Annonce
Digitalt

Dating-teknologier skader romantikken

Nogle af verdens førende IT-tænkere som Nicholas Carr og Andrew Keen mener, at dating-teknologi kan skade vores oplevelse af romantik.

I Danmark lever 709.510 mænd som enlige, mens 689.499 kvinder gør det samme. Foto: Tinder

I 2014 blev 19.435 ægtepar skilt. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år, og det er 23 pct. flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste ti år. Ikke ligefrem opløftende tal for den romantisk kærligheds status i vores kultur.

Sideløbende hermed har dating-app’s som Tinder har taget verden med storm. Tjenesten etablerer dagligt kontakt mellem 26 millioner datere globalt og er populær i Danmark, som ligger 11 pct. over det globale gennemsnit for såkaldte ”matches” mellem turtelduer. Vi har således den næsthøjeste ”match”-rate i EU.

Ifølge filosoffen Anders Fogh Jensen kan dating-teknologien lede til en "Don Juan-icering" af vores kultur. Vi har muligvis fået en teknologi mellem hænderne, der er så effektiv, at den gør os fremmedgjorte overfor det, vi egentlig har brug for: Kærlighed.

"Det, som Don Juan kunne, har vi nu fået teknologiske proteser til at kunne," siger han. 

"Romantikken er død"

Forfatteren Tomas Chamorro-Premuzic, professor i forretnings-psykologi ved University of London, mener, at disse app’s er udtryk for en tid, hvor "romantikken er død".  Folk er tidsberøvede, prioriterer karriere over forhold og idéen om den eneste ene er en statistisk umulighed.

"Realiteterne i dating-verdenen kunne ikke være længere fra romantik," lyder det.

Der kan være noget om Don Juan-iceringen, hvis man ser på tal over Tinder-brugernes civilstatus. Hele 42 procent af brugerne på platformen har allerede en partner, viser en ny undersøgelse, lavet af analysefirmaet GlobalWebIndex.

Teknologien revolutionerer kærligheden

Ifølge Casper Høeg Radil, fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet passer dating-platformen rigtigt godt ind i den senmoderne livsstil, hvor tempoet i vores liv er med til at hive gulvtæppet væk under hele fundamentet, som den romantiske kærlighed, dateret tilbage til 1200-tallet, bygger på:

"Flere søger ikke nødvendigvis det den romantiske kærlighed, men i stedet det flygtige forhold, hvor den seksuelle dimension er vigtigst. Tinder gør det hurtigere og nemmere end tidligere og kan for nogen være en attraktiv måde at leve den livsstil, der hører sig til det flygtige," siger han.

Don Juan er også en kvinde

Den18-årige aalborgenser Dlara Qadri er et godt bud på, hvordan en kvindelig version af den ret så dameforstyrrede Don Juan kunne se ud. Hun har magnetiserende brune øjne og langt, mørkt, krøllet hår. Men i modsætning til Don Juan lever Dlara i en tid med smartphones og dating-appen Tinder, som hun bruger flittigt. Læs mere om Dlara og Tinder ved at klikke på nedenstående link.

Læs den store feature om dating-appen Tinder på Premium. Artiklen kræver abonnement. Klik på artiklen herunder og meld dig til - de første 30 dage er gratis og uforpligtende.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her