Find den rigtige fladskærm
Ultra HD, HDMI 2.0 og HDR. Der er så mange termer og bogstavkombinationer, man skal holde styr på, når man skal blive klog på fladskærme.
Som med alt andet elektronik er der utrolig mange ting at sætte sig ind i, når man skal købe et nyt tv. Her følger en guide, der kommer omkring de vigtigste parametre, som man bør tage stilling til, inden man køber en fladskærm.
De fleste lægger nok ud med at tænke, “hvor stor skal den være?” Og her er tendensen, at danskerne køber større og større, siger Rasmus Larsen, der er redaktør på Flatpanels.dk.
»Sidder man tre til fire meter fra skærmen, og har man tv-signal i minimum HD-kvalitet, så anbefaler jeg, at man minimum køber 55 tommer og gerne endnu større,« siger Rasmus Larsen.
Han fortæller, at priserne er faldet markant, så man i dag kan få helt op til 65 tommers-skærme for langt under 10.000 kr.
»Signaler i bl.a. 4K Ultra HD-opløsning er i dag af en så god kvalitet, at skærmene skal være forholdsvis store for at vise detaljegraden til fulde,« siger han.
Men skal man absolut købe den højeste billedkvalitet, eller kan man nøjes med mindre? Det kommer meget an på, hvad man ser på sit tv, siger Rasmus Larsen.
»Danske tv-kanaler sender dog med meget få undtagelser stadig i HD-kvalitet, så ser man mest almindelige tv-kanaler, er der ingen grund til at fare ud og opgradere. Ser man derimod Netflix, Amazon, iTunes og andre amerikanske streamingtjenester, så kan det være en stor fordel at købe en skærm med 4K-opløsning og i endnu højere grad HDR,« siger Rasmus Larsen.
Den anbefaling bakker projektleder Mikkel William Nielsen fra Forbrugerrådet Tænk op om. Med et almindeligt tv-signal vil det ikke give den helt store gevinst med Ultra HD, fordi flow-tv sendes i en lavere opløsning. Forskellen kan dog ses på streaming, siger han og peger på et par andre ting, man også skal være opmærksom på. »Det kræver, at du har en solid internetforbindelse. Derudover kræver nogle tjenester også ekstra betaling for at få Ultra HD-streaming, f.eks. hos Netflix, mens man hos Amazon Prime Video får det automatisk,« siger Mikkel William Nielsen.
Men hvad betyder Ultra HD, 4K og HDR så? Kort fortalt er 4K og Ultra HD det samme, og det sammenskrives også nogle gange til 4K UHD. Det dækker over, at fladskærmen har fire gange så mange pixels som Full HD – eller otte millioner små billedpunkter, hvilket giver en høj detaljegrad i billedet. Det nyeste udtryk at have styr på er HDR, High Dynamic Range.
»Med HDR arbejder man med kontrast, lysdynamik og farver, så man kan præsentere video, som i højere grad ligner virkeligheden, for seeren,« siger Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk.
Den gamle standard kunne vise cirka 33 pct. af de farver, som det menneskelige øje kan se. Med HDR kan man vise omkring 50 pct., og Rasmus Larsen regner med, at man når 75 pct. i 2020.
Mikkel William Nielsen anbefaler, at man ser sig godt for, når det kommer til lyd. De fleste modeller har en ok lydkvalitet alt taget i betragtning, viser Forbrugerrådet Tænks test.
»For dem, hvor lydoplevelsen er meget vigtig, skal man nok overveje eksternt lydudstyr, som man kan koble på,« siger han.
I dag er alle fladskærme også et smart-tv, altså koblet til internettet med mulighed for at køre programmer og apps. Begge eksperter fraråder at bruge ekstra penge eller ressourcer på den del.
»Smart-tv opdateres ikke mere end et år frem, og producenterne lader køberne i stikken. Vi ser igen og igen, at apps og tjenester som Netflix, Viaplay eller DR fjernes efter få år,« siger Rasmus Larsen.
Han anbefaler, at man satser på eksterne bokse eller afspillere. Det kan være Apple TV, Google Chromecast, PlayStation eller Microsoft Xbox.
»Disse tilbyder langt flere apps og tjenester, og de opdateres over flere år,« siger Rasmus Larsen.
»For rigtig mange mennesker vil det være en lettere løsning at bruge en Chromecast frem for at bruge smart-tv-delen. For man kan ikke nødvendigvis finde en app til din streamingtjeneste på dit tv. Med Chromecast fungerer tablet eller telefon også som fjernbetjening,« siger Mikkel William Nielsen.