Digitalt

Gør hytten klogere: Nu kan alle komme i nærheden af et smart-home

Et hjem spækket med teknologiske løsninger vinder i stadig stigende grad indpas i privat regi. Få et overblik over mulighederne her.

Foto: Witti Design

Det intelligente hjem har efterhånden været på tapetet i mange år. Indtil for få år siden var begrebet dog forbeholdt dyre totalløsninger med kilometervis af kabler og avanceret udstyr, der kun kunne installeres af en certificeret tekniker.

Det har den teknologiske udvikling heldigvis fået vendt godt og grundigt op og ned på, hvilket betyder, at det intelligente hjem i dag også er tilgængeligt for helt almindelige mennesker gennem køb af såkaldte smart-home-produkter. Du er ikke længere tvunget til at købe hele pakken, men kan nøjes med at investere i et enkelt eller flere produkter og selv montere og installere dem i dit hjem.

Med den øgede tilgængelighed er der dog også introduceret nogle nye problemer. Hvor teknikeren tidligere sørgede for, at det hele spillede sammen, er du i dag i producenternes vold og derfor afhængig af deres vilje til at lege med hinanden. Et smart-home er først rigtig smart, når alle dimserne taler sammen. På dét punkt er der desværre lang vej igen.

Hvad kan jeg bruge det til?

For bedre at kunne forstå hvad et intelligent hjem egentlig betyder, er det godt med nogle eksempler. Vil du gerne spare på energien og dermed spare penge, så kan det gøres ved at udstyre dit hjem med en række sammenkoblede sensorer. Tanken er, at når dine faste installationer som el, vand, varme og lys taler sammen, kan deres forbrug også justeres i forhold til hinanden og dermed reguleres til at operere mest energieffektivt.

Hvorfor skal radiatoren køre for fulde gardiner, når du lufter ud? Og hvad med lyset – huskede du at slukke det, inden du gik hjemmefra? Med sensorer på døre og vinduer ved termostaten på radiatoren, om der er grund til at fyre for gråspurvene, og kan tænde og slukke efter behov. De smarte LED-pærer kan via GPS-signalet i din telefon tjekke, om du er hjemme, og slukke af sig selv, hvis du ikke er. Smart!

Hvilken type produkter?

Et smart-home består dog af mere og andet end bare lys og varme. Overordnet set kan de smarte produkter deles op i fire hovedkategorier. Den første dækker over styring af hjemmet, herunder energiforbruget. Intelligente wi-fi-termostater justerer selv varmeforbruget, og de netværksforbundne LED-pærer tænder og slukker helt af sig selv. Begge dele styres mestendels via apps på telefonen, men der er nye og endnu smartere tider på vej.

Stemmestyring er det helt store i USA, og selv om vi indtil videre kan lege lidt med via Apples Siri og HomeKit, er vi stadig langt bagefter. Årsagen hertil skal bl.a. findes i sproget samt det faktum, at vores markeder bare er alt for små.

Overvåg dit hjem

En anden produktkategori, som vokser støt og roligt “over there”, er sikkerhed og overvågning. Via alarmer, kameraer og elektroniske låse kan du hele tiden følge med i, hvad der foregår i og omkring dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Luk postbuddet ind, så han kan aflevere den pakke, du har ventet på hele dagen, eller hold øje med, om børnene kom rettidigt hjem fra skole.

Overvågningskameraerne ved, om du er hjemme eller ej, og sender derfor notifikationer, hvis der registreres bevægelser eller sågar ansigter, som kameraet ikke kender. Det er ren science fiction.

Masser af underholdning

Også underholdningsprodukterne er godt med i det intelligente hjem. Stort set alle produkter med respekt for sig selv kan i dag kobles på det trådløse netværk, og du kan dermed styre både tv, højttalere, medie-streamere og radioer digitalt. Smart-tv har eksisteret i flere år, men først nu begynder vi at se, hvor smarte de egentlig kan være. Billedet fra dørtelefonen kommer op på skærmen, når der ringes på. Er det én, du vil lukke ind, kan du nu gøre det via din fjernbetjening!

Køkkenet er også med

Til sidst har vi de hårde hvidevarer og andre ting, som vi typisk finder i køkkenet. Det har længe været en fremtidsvision at lade køleskabet holde styr på varernes udløbsdatoer og selv bestille nye eller informere dig om, at du skal huske at gøre det. Men sådan er det ikke længere – den slags produkter findes rent faktisk, omend det er en produktkategori, vi endnu ikke ser meget til på vores breddegrader.

Taler ikke samme sprog

Desværre er der som nævnt et stort problem, når vi taler om det intelligente hjem. Skønt alle produkter er koblet op til det samme netværk, kan de ikke nødvendigvis tale sammen. Der findes endnu ingen fælles trådløs standard, og hver producent har udviklet sin egen app til at styre sine egne produkter. Dermed ryger hele idéen om det rigtig smarte hjem, og forbrugeren står tilbage med en bøvlet oplevelse.

Heldigvis er der forandring på vej, og flere producenter er netop begyndt at åbne deres proprietære økosystemer op og arbejde sammen. Det gøres f.eks. via Apples HomeKit, Amazons Alexa og Google Home. Også andre spillere som f.eks. danske Bang & Olufsen har indset, at det er tid til at lukke op og har derfor åbnet døren til deres BeoLink-system, så du nu kan integrere alle dine enheder i én samlet løsning. Det er rart at se.

Hvor er vi på vej hen?

Idéen med det intelligente hjem – om man kan lide det eller ej – er, at alle enheder i husstanden kan tale sammen. Dit ur kan tale med din ovn, og din clockradio i soveværelset kan tale med kaffemaskinen i køkkenet. Har du en højttaler, som understøtter Alexa eller Google Home, kan du tale til det hele – altså sådan rigtig tale.

De teknologiforskrækkede kan godt begynde at ryste i bukserne. Det handler om at give slip og lade teknologien styre. Skrækscenariet er selvfølgelig computeren Hal 9000 fra Rumrejsen år 2001. Så galt kommer det dog næppe til at gå, men det er en interessant tanke. Hvor sårbare bliver vi, hvis hele hjemmet er koblet op på internettet?

Hvad med sikkerheden?

Ligesom med andre internetforbundne enheder kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet med at give smart-home-produkter adgang til dit hjemmenetværk. Det giver sig selv hvorfor. En hacker kan have interesse i at få adgang til din elektroniske lås, dit kamera eller din alarm. Ja, selv LED-pærerne kan være interessante, da den mindste sprække i sikkerheden kan give adgang til noget større. Og ja, det er teknisk muligt at hacke sig ind i dit sikkerhedskamera eller sågar din opvaskemaskine.

Husk derfor at beskytte dit netværk med kodeord, og sørg for løbende at opdatere software og firmware på alle netværkstilsluttede enheder. Hvis du er den ekstraparanoide type, kan du med fordel lave en online-søgning for at se, om nogle af dine smarte produkter er på den sorte liste over ting, der kan tilgås udefra. Det kan du gøre via iotscanner.bullguard.com. Søgemaskinen benytter sig af den såkaldte Shodan-liste, som er en oversigt over alle verdens internetforbundne enheder.

Alexa og Google Home

Du har sikkert læst om dem, men hvis du går på nettet for at købe dem, bliver du skuffet. Det nordiske marked er endnu ikke inviteret med til festen, og vi må derfor nøjes med at læse om de to hubs, som amerikanerne taler så meget om. Nok se, men ikke røre.

En hub er tænkt som et samlingspunkt i det digitale hjem og kan sågar fungere som en digital assistent, du kan tale med. Det ser lovende ud, og vi glæder os til, at vi også får lov og lejlighed til at lege med.

Hvad er et smart-home produkt?

Egentlig er det ret simpelt. Smart-home produkter kan kobles til dit netværk, primært trådløst, men også kablet. De fleste leveres med en app, så du kan styre dem via din smartphone. En dims bliver dog først rigtig smart, når den kan tale sammen med andre dimser og dermed indgå i en større helhed.

Husk routeren!

Fordi de mange produkter kobles trådløst til dit netværk, er der kommet betydeligt mere pres på dit wi-fi-netværk og din router end tidligere. Du bør derfor overveje, om det er tid til en opgradering.

Sørg for, at routeren lever op til de nyeste standarder, hvoraf hastigheden er vigtigst. Din router bør understøtte 802.11ac-standarden. Den er op til tre gange hurtigere end den forrige (.11n), når du kører på 5 GHz-båndet. Her er det samtidig væsentligt at påpege, at du bør finde en router, der kan køre på både 2,4 og 5 GHz-båndet på én gang, da sidstnævnte har en dårligere rækkevidde og f.eks. kan have problemer med at nå igennem vægge og beton.

En anden teknologi, du bør overveje, er Mu-Mimo (Multi-User Mimo). Jo flere enheder du kobler til din router på én gang, jo større er chancen for forsinkelser i den anden ende. Det er du ude over med Mu-Mimo, som dog stadig er så nyt, at ikke mange enheder understøtter det endnu.

 

Bestil en taxa fra sengekanten

Denne smarte clockradio kan både afspille musik fra Spotify og bestille taxaer.

Foto: Witti Design

Smart clock-radio
Witti Beddi

2 x USB, 3,5 mm stereo

Bluetooth

App til iOS/Android

Pris: 699 kr.

Web: wittidesign.com

Plus: Beddi er nydelig at se på og fungerer fint som basis-clockradio.

Minus: Beddi kan intet uden din smartphone, fordi den ikke selv har adgang til internettet.

Idéen bag Beddi fra Witti Design er god. Smid en masse smarte funktioner ind i en clockradio og lad den fungere som hovedcentral direkte fra sengekanten. Desværre er slutresultatet ikke helt så vellykket.

Beddi er et Kickstarter-projekt og består af den nydeligt designede clockradio med LED-pærer i bunden, lys og USB-porte på bagsiden samt smarte programmerbare knapper på toppen. Du kan både bruge den som almindelig FM-clockradio og som en lidt smartere Bluetooth- og internet-radio, når den kobles op med din telefon.

Installationen foregår via en app. Her bestemmer du, hvad de forskellige knapper skal styre, og det er også herfra, du starter alle de såkaldte “smarte funktioner”.

Konklusion: Vi kan utrolig godt lide idéen bag Beddi, og den er bestemt mere vellykket, end man først kunne få indtryk af. Som clockradio med indbygget lys og strøm til telefonen er den godkendt. Som smart-produkt er vi mere tøvende. Der er stadig for mange bugs og ting, der ikke helt virker, som de skal.

Desuden er den tvungne forbindelse til mobilen simpelthen for dum og bøvlet en løsning.

En lukket fest

Panasonics sikkerhedsløsning er solid, men teknisk forældet.

Foto: Panasonic

Hjemmeovervågning
Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

2 x sensorer til døre/vinduer

1 x hub, 1 x kamera til indendørsbrug

Wi-fi

MicroSD

App til iOS/Android

Pris: 2.290 kr.

Web: panasonic.com

Plus: Panasonic leverer det, de lover. Systemet er enkelt at sætte op og en god startpakke til de teknisk udfordrede.

Minus: Panasonics system er helt lukket og kan derfor ikke bruges med andre produkter end deres egne. Der er sket meget inden for det intelligente hjem, siden Panasonic sendte deres KX-HN6012 Home Monitoring & Control Kit på gaden i 2015. Sættet kan derfor virke en smule forældet. Kittet her er beregnet som en introduktion til Panasonics overvågnings- og sikkerhedspakke til hjemmet og består først og fremmest af en hub, der trådløst kobles til dit lokale netværk. Den danner trådløs forbindelse til de medfølgende sensorer – som kan sættes over en dør eller et vindue – samt det medfølgende kamera og den smarte stikkontakt, der kan programmeres til at tænde apparater på specifikke tidspunkter.

Konklusion: Panasonics hjemmeovervågningskit er smart til dem, der ikke har den store erfaring eller lyst til at rode for meget med teknikken selv. Du køber dig ind i et lukket system, hvor det hele er lavet til at fungere sammen.

Desværre betyder det også, at du er helt afskåret fra Apple HomeKit eller stemmestyring. Samtidig er du bundet til kun at købe Panasonics egne apparater. Kan du leve med dét, så er det en fin løsning.

Én remote til det hele

Nogle gange er det bare rart at kunne trykke på en knap.

Foto: Logitech

Multifjernbetjening
Logitech Harmony Elite

Programmérbar multifjernbetjening

Harmony Hub kontrolenhed

2 x IR-sender

Harmony-app til iOS/Android

Pris: 1.790 kr.

Web: logitech.com

Plus: Harmony Elite kan både styre din hjemmebiograf og dine smart-home-produkter. Kan også betjenes med app til Android og iOS.

Minus: Det tager tid at indstille de forskellige aktiviteter. Prisen er i den høje ende. Stemmestyring af det smarte hjem er på vej, men vi er alligevel stadig nogle, der foretrækker fysiske knapper. Her kommer en multifjernbetjening ind i billedet. Harmony Elite fra Logitech er en af de mest avancerede af sin art, hvilket prisen også indikerer.

Med den i hånden kan du ikke alene styre din hjemmebiograf, men også mange af dine øvrige enheder i hjemmet, f.eks. elpærer, spilkonsol og termostater.

Enheden er udstyret med både touch-skærm og fysiske knapper. Opkoblingen til dit netværk sker via den medfølgende hub. Installér Harmony-appen på din telefon, og inden længe er du i gang.

Konklusion: Logitech udfylder hullerne mellem de produkter, der endnu ikke er helt smarte nok til at tale sammen. Resultatet er en multifjernbetjening, der ikke bare styrer din hjemmebiograf, men også kan tænde og slukke dine andre smart-home-produkter. Vil du have mest mulig kontrol over dit hjem, og er du stadig mere glad for fysiske knapper end stemmekommandoer, så er Logitech Harmony Elite et rigtig godt bud.

Smart lyd til et smart hjem

Sonos er stadig kongen af smart lyd i flere rum.

Foto: Sonos

Multirumshøjttaler
Sonos Play:5

Spotify, Tidal, Google Play, Deezer m.fl.

Wi-fi, Ethernet, analog

Sonos Controller til iOS og Android

Mål: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm

Pris: 4.349 kr.

Web: sonos.com

Plus: Sonos er nemt at installere og bruge. Dertil er lyden fra Play:5 utrolig god, særligt i stereo og med en subwoofer koblet til.

Minus: Sonos har ikke indbygget Bluetooth, og du er derfor bundet til det lukkede økosystem.

Et smart hjem skal selvfølgelig også have smarte internetforbundne højttalere. Her er der ingen vej uden om Sonos.

Nyeste skud på stammen er den opdaterede udgave af Play:5, som har fået touchknapper, indbygget mikrofon og endnu mere bund end sin forgænger. Vi havde to styk i et stereo-setup med en subwoofer. Det var slet ikke så dumt. Det hele sættes op og styres via en app, som med tiden er blevet både nem og intuitiv at gå til. Sonos er mestre i brugervenlighed.

Alle større streamingtjenester understøttes, så der er ikke længere nogen grund til at lagre musikken lokalt. Husk at benytte den specielle autokalibrering via din smartphone. Det får højttalerne til at spille markant bedre, idet de nu tager højde for rummet og placeringen.

Konklusion: Hvis du kan leve med, at højttalerne fra Sonos stadig er bundet til en app – som ganske vist er blevet markant bedre med tiden – går du ikke galt i byen med Sonos. Det eneste, der reelt trækker ned, er prisen og den manglende mulighed for at streame direkte fra en telefon via Bluetooth.

Siri, hvad er temperaturen i stuen?

Eve Room holder øje med luftkvaliteten, men glemmer at give informationerne videre.

Foto: Elgato

Rumsensor
Elgato Eve Room

Bluetooth 4.0

App til iOS og Apple TV

3 x AA-batterier

Pris: 699 kr.

Web: elgato.com

Plus: Med Elgatos app får du et fint overblik over forandringer i temperatur og luftfugtighed.

Minus: Eve Room er ikke smart nok til at give informationerne videre til andre enheder.

Elgato laver en række smarte produkter under Eve-brandet, der alle understøtter Apples HomeKit. Fælles for dem alle er, at de er lidt billige at se på, men utrolig nemme at sætte op takket være IR-koder på bagsiden. I sortimentet findes sensorer til døre og vinduer, termostater, stikkontakter og rumsensorer. Her vil vi fokusere på sidstnævnte, der potentielt vil kunne blive en meget vigtig brik i dit smart-home setup.

Eve Room har indbygget temperaturmåler, luftfugtighedsmåler og partikelmåler. De henter løbende informationer, som du kan se og få et overblik over i appen, når de er overført via Bluetooth. Rækkevidden er desværre ret kort, så læg din telefon ved siden af sensoren, når du vil overføre data.

Konklusion: Som helt almindeligt stuetermometer er Elgato Eve Room et udmærket produkt. De ekstra funktioner i form af partikelmåler og luftfugtighedsmåler er ligeledes fine. Men hvad skal vi reelt bruge det til, når de ikke anvendes intelligent til at styre andre smart-home produkter? Først når enheden også kan sende kommandoer til andre enheder ud fra de indsamlede data, bliver den rigtig smart.

Lad Tado styre varmen

Det er slut med at skrue op og ned for radiatoren, Tado klarer det selv.

Foto: Tado

Smart termostat
Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit

2 x termostater, 1 x bridge

Wi-fi

App til iOS/Android

Nem installation, tilpasset til både nye og ældre radiatorer

Pris: 1.499 kr.

Web: tado.com

Plus: Designet af Tado er pænt og enkelt. De vil passe godt ind i ethvert skandinavisk hjem.

Minus: Tado understøtter endnu ikke Apple HomeKit og larmer lidt rigeligt.

Med smarte termostater skulle du kunne spare op til 31 procent på varmeregningen om året. Indstil dem til den ønskede temperatur og glem alt om dem. Desværre mangler radiatortermostaterne fra tyske Tado lige det sidste for at være rigtig smarte. Førstehåndsindtrykket er ellers godt. De hvide termostater med LED-display er ganske nydelige at se på. Du kan både styre dem manuelt og via den medfølgende app. Desværre er der endnu ingen HomeKit-understøttelse, men Tado lover, at det kommer senere på året.

Konklusion: Idéen med smarte termostater er genial. De ved selv, hvor varmt der er i rummet, og tænder og slukker efter behov. Desværre er den manglende HomeKit-understøttelse og integration med resten af det intelligente hjem et kæmpe minus. Tado er enkle og lækre at se på, men først når de snakker sammen med resten af hjemmet, bliver de rigtig smarte.

Fremragende Philips

Hvis du vil have et intelligent hjem, bør Philips Hue være det første, du investerer i.

Foto: Phillips

Smart belysning
Philips Hue Starter Kit

3 x Hue elpærer, 1 x Bridge

Kan lyse i 16 mio. forskellige farver

Lyskilde: 9 W LED, tilsv. 40 W

E27-fatning (stor)

Pris: 1.499 kr.

Web: philips.dk

Plus: Philips Hue understøttes af ALLE og kan derfor styres med både stemme, apps og fysiske knapper.

Minus: Philips har erfaringen og tager sig godt betalt for det. Et komplet system kan løbe op i flere tusinde kroner. Pærerne og særligt startpakken har været på markedet i flere år og er en nem måde at komme i gang med smart og stemningsfuld lyssætning på. Opsætningen er legende let. Pærerne snakker sammen igennem en hub, der kobles til din router, og du kan så tænde og slukke dem via bl.a. din smartphone. Her kan du også styre lysstyrke og farve.

Der findes efterhånden et utal af produkter, såsom pærer, lysstrips, lamper og knapper. Fælles for dem alle er, at de “taler samme sprog” og derfor løbende kan tilføjes og integreres i det samme setup.

Konklusion: Med deres Hue-produkter har Philips gennem lang tid haft førertrøjen på, når det kom til netværksforbundne LED-pærer. Det er ikke noget, der ser ud til at ændre sig foreløbig. Særlig den store understøttelse fra tredjepartsudviklere er værd at nævne, hvilket gør Philips Hue til et af de p.t. letteste smart-home-produkter.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd & Billede.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her