Test: Flot kvalitet fra de billige tv’er

Hvor godt et tv kan man egentlig få, hvis prisgrænsen ligger på maksimalt 5000 kroner? Det tester vi her, og resultatet er forbløffende. Du får overraskende god billedkvalitet og ofte alle de vigtigste smarte funktioner

Artiklens øverste billede

Der findes masser af billige tv’er på markedet. Og det er da fristende at nuppe et godt tilbud, når det nu tilsyneladende har en stor skærm, høj opløsning og indbygget smart-tv. Hvorfor overhovedet betale kassen, når man kan få det samme for halv pris?

I denne stortest går vi tæt på tv-apparater, der koster maksimalt 5500 kroner – vi har endda et par stykker med, som koster omkring eller under 3000 kroner. Vi har bedt de vigtigste tv-producenter stille med de mest interessante modeller i den billige ende af markedet, og vi har undervejs fået en del overraskelser. Af de positive slags.

Den første kom allerede, da vi gik de ankomne kasser igennem. Hele fire ud af seks testdeltagere kunne levere den høje UHD-opløsning (4K), som ser ud til være standard fremover. Og fem ud af seks modeller har smart-tv-funktioner, som er nærmest identisk med dem, som du finder i langt dyrere modeller.

Læs også:

Forklaringen på det sidste er, at et tv i dag på mange måder er opbygget som en computer med et styresystem. På den måde kan producenterne nøjes med at opdatere softwaredelen af tv’et, og så kan det pludselig det nye.

De kan næsten det hele

Nu er der jo en grund til, at disse tv’er er billige. Det mærker du ikke så meget på antallet af funktioner. Du får ultrahøj opløsning. Du får smart-tv med apps, så du for eksempel kan streame direkte fra Netflix og andre tjenester. Du kan indstille tv’et ret præcist. Det ligger mere i baggrunden: Komponenterne er af en lidt lavere kvalitet. De kommer ikke fra øverste hylde, men er hyppigt sidste års eller forrige års topmodeller.

Selve tv-panelet kan være sidste års mellemmodel, som nu fås endnu billigere, fordi der er kommet bedre paneler. Det samme gælder den meget vigtige billedprocessor. Den bliver ofte sat til også at tage sig af tv’ets smart-tv-funktioner, og samtidig er den en smule langsommere end de bedste, nye processorer.

Derfor reagerer tv’et lidt mere trægt og langsomt end et nyt og dyrere tv. Når du starter smart-tv-delen op og vælger en app som Netflix eller noget andet, så tager det bare længere tid, før der er hul igennem. Når du starter en film fra en streamingtjeneste, er den lidt længere om at være klar til afspilning, og i det hele taget opleves netforbindelsen mere ustabil end på mere kostbare tv.

Testen afslørede ikke mange udfald, men vi oplevede til gengæld tit, at kvaliteten gik ned i nogle minutter, så billedet fra streamingtjenesten blev pixeleret – samtidig med at vi på et mere kostbart reference-tv kunne konstatere, at forbindelsen i virkeligheden var fin og stabil. Det er den slags irritationsmomenter, du vil opleve.

Måske vil du generelt opleve, at betjeningen er mindre optimal, hvis du tidligere har haft et tv fra den dyre ende af prisskalaen. Også fjernbetjeningen er mindre kvik og giver færre muligheder, ligesom du sandsynligvis må nøjes med en traditionel fjernbetjening med infrarødt signal, ikke Bluetooth.

Betyder alt dette noget? Hvis du er ude efter et tv til sommerhuset eller børneværelset, kan du nok leve med et lidt dårligere billede, lavere reaktionshastighed og færre muligheder. Hvis det er hjemmets primære tv, er det nok mere et spørgsmål om, hvad du er vant til. Hvis man først har prøvet den ypperste kvalitet, kan det jo være svært at ”geare ned”

Læs testene her

Philips 55PUT6401
LG 40UH630V
Sony KDL-WD653
Samsung UE43KU6075U
Panasonic TX-40DX600E
Strong SRT 40FY4002N

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.