Tv-kvantespring fra Samsung?

Samsungs nye flagskibs-tv lover banebrydende billedkvalitet, som overgår selv de bedste OLED-skærme. Er QLED med Quantum Dots det næste store eller snarere kejserens nye klæder?

Artiklens øverste billede
Samsung har udviklet et separat vægbeslag – det såkaldte No Gap Wall-Mount – som integreres i skærmen og lader dig montere den helt tæt på væggen. Foto: Samsung

Samsung QE65Q9F – 65" tv

65" 4K LED LCD, 3840 x 2160
4 x HDMI, 3 x USB
One Connect-boks
HDR
Tizen Smart TV
Web: samsung.com/dk
Pris: 39.999 kroner

Specielt anbefalet

Plus: Formidabel lysstyrke og imponerende farver giver billeder med stor wow-faktor. Smart-platformen er lynhurtig.
Minus: Samsung-skærmen lever ikke helt op til forventningerne, når det gælder sortniveau og betragtningsvinkel.

2017 er allerede blevet kaldt det store OLED-år. Næsten alle de kendte producenter sværger nu til OLED-teknologien i deres topmodeller pga. dens imponerende farver, kontrast og sortniveau. Alle undtagen Samsung: De satser i stedet på det, der angiveligt er næste generations tv-teknologi: QLED.

Q’et i QLED står for Quantum Dot og refererer til bittesmå nanokrystaller, som reagerer på lys. En tynd film med disse partikler kan gøre underværker, hvad lysstyrke og farvegengivelse angår.

Samsung lancerer hele tre serier med QLED i år og lægger ikke skjul på, at de er lavet til at konkurrere direkte med OLED. Derfor er det nærliggende at starte med flagskibet Q9F. Hvis der er noget tv, som skal kunne hamle op med OLED, så må det være dette!

Design

Samsung er kendt for at lægge stor vægt på design og æstetik. I den henseende er Q9 overraskende minimalistisk i udtrykket. Mens sidste års topmodel, 65KS9505, var en ekstravagant blank og buet sag, kommer dette års flagskib kun med flad formfaktor og endda temmelig nedtonet.

En mørk, børstet metalramme omgiver skærmen, mens to små rør fungerer som fødder. Less is more! Foto: Samsung

Et nærmere kig afslører dog en række smarte løsninger. 9-serien er ganske vist et par centimeter tyk, men i modsætning til konkurrenterne bevarer den samme tykkelse hele vejen ned. Her er ikke noget, der buler ud: Bagsiden er helt ren og flad, med tilslutningerne skjult bag dæksler.

Samsung tilbyder et udvalg af forskellige fødder til Q9, afhængigt af om du vil have det stående på gulvet, på et tv-møbel eller hænge det på væggen. Til det sidste medfølger der et vægbeslag, som monterer skærmen helt ind til væggen.

Kabelrodet er også kraftigt reduceret ved hjælp af Samsung velkendte One Connect-boks. Den kan skjules i møblet under tv’et og forbinder dine kilder til skærmen via et ultratyndt optisk kabel. Dermed kan man let hænge skærmen op uden at have en masse kabler dinglende ned ad væggen. Meget elegant.

Brugervenlighed og funktioner

Samsung sværger til Android på deres Galaxy-telefoner, men på tv’erne er det deres eget styresystem, Tizen, der gælder. Og tak tv-guderne for det! Tizen giver os langt bedre kontrol over tv-oplevelsen end mange af konkurrenterne, og alt, hvad der hedder indhold, kildevalg, apps og indstillingsmenuer, er kategoriseret på overskuelig vis. Menulinjen lægger sig i bunden af skærmen og skygger ikke for det indhold, vi ser, som tilfældet er med Android.

Samsung tilbyder et udvalg af forskellige fødder til Q9, afhængigt af om du vil have det stående på gulvet, på et tv-møbel eller hænge det på væggen. Foto: Samsung

Samsungs fjernbetjening er lille og elegant med kun et fåtal af knapper. Den kræver lidt tilvænning, men er meget fiks i brug og reagerer lynhurtigt.

Fart er en vigtig del af brugeroplevelsen, og her leder Samsung an med det hurtigste smart-tv, vi har testet til dato. 65Q9F starter lynhurtigt og skifter mellem forskellige apps, inden du når at blinke. Stort set alle andre smart-tv’er virker langsomme efter dette.

Udvalget af apps er også rigtig godt. Samsung har det bredeste udvalg af lokale tjenester og er også blandt de bedste til at holde dem opdateret.

Billedkvalitet

Samsungs flagskib har blændende kontrast og lysstyrke, og et formidabelt farvespektrum. Vi startede med at se vores favoritklip fra Iron Fist, Daredevil og Marco Polo fra Netflix, som alle er tilgængelige i HDR-kvalitet, og de får et meget livagtigt præg. Samsung formår at gengive de mange farvenuancer i Marco Polo med realistisk intensitet. Billedprocessering, støjreduktion og bevægelsesinterpolation er også helt i top.

Samsung-skærmen serverer også UHD Blu-ray-filmen Planet Earth 2 med en billedkvalitet, der kan få dig til at tabe pusten. Nuancerne i de mange skylag kommer utrolig godt frem – bedre end på OLED-skærmen ved siden af.

Film er uden tvivl den billedindstilling, der giver den mest korrekte farvegengivelse. Standard og Dynamisk har derimod for blålige og overdrevne kulører. For dem, der ønsker lidt ekstra smæld i billedet, anbefaler vi HDR+ indstillingen, der opskalerer almindeligt indhold til “næsten-HDR” med øget kontrast og lysstyrke, uden at forkludre farverne. Den er meget nyttig til at peppe almindeligt tv-indhold op, uden at det bliver for voldsomt, og fungerer godt til alt indhold, inklusive sport.

OLED vs. QLED – hvad er bedst?

Med Samsung og Sony KD-65A1 OLED side om side kan vi se, at begge har sine styrker og svagheder. I almindeligt oplyste omgivelser i dagtimerne er der ingen tvivl om, at billedoplevelsen er i Samsungs favør. Den kantbelyste LCD-skærm leverer dobbelt så høj lysstyrke og opleves som langt mere kontrastrig og farverstrålende i det oplyste rum. Især de lyseste nuancer har mere smæld og bevarer kuløren i stedet for at brænde ud i hvid.

OLED-konkurrenten fra Sony virker lidt grå og lyssvag i sammenligning og er desuden mere plaget af refleksioner og spejling af omgivelserne. Samsung er lykkedes bedre med deres overfladebehandling af skærmen. Hvis du har en lys stue og gerne vil se tv uden at trække gardinerne for, er QE65Q9F blandt de allerbedste i klassen.

Efterhånden som vi dæmper belysningen, bliver OLED-skærmens fordele dog mere markante. Det formidable sortniveau danner et meget mørkere “lærred”, som farverne kan opstå på. Her er den oplevede kontrast bedre end hos Samsung. Det er særlig tydeligt på en actionserie som Daredevil, hvor meget af handlingen foregår i Hell’s Kitchens mørke gyder.

Samtidig noterer vi os, at OLED-billedet har en tendens til at gro til, mens Samsung får nogle af de mørkeste detaljer frem. OLED-teknologien har klart en konkurrencemæssig fordel, når det gælder mørke og kontrastrige HDR-scener.

Betragtningsvinkel

Betragtningsvinklen er et andet område, hvor Samsung har lovet store forbedringer, men her lever Q9F ikke op til forventningerne. Farvegengivelsen ændrer sig ret markant ude til siderne. Selv om vi ser en lille forbedring i forhold til tidligere modeller, er det lidt skuffende, da Samsung lovede fortræffelig billedkvalitet “from virtually any viewing angle”.

Lydkvalitet

Q9F kan ikke prale af nogen særlig avanceret højttalerløsning. Hvor Sony KD-A1 har en stærk og klar lydgengivelse, der kommer direkte ud af skærmen, virker Samsung-tv’et lidt mere lukket og dåseagtigt i tonen. 65Q9F kan imidlertid spille temmelig højt uden generende forvrængning og har okay fylde i bassen. Vi er dog ikke i tvivl om, at vi ville udvide med et separat anlæg eller en soundbar for at matche det flotte billede.

Konklusion

Samsung QE65Q9F er et lækkert tv med gennemtænkt design, markedets bedste smart-platform og fortræffelig billedkvalitet, der kan udfordre OLED på flere områder. Vi er især imponeret over lysstyrken og den gnistrende farvegengivelse, som gør det til en kontraststærk skærm selv i lyse omgivelser.

Vi vil dog ikke gå så langt som til at kalde det en OLED-killer. Samsung har formået at løfte billedkvaliteten lidt i forhold til sidste års topmodeller, men har et stykke vej endnu: Sortniveau og betragtningsvinkel er stadig bedre på OLED. Til gengæld er der ikke mange skærme, der kan matche Samsungs imponerende farvegengivelse ved høj lysstyrke!

Alt i alt er Q9F et fremragende tv, men vi anbefaler at få det kalibreret for optimal ydelse hjemme i stuen.

Læs den fulde test på lydogbillede.dk

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.