Krisebearbejdende computerspil vinder frem

Et forældrepar har fundet sin egen måde at bearbejde sorgen over sønnen Joel, der som 1-årig blev diagnosticeret med kræft. Det er et helt nyt potentiale for computerspil.

Artiklens øverste billede
Omstændighederne og den uovervindelige modstander er i spillet "That Dragon, Cancer" en kræftsygdom, der bliver stadigt værre.

Spil

That Dragon, Cancer

Numinous Games
PC, Mac og Ouya
105 kr.

Mange computerspil handler om at overleve så længe som muligt under stadigt sværere omstændigheder. Ofte kæmper man mod en modstander, der er betydeligt stærkere end en selv, måske endda uovervindelig. I hvert fald, hvis man kun har ét liv.

Det gør man på sin vis også i det nyligt udgivne ”That Dragon, Cancer”. Omstændighederne og den uovervindelige modstander er i dette tilfælde en kræftsygdom, der bliver stadigt værre. Der er glimt af håb, men slutningen synes givet på forhånd: Det er en kamp, man næppe kommer til at vinde. ”That Dragon, Cancer” handler mere om, hvordan man kommer derhen.

Det, der gør udgivelsen særligt unik, er, at det er en selvbiografisk fortælling: Det amerikanske ægtepar Ryan og Amy Green har kreeret spillet som en sorgbearbejdende beretning om deres søn Joel, der blev diagnosticeret med en sjælden hjernesvulst som 1-årig og døde som 5-årig i 2014.

Det kunne lyde som noget af en tåreperser, hvor der skrues helt op for virkemidlerne, men det er faktisk det modsatte: En inderlig og afdæmpet sag, der ikke er komplet vellykket, men brænder igennem med et par stærke scener, som bliver siddende i hovedet og følelserne bagefter og arbejder videre – som et digt.

Spillet er bygget op af 14 scener fra forskellige tidspunkter i Joels korte liv, effektivt spundet sammen med drømmeagtige sekvenser, der illustrerer forældrenes skiftende følelser af håb, modløshed og sorg. Man er med på legepladsen, på hospitalsgangene og i lægekonsultationen, men man er også med inde i de drømme, man har, når man udmattet dratter omkuld på en hospitalssofa til soundtracket fra eftermiddagsradioen, der snor sig ind i drømmebillederne.

En af de bedste scener i spillet foregår i lægekonsultationen, hvor man sendes ind og ud af hhv. forældreparrets og lægernes indre monologer under den endegyldigt håbslukkende samtale.

Alle landskaberne, både de mentale og de virkelige, udforsker man i sit eget tempo, mens en stemningsfuld lydside vækker minder til live med samtaler, indre monologer, telefonbeskeder og andre dagligdags lydbidder fra familiesfæren.

Det er ikke alle scener, der er lige velfungerende. Men selv de mindre vellykkede sår frø til eftertanke. Et eksempel er en scene, hvor man går rundt på hospitalsgangene, der er fyldt med farvestrålende afskeds- og kondolencekort, som står på borde og stole og hænger i guirlander fra loftet. Der er hundredvis, og man kan læse så mange af dem, man vil.

»Må Gud velsigne dig, August Theodor«, står der.

»Vi vil altid elske dig og vil savne dig meget.«

»Der findes intet mere modstandsdygtigt end et menneskes hjerte.«

Jeg læser og læser og læser. På et tidspunkt bliver jeg irriteret over mængden af banaliteter. Hvor er den ægte poesi og overraskelsen? Ramt af banalitets-overdosis dropper jeg at læse flere, men efterfølgende slår det mig, at oplevelsen nok er en ret effektiv beskrivelse af den mangel på dækkende ord, som rammer i sorgen. Nogen vil muligvis føle sig rørt over scenen. Andre vil, som mig, føle sig fanget i præ-trykt kondolencekort-helvede. Begge dele er interessante reaktioner.

En af de bedste scener foregår i lægekonsultationen, hvor man sendes ud og ind af henholdsvis forældreparrets og lægernes indre monologer under den endegyldigt håbslukkende samtale på hospitalet. Det er stærkt komponeret og rørende.

Computerspillet viser flere steder sit potentiale som formidler af stemninger og følelser, der er lidt mere komplekse end skræk og spænding, såsom sorg, afmagt og skyldfølelse.

I en anden scene er man så udmattet af insisterende, fortvivlet barnegråd, at man nærmest prøver at finde en flugtvej ud af det lille hospitalsrum. Det går op for mig, hvor veleksekveret den scene er, da jeg finder mig selv hængende på en koksgrå klippevæg uden for hospitalsvinduet i silende regn. Jeg er simpelthen svævet ud gennem ruden blot for at få tyve sekunders hvil fra situationen.

Her viser computerspilmediet sit potentiale som formidler af stemninger og følelser, der er lidt mere komplekse end skræk og spænding, såsom sorg, afmagt og skyldfølelse.

Der kommer utvivlsomt mange flere af denne type spil i fremtiden, når nye spiludviklere lader sig inspirere og kaster sig over hidtil uudforskede, komplekse og tabubelagte emner på nye og uventede måder.

Et andet aktuelt eksempel på et terapeutisk, krisebearbejdende spil er amerikanske Davey Wredens ”The Beginner’s Guide”, der omhandler hans egen depression. (Du kan læse min anmeldelse fra november her: Fængsler, labyrinter og sceneskræk.)

Begge spil – The Beginner’s Guide og That Dragon, Cancer – er nomineret i Excellence in Narrative-kategorien til årets Independent Games Festivals prisuddeling, som finder sted i marts. Det samme er Her Story, som jeg anmeldte den 19. januar: Mord på VHS-bånd

That Dragon, Cancer, blev udgivet den 12. januar, på det, der ville have været Joels 7-års fødselsdag.

Launch-trailer for That Dragon, Cancer

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.