Egotræning: De tre største tendenser for sundhedsåret 2016
Personlige trænere, sundheds-apps og kropsbåren teknologi, der kan måle vores helbred, når vi træner, og når vi sover. Effektivitet og egotræning ligner nøgleordene for sundhedsåret 2016, men lige rundt om hjørnet lurer en modbevægelse.
Individualismens tidsalder er ikke drevet over. Og det kommer den heller ikke til i 2016, hvor vi ifølge eksperterne vil bevæge os endnu længere væk fra gamle sundhedsdyder som holdsport, løbekammerater og kollektiv efterkritik i omklædningsrummet efter træning.
»Sundheden bliver meget mere individuel i disse år. Fra at flertallet tidligere fulgte en masse fælles regler og påbud, finder folk i dag selv frem til det, der virker for dem,« siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen.
Hun forklarer, at det øgede fokus på egen træning og sundhed til dels er et resultat af, at man i dag ved langt mere om, hvordan mennesket er udstyret med forskellig genetik.
Med andre ord er der en almen forståelse af, at det, der virker for nogen, ikke nødvendigvis virker for alle.
»De sundeste mennesker har ofte en bred viden om kroppen og er ofte de mest kritiske i deres tilgang til sundhed – de kan nemt skelne mellem, hvad en selvudnævnt helseguru påstår, og hvad der er fakta,« siger Birthe Linddal Jeppesen og tilføjer:
»Men omvendt er mange, også de veloplyste mennesker, meget søgende i deres tilgang til sundhed. Mange er villige til at prøve meget forskelligt for at finde det, der passer netop til dem. Man hilsner dygtige livsstilstrænere og coaches velkommen, og sådanne vil der klart komme flere af,« forudser sociologen.
Vi er ikke mætte af personlig coaching
Endnu tættere på de træningsglade danskere finder vi Henrik Duer.
Han er uddannet træningsfysiolog og beskæftiger sig til daglig med at træne og undervise i sundhed og livsstil. Og han ser den samme tendens, nemlig at branchen for personlige trænere er i eksplosiv vækst.
»Flere og flere får øjnene op for fordelene ved en personlig træner. På det punkt tror jeg bestemt ikke, at vi i 2016 vil nå et mæthedspunkt. Min forudsigelse er, at folk bliver mere differentieret i deres træning og følger den coach, som prædiker det, der stemmer overens med deres overbevisning,« siger han og nævner, at de to store fitness-kæder FitnessWorld og Fitness dk netop markedsfører muligheden for at få skræddersyet sin træning.
Teknologien med til træning
Hvor tendensen med personlige trænere har været under opsejling i en årrække, er der en anden tendens, som for alvor spås at få sit gennembrud i det kommende år.
En nylig undersøgelse fra det anerkendte sundhedsinstitut American Academy of Sports Medicine peger således på, at den mest populære fitness-trend i 2016 bliver den såkaldte wearable-teknologi – en kategori, der inkluderer smartwatches, fitness trackers og andre gadgets, som man bærer på sig, mens man træner, og som måler ens aktivitet undervejs.
»Fordelene er den løbende feedback på ens egen sundhed, fysiske form, og hvor aktiv man har været. Vi ved, at den slags feedback og opfølgning kan motivere folk til at gøre en indsats. Vi kan ikke holde det tilbage, og det vil være en trend, som slet ikke er toppet endnu,« lyder det fra Henrik Duer.
Selvovervågning døgnet rundt
Den kropsnære teknologi spiller i realtid sammen med diverse applikationer på ens smartphone. Allerede i dag findes der ifølge det internationale trendfirma Kjaer Global flere end 40.000 sundheds-apps, og det samlede marked for såkaldt mHealth er opgjort til mere end 11.500 milliarder dollars.
»Forestil dig, at du har løbende feedback på alt fra motion, kost og kolesteroltal til blodtryk, blodsukker og puls. Du får løbende rådgivning til, hvordan du kan forbedre dit helbred. Og det bliver kun større i fremtiden, efterhånden som teknologien bliver bedre og dermed giver flere muligheder for feedback,« siger Henrik Duer.
»Gennembruddet kommer, når de forskellige selv-monitorerings-apps kan tale sammen, så man har ét simpelt system, der kan klare det selv. Også gerne et system, man ikke skal tænde og slukke for – et system, som selv finder ud af, hvad man spiser, om man går eller løber, og som også kan bruges, når man svømmer, sover eller er på arbejde,« siger hun og påpeger, at teknologien sammenkoblet med big data vil give mere fakta, større viden og nye handlingsmuligheder på sundhedsområdet.
»Disse værktøjer giver klare billeder på virkeligheden og ens sundhedstilstand. Det bliver tydeligere, om problemet er kost eller motion. Om kostens sammensætning er korrekt, og om man dyrker den rigtige motion. Eller om problemet måske er noget helt andet,« uddyber Birthe Linddal Jeppesen.
På vej mod en ny diæt
Men det er ikke kun vores personlige trænere og vores teknologier, der sammensætter programmet for vores sundhed. Også virksomhederne spiller en rolle sammen med myndighederne.
Eksempelvis arbejder myndighederne sammen med fødevareproducenter for at skabe specielle og målrettede produktlinjer til diabetikere, KOL-patienter og undervægtige. De raske danskere er ligeledes i målgruppen.
Også sociolog Birthe Linddal Jeppesen mener, at det er noget, vi kommer til at se mere til i de kommende år.
»Vi ser allerede nu forsikringsselskaber, der også vurderer sundhed og livsstil, når policen skal indgås. Nøjagtig som innovation i fødevarebranchen i høj grad bør handle om mere målrettede produkter for folk med særlige behov fremfor at være løsninger, som kan bruges af alle,« påpeger hun og konstaterer, at vi vil bevæge os mod en ny diæt.
»De daglige måltider bliver stille og roligt transformeret mod sundere alternativer, som er bedre tilpasset den moderne livsførelse, hvor folk bevæger sig mindre. Desuden ved man i dag meget mere om madens effekt på helbredet. Ergo kan vi vælge en sundere diæt, hvis vi vil,« siger hun.
Ud i det fri
Som med enhver trend lurer der et oprør mod den i det fjerne. Når det gælder sundhedstendenser som personlige trænere, fitness-teknologi og målrettede måltider, er modbevægelsen kun lige rundt om hjørnet – ja, den faktisk allerede ved at blive udbredt.
»Der er masser af folk, som slet ikke gider sundhedsræset og al hysteriet omkring teknologi og træning for egen vindings skyld. Et sundt liv i år 2016 handler derfor også om relationer, psykisk balance, god tid, mindfullness, vinterbadning og kropslige fornemmelser af livskvalitet,« fastslår Birthe Linddal Jeppesen.
Hun forudser blandt andet, at flere vil benytte sig af naturen som en kilde til sundhed.
»Naturen kan bringe dig i balance og lade dig op. Naturen rummer en stor kilde til et sundt liv. Det sunde kobles per definition sammen med det naturlige, også selvom det ikke altid forholder sig sådan. Træning i naturen er ofte bedre, mere effektivt og mere spændende træning. Naturen er moderne,« siger hun.
Henrik Duer bakker op:
»Vi vil se flere, som prioriterer træning udenfor, og som ønsker at komme fri af motionscentret. Det vil blive en selvforstærkende tendens,« siger han og uddyber:
»Der er ved at komme modbevægelser a la ”vær glad for den, du er”. Og ulempen ved al det teknologiske er jo, at man kan gå hen og blive en slave af disse apps. Der er også en trend, der hedder ’naked running’, hvilket vil sige løb uden nogen gadgets. Man lytter bare til kroppen ligesom i gamle dage.«