Medicalnewstoday.

De elektroniske cigaretter har vundet frem de seneste år, selvom det stadig kun er knap fem pct. af danskerne, som ryger e-cigaretter, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger, er e-cigaretter dog langt fra en erstatning for gammeldags smøger.

»Konsekvenserne ved e-cigaretter er stadig ikke tilstrækkeligt belyst, fordi skaderne ofte først viser sig årtier efter. Men det står allerede klart, at e-cigaretter ikke tilstrækkeligt gavner formålet med at nedbringe traditionel rygning. Udover de mange potentielle helbredsskadevirkninger ved dampning viser det sig, at otte ud af ti brugere af e-cigaretter stadig ryger almindelige cigaretter. Så på den måde bliver e-cigaretter ikke en erstatning af, men et supplement til smøgerne,« siger Charlotta Pisinger.

Derfor overrasker det slet ikke Charlotta Pisinger, at mundsygdomme nu også melder sig i rækken af skadevirkninger ved de moderne cigaretter.

»Det kommer på ingen måde bag på mig, at e-cigaretter er skadelige for munden og kan give mundsygdomme. E-cigaretter markedsføres som uskadelige, men det er de langt fra. Undersøgelser tyder på, at dampen kan være kræftfremkaldende og øge risiko for hjertekarsygdom og lungesygdom. Nanopartiklerne, som ryger ned i lungerne, er yderst skadelige, og studier viser, at DNA-strengene går i stykker, når man damper e-cigaretter,« siger hun.

Fra den 7. juni i år har Folketinget givet grønt lys til salg og køb af e-cigaretter i almindelige butikker, som dog skal overholde en række krav. Førhen måtte brugerne købe produkterne ulovligt på internettet eller i omkring 150 specialbutikker uden for myndighedernes kontrol.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.