Hver 10. dansker lider af skamfuld lidelse

Kampagnen "Slå en streg over inkontinens" skal forsøge at bryde tabu.

Artiklens øverste billede
Ifølge en undersøgelse skammer 41 pct. af de inkontiente sig og synes, at deres vandafladningsproblemer er pinlige. Arkivfoto: Cecilie Smetana

Omkring en halv million danskere lider af folkesygdommen inkontinens. Og for halvdelen af de ramte påvirker lidelsen dem i en sådan grad, at deres livskvalitet bliver forringet.

Sådan lyder det fra Susanne Axelsen, der er gynækolog og formand for Kontinensforeningen.

Voksne mennesker, der ikke lider af inkontinens, kan selv styre tømningen af blæren. Lider man derimod af inkontinens kan man komme til at dryppe i bukserne, når man eksempelvis nyser, hoster eller er fysisk aktiv.

Ifølge Kontinensforeningen er inkontinens forbundet med stor skam, og derfor har foreningen med midler fra Satspuljen valgt at iværksætte en landsdækkende kampagne.

Formålet er at sætte fokus på, at inkontinente ikke er alene med deres lidelse, samt at der faktisk er mulighed for, at man kan gøre ubehaget mindre eller sågar slippe helt for lidelsen.

»Vores kampagne ”Slå en streg over inkontinens” fortæller om nogle af de hverdagssituationer, hvor inkontinens står i vejen for at gøre det, man gerne vil,« udtaler Susanne Axelsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

»I foreningen taler vi med mange inkontinente, der har droppet løbeturen, ikke leger med børnebørnene eller siger nej tak til familiemiddage – af frygt for, at de kommer til at tisse i bukserne. De hverdagsglæder håber vi at kunne give dem tilbage, ved at de får den hjælp, der faktisk er mod inkontinens.«

En omfattende nordisk rapport om inkontinens har tidligere konkluderet, at lidelsen går ud over livskvaliteten og kan føre til isolation, depression og mindre livslyst.

Således svarer to ud af tre inkontinente i undersøgelsen, at blæreproblemerne påvirker deres hverdag og livkvalitet, idet de er bange for at tisse i bukserne samt for at lugte af urin.

Samtidig viser den, at mange mennesker med inkontinens ikke søger lægehjælp. Men det bør man altså gøre, lyder det opfordrende fra Susanne Axelsen.

»Langt størstedelen af dem, der lider af inkontinens, kan behandles. For nogle er det et spørgsmål om at styrke bækkenbunden eller ændre væske- og/eller vandladningsvaner, for andre vil medicinsk behandling eller operation være løsningen,« udtaler hun og tilføjer:

»Første skridt mod at slå en streg over inkontinens er derfor at gå til lægen og blive undersøgt.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.