Digitalt

Kopiladere kan være livsfarlige – tænk før du køber

Gå uden om uoriginale opladere til smartphonen eller computeren. En undersøgelse slår fast, at de er direkte livs- og brandfarlige.

Foto: Jonas Olufson/Polfoto

Pas alvorligt på hvis du køber en ny oplader til din smartphone, computer eller tablet. Hvis ikke opladeren købes i en valid forretning, og er et officielt produkt fra producenten, risikerer du i højere grad at komme hjem med et livsfarligt produkt.

Det er fristende, at købe de uoriginale opladere. En original Apple iPhone oplader koster 159 kroner. På flere danske webshops kan dette produkt, altså et der udenpå ligner, købes til 50 kroner. Tjekkes eBay er prisen endnu lavere.

Nu er det jo ikke sådan, at en iPhone oplader til 50 kroner nødvendigvis er livsfarlig, men en undersøgelse af opladere fra Elsikkerhedsværket, en myndighed i Sverige, har skræmmende nyt.

Guide: Sådan finder du en sikker Apple-oplader

Kvaliteten og sikkerheden undersøges, og status er nu, at 14 opladere er deciderede livsfarlige, skriver Computerworld. Syv af opladerne har hverken varemærke eller producent. Det konkluderes endvidere, at der er tale om kopiprodukter.

– ”Alvorlige mangler kan medføre elektrisk stød eller brand, og når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brandsikkert, forøges risikoen for brandspredning,” lyder det fra Elsikkerhedsværket.

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark ser meget alvorligt på sagen, og har med det samme taget kontakt til svenskerne.

Læs også: TIP: Så varm må mobilopladeren blive

Ikke kun kopiprodukter kan udgøre en trussel for sikkerheden. Gennem årerne har velkendte brands haft farlige ladere i opløb. Senest i foråret 2016 hvor Apple iværksatte et ombytningsprogram for A1300-opladeren til iPhone.

Læs også: Er din Apple-oplader farlig? Tjek det her

Ved de originale opladere kender man som forbruger producenten, og kan dermed også holde øje med eventuelle sikkerhedsmeddelelser og tilbagekaldelser, der dog heldigvis sjældent er nødvendige. Med de uoriginale har man ikke en chance.

Mere til historien

Hver femte dansker bruger en uoriginal oplader, der øger risikoen for stød og brand. Det konkluderede en undersøgelse Gjensidige Forsikring fremlagde i december.

Læs også: Din iPhone oplades ikke hurtigere med iPad-opladeren

Artiklen er publiceret i samarbejde med meremobil.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Digitalt lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her