Dansk slikrekord bidrager til farlig kemicocktail
Danskerne spiser dobbelt så meget slik som andre europæere. Men det er ikke sukkeret, vi skal være mest bekymret over.
Hver dansker spiser 8,18 kg. slik om året - og her er chokolade og tyggegummi ikke regnet med. Det er over dobbelt så meget som gennemsnittet i resten af Europa.
Ernæringsekspert Marie Steenberger finder tallene alarmerende, men det kommer ikke bag på hende, at danskernes slikforbrug ligger i toppen.
Det, der bekymrer hende, er, at danskerne på trods af kampagner og oplysning alligevel kværner matadormix som aldrig før.
"Hvis man skal skære helt ind til benet, så ved de fleste jo godt, at for meget sukker ikke er sundt. Men kroppen ved faktisk godt, hvordan den skal håndtere sukker. Den forbrænder det, og hvis den ikke kan bruge sukkeret lige nu, så bliver det omdannet til fedt og man bliver overvægtig," siger hun.
Men sukkeret er ifølge Mette Steenberger ikke det værste ved et stort slikindtag.
"Farvestoffer og smagsforstærkere er i bund og grund kemi. I modsætning til sukker så ved kroppen ikke hvad den skal gøre ved dem. Meget af det bliver derfor ophobet i kroppen, og sammenlagt med alt det andet kemi som vi bliver udsat for i løbet af vores liv. Vi ved reelt ikke, hvilke konsekvenser denne kemicocktail har for vores helbred," siger hun.
Hun mener at danskerne bærer en stor del af ansvaret, og at et begreb som hygge, spiller en rolle.
"Det er jo næsten umuligt for en dansk familie at hygge sig fredag aften, hvis ikke der samtidig står noget usundt på bordet," siger hun men slår fast at man ikke bør afskaffe et begreb som f.eks. fredagsslik.
"Hvis man kan begrænset sit slikspiseri til fredag aften, så er det helt fint. Det er også en god mulighed for at skabe nogle faste rammer sammen med sine børn omkring slik. Man skal så bare passe på, at man ikke køber så meget fredagsslik, at man pludselig har nok til hele den næste uge," siger hun.