Diabetikere har fået forkerte kostråd i årevis
I fire årtier er diabetikere blevet rådet til at holde sig fra fedt og spise masser af kulhydrat. Men et nyt dansk studie viser, at de råd ikke er optimale.
Ifølge de officielle kostråd skal personer med type 2-diabetes spise det samme som alle andre: 60 pct. kulhydrater, groft og grønt og meget lidt fedt.
Sådan har rådet været siden 1970’erne. Et råd som et nyt dansk studie og nye amerikanske anbefalinger undsiger. I stedet bør kosten kun bestå af få kulhydrater, men masser af protein og fedt.
Det skriver Politiken.
På Bisbebjerg Hospital foretog forskere fra Københavns Universitet i juni et forsøg med netop en lavkulhydratdiæt overfor almindelig diabetesdiæt.
Konklusionen var klar. På kun seks uger faldt testpersoner på lavkulhydratdiætens langtidsblodsukker markant i forhold til dem på normal kost. Der var også andre positive bieffekter på bl.a. kolesteroltallene og mængden af farligt fedt i leveren.
Ifølge Thure Krarup, der er overlæge på Endokronologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og hovedforfatter bag det danske studie, er den kost type 2-diabetikere bliver rådet til at spise ikke optimal for deres sygdom. Den anbefalede kost får nemlig diabetikernes blodsukker til at stige.
Til Politiken siger tidligere diabetesforsker fra Novo Nordisk, rådgiver og forfatter til bogen ’Ud af diabetes 2’ Anette Sams, at myndighederne og Diabetesforeningen bidrager til at vedligeholde folks sygdom.
»Med de nuværende danske kostanbefalinger til folk med diabetes 2 vedligeholder man sygdomsprocesserne i stedet for at passivisere – eller måske endda helt at slukke dem«, mener Anette Sams.
I maj i år udgav den amerikanske diabetesforening og en række amerikanske universiteter en rapport, som skal vejlede læger og diætister i at rådgive diabetikere. Heri fastslår man, at lavkulhydratskost er den diæt med mest evidens for at sænke diabetikeres blodsukker.
I Diabetesforeningens pjecer til nye diabetikere fokuserer man fortsat på de traditionelle kostråd.