Årets bedste tv-apparater: Midtpunktet i stuen
Årets nye tv-modeller giver skarpere og mere kontrastrig billedkvalitet, smartere funktioner og mere underholdning end nogensinde før.
Selv om mobil, internet og sociale medier tager stadig mere af vores tid, er et godt tv det naturlige valg, når du vil nyde en god film eller serie sammen med familie og venner.
Tv’et er blevet mere interaktivt. Ud over kabel, parabol og almindelig antenneindgang har vores fjernsyn nu også internetforbindelse og egne smart-applikationer, men det kræver et velfungerende system at binde det hele sammen.
Tv’ets brugervenlighed, fjernbetjening og menusystem bliver derfor stadig vigtigere, og det er her, vi ser de største forskelle mellem de forskellige mærker. Nogle tv-producenter er simpelthen lykkedes bedre med deres smart-platform.
Større og skarpere skærmet
Tv’er med Ultra HD-opløsning (3840 x 2160 pixel) er ikke længere noget nyt: Efter tre år på markedet er teknikken nærmest blevet standard, og selv om Full HD stadig findes i budgetklassen, vil langt de fleste tv’er, der sælges i år, have Ultra HD.
HDR
Den hotteste trend på tv-fronten i år er uden tvivl Ultra HD med High Dynamic Range. En moderne videostandard, som gør tv-skærmen i stand til at vise flere gråtoner og farvenuancer, kombineret med langt højere kontrast og lysstyrke, end det tidligere var muligt.
Det giver mere virkelighedstro billeder. Kildematerialet er tilgængeligt fra både Netflix og Ultra HD Blu-ray, men der stilles høje krav til tv’et for at få en fuldgod HDR-oplevelse.
Årets bedste tv - mellemklasse
Samsung 55KS7005
Pris: 9.990 kroner
Skinner som en sol
Med sin blændende lysstyrke og sine flotte farver er Samsungs nye 7-serie et imponerende skue.
Samsung har længe været en af de mest toneangivende tv-producenter, noget de også slår fast med årets 7-serie.
Skærmen giver en rigtig god brugeroplevelse: Tv’et reagerer lynhurtigt på kommandoer og lader dig hoppe ind og ud af tjenester på en brøkdel af et sekund. Fjernbetjeningen kan let programmeres til at styre andre enheder. En egen One Connect samleboks gør det muligt at tilslutte op til fire HDMI-kilder, alle med understøttelse af HDMI 2.0/HDCP 2.2.
Billedkvalitet
Samsungs tv er ligesom sine storebrødre udstyret med et 10 bit Quantum Dot LCD-panel, der giver en væsentlig forbedring af lysstyrke, kontrast og farver. 55KS7005 er desuden Ultra HD Premium-certificeret, hvilket betyder, at det kan gengive HDR og Ultra HD Blu-ray på optimal vis.
Skærmen har formidabel kontrast i forhold til konkurrenterne og gengiver lyse billedeffekter (f.eks. sollys) med langt flere nuancer og mere realistisk intensitet.
Den ekstra lysstyrke kommer virkelig til sin ret på HDR-filmer med mere livagtig, med mere glød fra flammer og lignende. Oven i hatten byder Samsung-skærmen på et rigtig godt sortniveau i mørke scener, med ensartet lysfordeling.
Summen af alt dette gør Samsung 55KS7005 til vores reference i prisklassen under 15.000 kroner!
Årets bedste tv - topklasse
Pris: 19.999 kroner
Toptrimmet topscorer
Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sonys-skærmen til en oplagt kandidat for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Sonys topmodeller plejer at spille i tv’ernes superliga, både hvad angår lyd og billede. Desværre afspejler det sig også i prisen! Det skyldes især det omfattende lydsystem med sidemonterede højttalere, som har givet saftige pris- og vægtstigninger.
I år stiller Sony til kamp med en væsentlig mere trimmet model: Borte er de dyre og pladskrævende højttalere til fordel for et slankere og mere minimalistisk tv.
Det, der imponerer os allermest ved 65XD9305, er billedkvaliteten. Sony har udviklet en særlig bagbelysning – Slim Backlight Drive – der fungerer overraskende godt. Her taler vi virkelig sej kontrast
Sony-skærmen gør desuden et fremragende stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-indhold til Ultra HD, takket være en avanceret 4K Reality Creation videoprocessor.
Årets bedste tv - high-end
Pris: 34.999 kroner
Tættere på virkeligheden
Panasonics topmodel er kort og godt fantastisk at se på. LCD-skærme bliver ikke meget bedre end dette!
Hvert år kommer der nye tv-modeller, som lover bedre billedkvalitet. Men ofte er der i realiteten snarere tale om gammel vin på nye flasker end reelle forbedringer. I år er det anderledes: Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) giver billedkvaliteten et betydeligt løft. Hvis altså tv’et kan gengive det.
Og her er det Panasonic, der er klassens dydsmønster: Viera TX-65DX900E kan prale af det nye Ultra HD Premium-logo, og både billedpanel, videoprocessering og bagbelysningsteknologi er kraftigt opgraderet for at opfylde kravene.
Billedkvalitet
Det allersejeste ved Panasonic-skærmen er, hvordan den håndterer lyse dele af billedet: Lysrefleksioner bliver blændende stærke, og eksplosioner slår imod os, så vi næsten kan mærke strålevarmen i ansigtet.
Mange af forbedringerne skyldes selvfølgelig det nye UHD Blu-ray-format, men uden en HDR-skærm af Panasonics kaliber ville vi ikke få de ekstra detaljer at se. Den har et langt større spillerum, når det gælder lysintensitet og farver.
Den giver også fantastisk billedkvalitet med “almindelige” tv-udsendelser og film uden HDR. Panasonic TX-65DX900E på højde med det allerbedste, vi har set, uanset panelteknik. En velfortjent vinder af årets high-end pris!
Årets billedprodukt
Pris: 64.999 kroner
Kongen af tv-land
Det koster kassen, men hvis du vil have den ypperste billedkvalitet og det lækreste design, er denne OLED-skærm fra LG en oplagt kandidat.
Prisen for Årets Billedprodukt skal tildeles et særlig innovativt produkt, der bringer sin kategori videre, både teknisk, visuelt og designmæssigt.
OLED65E6 er kostbar og ikke perfekt på alle områder, men har så lækkert design og fantastisk billedkvalitet, at det stryger direkte ind i kategorien “drømme-tv”. Må eje!
OLED-teknologien har nogle tekniske fordele, idet billedpanelet – i modsætning til LCD – ikke behøver gennemlysning. Hver eneste pixel har sin egen farve- og lyskilde, hvilket gør det muligt at opnå overlegen kontrast. LG-skærmen på en heftig kombination af sej kontrast og bundløst sortniveau, som giver en utrolig god gengivelse af Ultra HD og HDR – såvel som almindelige tv-udsendelser.
Det bliver svært at lave et tv meget tyndere, end LG har gjort her. I stedet for at lave en traditionel ramme rundt om tv’et har LG lagt OLED-panelet direkte oven på en tynd glasplade (såkaldt Picture-on-Glass). Det har de rundet fint af ved at placere højttalerne i en integreret soundbarhelt nederst. Afgjort et lækkert stykke industrielt design!
Læs den fulde test af årets fjernsyn på lydogbillede.dk