Her er de bedste gratis programmer
Her er 64 gratis programmer, som alle brugere med fordel kan have installeret på deres Windows-pc. Selv om de ikke koster noget, har de høj kvalitet og er virkelig nyttige
Hvilke gratis programmer er de bedste? Vi har spurgt vore kolleger, søgt råd blandt vores skribenter og gennemsøgt nettets afkroge for at finde de allerbedste, aktuelle gratisprogrammer.
Der er en masse gratis software på nettet, men meget af det er ærligt talt ganske ubrugeligt. Nogle gratis programmer er tidsbegrænsede, så dem har vi også udeladt
Vi endte med denne samling på 64 stykker software, der vil hjælpe dig med at nyde dine fotos og videoer, være mere produktiv, når knofedtet skal frem, få mere fart på din pc og sikre dine filer.
Vi tror, hver harddisk vil nyde godt at have mindst et par af disse programmer installeret, hvis ikke dem alle.
Mange vil spare dig for enorme udgifter på tilsvarende software solgt for høje (undertiden ekstremt høje) priser på butikshylderne.
Du øger også din computers funktionalitet, og du kan måske gøre ting, du aldrig har vidst var muligt. Du forbedrer dine færdigheder, dit fokus og dit forsvar. Alt sammen af programmer med den magiske prislap: gratis.
Du har således intet at miste ved softwaren i vores samling. Så prøv dem!
Medier
1. Audacity
Audacity er en lydoptager og et lydredigeringsværktøj med mange muligheder. Ønsker du blot at optage lidt lyd via din mikrofon eller line-in-port, ligger det lige for. Længere nede finder du dog multitrack-redigering og mixing, en samling af effekter og efterbehandlingsværktøjer samt mulighed for at konvertere lydformater.
2. Darkwave Studio
Professionel digitallydssoftware kan koste en masse penge. Darkwave Studio er en gratis digital arbejds-pult, som understøtter multitrack-harddiskoptagelse og VST plug-ins til effekter og lyde. Det gør programmet fleksibel og velegnet til kompostion og redigering.

3. Studio One Free
PreSonus ‘Studio One Professional (cirka 2400 kroner) er toppen af poppen inden for lydoptagelse og redigering, men den gratis, nedbarbe-rede udgave er den perfekte måde for begyndere at lære om Presonos solide værktøjer og tilmed producere noget, der lyder godt undervejs.
4. Foobar2000
Vi siger ikke, at Windows Media Player er dårlig, men vil du have et program, som er supernemt til at afspille musik med, er Foobar2000 sagen. Programmet understøtter ju-sterbare skins, det starter på mikrosekunder, det afspiller stort set alle lydformater, og du kan bruge det til at rippe cd’er til mp3.
5. VSDC Free Video Editor
Der findes få kompetente videoredigeringsprogrammer, som ikke forlanger mindst 500 kroner af dig. VSDC Free er smart nok gratis, men du skal vænne dig til at arbejde med et relativt usædvanligt og ikke-lineært interface for at få det meste ud af programmets myriader af overgange og effekter.
6. Plex Media Server
Plex er mere end et program – det er et økosystem. Hent dine mediefi-ler ind i programmet og lad pc’en køre. Du kan nu streame video til smartphones og andre enheder. Er din netforbindelse hurtig nok, og har du en velvoksen nok pc, kan du sende video over nettet og dele det med andre. Du kan konvertere videoer løbende, uanset om formatet passer deres forbindelse og enhed, og dele hele biblioteker med venner og familie.

7. Kodi Entertain-ment Center
Kodi (tidligere XBMC) er et godt alternativ til Windows Media Player, som kan opjustere pc’en til at håndtere alle typer mediefiler. Det er nemt at koble med et tv-tuner-kort og hente film og musik fra NAS’er.
8. VLC
VLC er vores favorit blandt tredjeparts-medieafspillere. Det er ikke særlig smukt, men dets format-kompatibilitet er uovertruffen. VLC har også funktioner, som gør hakkende eller ujævne videoer bedre. Prøv for eksempel at trykke på tasterne ”J” eller ”K” for at flytte lyden og sikre, at alt er i sync.

9. Paint.NET
Denne avancerede erstatning for Windows’ indbyggede Paint-program er nem at bruge og har mange flere avancerede funktioner og værktøjer. Skal du bare lege lidt med billeder, kan vi kun anbefale programmet.

10. GIMP
Du er sikkert før stødt på GIMP her i bladet – og med god grund. GIMP er et gratis alternativ til Adobe Photoshop, så du sparer op mod 6000 kroner på billedredigerings-programmer, som gør dine billeder utrolig flotte, men som koster kassen. Der er lidt fejl og lidt færre redskaber, men vi elsker stadig GIMP.
11. PaintTool SAI
Direkte fra Japan kommer PaintTool SAI. Det smukke program hjælper dig og dine børn med at male med børster, som føles virkelige. Det fungerer bedst med en tegneplade, og med udvalget af simulerede værktøjer fungerer det også med en mus. Du kan blive overrasket over de resultater, du får. Måske har du et kunstnerhjerte – uden at vide det!
12. Zoner Photo Studio Free
Zoner PhotoStudio Free stiller en kæmpe palet af fotoredigerings-værktøjer til din rådighed. Det bedste er muligheden for at organisere fotos. Programmet tager fotos direkte fra dit kamera og sætter dem ind i et velordnet album. Næste gang du har brug for at finde billedet, hvor din kat ser sjov ud, kan det gøres på få øjeblikke.
13. Gadwin Printscreen
Her er et værktøj, du sikkert ikke tror, du har brug for, da Windows allerede har en skærmdump-funktion. Men vil Windows lade dig tage skærmdumps med bestemte tidsintervaller? Kan du nemt ændre kombinationen af genvejstaster eller afbilde musemarkøren? Nej, men det kan Gadwin.
14. Rename Master
Få ting irriterer os mere end de navne, kameraer giver vores fotos. Selvfølgelig ved kameraet ikke, at vores foto skal hedde ”Peter spiser en hel fødselsdagskage 3”, men virvaret af tal og bogstaver hjælper ingen. Vi lader os dog ikke gå på, men bruger stedet Rename Master til hurtigt og nemt at omdøbe partier af fotos og andre mediefiler.

15. Audio-grabber
Med Audiograbber kan du omdanne ikke-kopispærrede cd’er til mp3-filer. Fint, hvis dine cd’er skal på pension. Bruger Gracenote-databasen til automatisk at registrere, hvilken musik-cd du har sat i drevet, og det tilføjer en komplet navngivning og mærkning med dit valg af bitrate.
16. MP3Tag
Dette program giver din musik-samling et ensartet udseende. MP3Tag giver mulighed for at bruge bestemte tags på partier af filer. Genkendes dine lydbøger ikke af din medieafspiller, kan du med MP3Tag med et slag ændre kategorien, så du slipper for at rode med det.
Produktivitet
1. LibreOffice
LibreOffice er en gratis kontorpakke, som er fuldt kompatibel med de filer, Microsofts software danner. Vi siger ikke, at programmet er bedre end Microsoft Office, for det mangler lidt finpudsning, men du finder ikke en bedre gratis kontorpakke.
2. AbiWord
Skal du bare bruge et tekstbehandlingsprogram, leverer AbiWord varen, men det er også i stand til en masse andet. Er du tilmeldt den gratis AbiCollab.net-service, kan du arbejde med smukt formaterede dokumenter sammen med dine venner uanset, hvor de befinder sig i verden. Ellers er AbiWord et dejlig rent og klassisk tekstbehandlingsprogram.
3. XMind
Mind-mapping, også kendt som brainstorming, er måske den bedste måde at ændre et virvar af tilfældige tanker til et fokuseret, sammenhængende slutprodukt. Før du begynder på et projekt, eller hvis du rammer en blindgyde, så tænd XMind og notér alt, som rammer dine frontallap. Måske vil du bliver overrasket over, hvad der dukker op.



4. Evernote
Nogle gange synes internettet aldrig at stoppe op, så vi kan fordybe os, men med Evernote kan du markere det, som fanger dit øje, og komme tilbage, når det er mere bekvemt at fortsætte. Du kan også lave noter og dele alt på tværs af alle dine enheder, herunder smartphones.
5. Cold Turkey
Hvor meget tid bruger du på nettet? Og hvor meget tid burde du egentlig bruge? Cold Turkey er et smart program, som på tidsindstilling kan blokere adgangen til programmer, spil og bestemte hjemmesider, så du ikke ødsler tiden bort.

6. Notepad++
Som navnet antyder, er Notepad++ en fintunet notesblok. Det understøtter faner, det kan formatere kode i tekster og åbne senest an-vendte dokumenter ved start. Programmet viser generelt de grundlæggende funktioner i Microsofts Notepad.

7. InkScape
Vektorgrafik har betydelige fordele i forhold til bitmaps: Specifikt kan du blæse dem op i enhver størrelse uden at miste kvalitet, fordi de er konstrueret af individuelt forbundne punkter og ikke pixel. Inkscape er ikke meget brugervenligt, men det bedste gratisprogram til vektorgrafik.
8. GanttProject
Uanset om du er administrator for et projekt med masser af samarbejds-partnere eller er i gang med et gør det selv-projekt, så hjælper Gantt-diagrammer dig med at sætte mål, styre ressourcer og holde realistiske deadlines. GanttProject er den bedste gratis måde at håndtere Gantt-diagrammerne på.
9. Scribus
Desktop publishing er i løbet af de senere år blevet et lidt forældet begreb, men det betyder ikke, vi ikke arbejder med det mere. Der findes hundedyre, avancerede layoutprogrammer, men til lejlighedsvist
layoutarbejde er Scribus fantastisk. Programmet konverterer også dine dokumenter til PDF.
10. Trillian
Her kan du holde kontakt med flere personer online, selv om ikke alle benytter samme chatklient. Log ind med din Google-, TDC- og Facebook-konto, og alle dine chatbeskeder ender samme sted.
11. ArsClip
Windows Udklipsholder er måske den mest ubrugelige af slagsen, da den kan rumme et enkelt element. ArsClip giver dig udklipsholder-historie og muligheden for at oprette permanente indstillinger for ofte anvendte data. Den integrerer sig tilmed også pænt med Windows 7’s jumplister. Vi bruger den tit og ofte.
12. Universal Viewer
Nu behøver du ikke længere vente et minut på, at Office åbner en fil, når du bare vil se indholdet. Universal Viewer åbner mange filtyper hurtigere end filtypens eget program. Du kan ikke redigere med Universal Viewer, men programmet er yderst nyttigt, når du vil vide, hvilken fil du egentlig sidder med.
13. TightVNC
VNC står for Virtual Network Computing, hvor du styrer en ekstern maskine, som du sad med dens mus og tastatur. TightVNC er den hurtigste VNC-løsning, vi kender. Den slår tilmed Microsofts Remote Desktop.
14. Teamviewer
Lyder VNC lidt kompliceret, eller skal du have adgang til computere, hvis ejere ikke helt forstår konceptet, er TeamViewer perfekt. Programmet, som også findes på dansk, skal ikke engang installeres. Bare åbn det,
indtast den unikke adresse og adgangskoden, som programmet viser på maskinen, du vil tilgå. Du kan nu logge ind og styre tingene. Det er så nemt!
15. Filezilla
FTP er en internet-protokol (svarende til HTTP) til filoverførsler. Du har måske ikke det store behov, men vi kan ikke sove, hvis Filezilla ikke er installeret på de maskiner, vi bruger. Filezilla er langt den bedste FTP-klient, og den gør upload og download af store filer nemt og hurtigt.

16. Tweetdeck
TweetDeck var et selvstændigt Twitter-skrivebordsprogram, indtil Twitter købte det. Det overrasker ikke, da dette er langt den bedste måde at forbinde med Twitter på. Du kan se flere konti, live-opdateringer af dine feeds, få besked, når du nævnes, sende beskeder og tilpasse brugerfladen.
System
1. Ccleaner
CCleaners formål er at gøre din pc hurtigere ved at fjerne gamle, ubrugte filer og optimere den måde, Windows kører på. Findes også på dansk, er nem, fylder ikke meget og virker. Der er ingen grund til ikke at prøve den gratis version, og vi kommer næppe til at lægge de 150 kroner for den fulde version.
2. PC Decrapifier
En nyindkøbt bærbar er uundgåeligt fyldt med et væld af uønsket software, der sløver og giver uønskede pop up-beskeder. Du kan lade PC Decrapifier fjerne utøjet.
3. Spybot Search and Destroy
Spyware kan narre os alle. Klik på et legitimt udseende link for at hente lidt tilsyneladende uskyldigt software, og pludselig er din pc langsommere, dine personlige oplysninger deles med kriminelle, og din browser styres fra websites, du overhovedet ikke ønsker at besøge. Spybot destruerer sådanne trusler.
4. Malwarebytes Anti Malware
Vi har listet to stykker antimalware-software ind i vores gennemgang, fordi du har brug for begge dele. Hvis din træge pc rammes af malware-angreb, og Spybot ikke har løst opgaven, kan du drage fordel af Malwarebytes’ omfattende database, som fjerner problemet. To programmer, der arbejder i tandem, er mere effektivt end et alene.
5. Avast! GrimeFighter
Avast! er et fremragende antivirus-firma, men vi er især begejstrede for denne afstikker fra deres normale programmer: En pakke, som skrubber alt snavs fra gamle programmer og slumrende infektioner bort.
6. Autoruns
Når din pc starter, hvad er det så, som gør, at din harddisk snurrer løs i to minutter? Autoruns fortælle dig præcis, hvad der er i gang, og det lader dig slukke ikke-essentielle programmer og tjenester. Brug fløjlshandsker, da det kan forhindre Windows i at boote korrekt, hvis bare du klikker alt fra.

7. WinDirStat
Dette er et af vores absolutte favoritprogrammer. Åbn det, lad det køre et stykke tid, og det vi-ser dig et visuel kort over din harddisk. Pænt smart, men især nyttigt, hvis du løber tør for diskplads, da programmet kan rette din opmærksomhed mod for længst glemte filer og mapper, som beslaglægger al den dyrebare kapacitet. Du kan slette indefra WinDirStat og rydde store dele af din harddisk med et visuelt tiltrækkende stryg.

8. Timesnapper Classic
Der findes næppe noget værre end nedbrud. Specielt hvis dit arbejde ikke er gemt automatisk. Få ro i sindet med TimeSnapper Classic. Programmet tager regelmæssigt skærmbilleder. Bare åbn det seneste, og du bør kunne genopbygge det, du sidst havde på skærmen.
9. AutoHotkey
Vi kunne alle være effektive. Selv om vi ikke medtager din trang til overspringshandlinger, er det spild af tid og kræfter at bevæge hånden fra tastaturet over på musen. AutoHotkey lader dig oprette bru-gerdefinerede tastekombinationer, hvilket gør, at du kan køre programmer og udføre handlinger hurtigt.
10. Synergy
Installer og konfigurer Synergy på flere maskiner, og du kan nu dele samme mus og tastatur mellem dem. Bare flyt musen ud over kanten af en skærm, og markøren vil blive vist på en anden skærm. Det kan virke lidt drilsk, men det er revolutionerende.
11. Glary Utilities
Din lokale computerbutik er sikkert fyldt med computere proppet med forudbetalte værktøjer, som gør sy-stemet hurtigere, men bliv ikke fristet. Glary Utilities gennemgår din pc’s Registreringsdatabase, renser harddisken og fjerner dubletter, ganske gratis. I pro-versionen er mange af processerne automatiserede, men gør du det ikke så ofte, at du behøver en opgradering, er det blot et spørgsmål om bekvemmelighed.
12. Auslogics Disk Defrag Free
Du har måske hørt om defragmentering: at reorganisere data på din harddisk så det hele er i orden og dermed kører hurtigere. Men vidste du, at Microsofts eget værktøj ikke er det mest effektive? Auslogics’ værktøj kan gøre en stor forskel for din boot-tid og for program-indlæsningstiden, især på godt slidte maskiner.

13. RocketDock
Startmenuen er effektiv, men ikke perfekt. Den bliver også sløv, hvis du har fyldt den op, og du skal klikke for at åbne den. Menuen er dog ikke den eneste vej til programmer, du bruger mest. RocketDock er et smukt alternativ, som kan erstatte Proceslinjen, og du kan tilpasse den med særlige add-ons.
14. Razer Game Booster
Når du først er begravet i computer-spillet, ønsker du mindst af alt, at tilfældige Windows-komponenter roder med din framerate. Denne smarte app deaktiverer det, du ikke har brug for, og slår det til igen, når du er færdig med at spille. Boost af ydeevnen kan spare dig udgiften til et nyt grafikkort.
15. FreshUI
Dette værktøj er perfekt til både at forenkle en pc for en mindre rutine-ret bruger og til at strømline dine egne erfaringer. Du kan få adgang til alle systemindstillinger fra ét sted og deaktivere funktioner, menuer og ressourcekrævende gimmicks, du ikke bruger.
16. Revo Uninstaller
Fjern et program og det er væk, ikke også? Nej, men med Revo Uninstaller kan du overvåge hver fil, der bliver installeret og rense ud i skjulte elementer, som standard-afinstallationen har overset. Programmet (fås også på dansk) ordner alt fra overflødige filer til efterladte nøgler i Registreringsdatabasen.

Sikkerhed
1. Macrium Reflect Free
Forestil dig, at det værste er sket: En spruttende cola har ramt din harddisk. Så vil du være glad for Macrium Reflects evne til at lave et komplet drev-image backup af dit system. Tag dog først backup af dit drev ved at brænde et ”image” af det på en dvd.



2. Cobian Backup
Ikke så nemt, men det bedste, gratis produkt med flere backup-mulig-heder. Du kan planlægge daglige backups, danne komplette ”image”-kopier, kryptere eller komprimere dine sikkerhedskopier for at spare plads.
3. LastPass
Med en svag adgangskode kan dine oplysninger blive stjålet, og dit privatliv angrebet. Med LastPass generes sikre passwords, og du opbevarer dem i en online-sikkerhedsboks.
4. Magical Jelly Bean Keyfinder
Vil du geninstallere Windows eller Office, forventer Microsoft, at du har licensnøglen lige ved hånden. Kør dette smarte program før geninstalleringen, og det vil fremdrage dine nøgler fra computerens dybeste gemmer.
5. AVG Free Antivirus
Der er et væld af antivirus-pakker på markedet, men ikke alle er lige gode. Den gratis AVG, der fås på dansk, gør det lige så godt som de bedste i branchens standardtest, bedre end Windows Defender.
6. Dropbox
Smart lager i skyen. Det er nemt at gemme vigtige filer online. Du kan indstille en mappe til at være en Dropbox-mappe – også mappen Dokumenter – så data automatisk ender på ropbox-servere, og du kan derefter få adgang til alt, hvad du behøver, fra en mobil enhed eller en webbrowser.

7. AES Crypt
Kryptering er praktisk, når indholdet af en bestemt fil ikke skal falde i forkerte hænder. AES Crypt er vel nok den hurtigste måde at låse filer på, som for eksempel skal sendes med e-mail. Det giver også mulighed for, at du via et højreklik øjeblikke-ligt kan oprette en krypteret version af den valgte fil.
8. SyncToy
SyncToys primære funktion, spejling af indholdet af en mappe i en anden, virker underlig. Men sætter du programmet til at spejle til en netværksforbundet mappe eller et eksternt drev, er du sikker på, at dine dokumenter gemmes sikkert. Det fjerner også risikoen for data-tab, hvis et drev fejler.
9. Winpatrol
Dette velafprøvede og troværdige program holder øje med de mapper, som oftest bliver brugt af vira og spyware til at skjule ondsindede filer. Sker der noget, får du det at vide. Winpatrol scanner også for potentielt risikable programmer og regi-strerer ændringer.
10. DNS Angel
DNS Angel har to fordele: Det giver dig mulighed for hurtigt at skifte mellem DNS-servere, og det tilbyder en bunke filtrerede DNS-servere, som holder upassende indhold væk fra følsomme øjne.
11. K9 Web Protection
DNS Angel er den enkle løsning, men K9 giver dig mere kontrol over, hvad der kan gøres online. Det spænder lige fra at blokere bestemte kategorier af indhold til at gennemtvinge sikker søgning på alle de store søgemaskiner.
12. Registry Backup Portable
Læg programmet på en USB-nøgle, og du kan tage fuld backup af registreringsdatabasen på din egen pc og på andres. Gør det regelmæssigt, så du har en backup at vende tilbage til, hvis alt går galt.
13. Sophos Virus Removal Tool
En virus kan deaktivere din antivirus-software. Det er her, Sophos kommer ind i billedet. Det opdager og fjerner alle spor af kendte vira. Selv dem, din almindelige beskyttelse kan have overset.
14. iSpy Connect
Dette program omdanner et webkamera til et sikkerhedskamera. Det kan også streame lyd og videoer fra nettet og maile dig billeder af mistænkelig aktivitet. ISpy har også gode funktioner såsom fjern-overvågning af skrivebordet.
15. Tor Browser Bundle
Vil du browse i fred på internettet, bør du installere Tor. Det anonymiserer dine handlinger ved at sende din kommunikation gennem et stort antal maskiner over hele verden. Det er langsommere end en almindelig browser, men det er prisen for privatlivets fred.

16. Sofervise
Du ønsker at blokere et program, måske din webbrowser, så børn ikke bruger den. Måske vil du låse dit yndlingsspil med en adgangskode. Det er muligt med mange filtrerings-programmer, men lettest med Sofervise.