Asus T100: Skøn og uskøn alt i en-løsning

Test: Asus T100 Transformer Book kan det hele - men det er ikke alt, der ender godt.

Artiklens øverste billede
Som netbook gør Asus T100 det fortrinligt. Som tablet knap så godt.

Hybrid-bærbar

Asus Transformer Book T100

Asus

Asus har i nogle år markeret sig på pc-markedet med sin elegante Zenbook bærbare. Asus har dog også været med til at definere hybrid-bærbare, hvor du ikke kun nøjes med en touchskærm, men hvor skærmen kan fjernes fra keyboardet og bruges som normal tablet.

De typer hybrider kalder Asus for ”Transformer Book”. Asus T100 er en af de små med en størrelse på kun 10,1” og en dagspris på 3.300 kr. Det lyder som noget, vi har hørt før, en netbook, dog nu som hybrid.

Ligner skrækhistorien ”Netbook”

Når man løfter Asus Transformer Book T100 ud af æsken, er designet egentlig fint, selvom det tydeligt er plastik. Men for en 3.300 kr. netbook føles plastikken ikke billig, og samlekvaliteten er også i orden.

T100 er tyk i forhold til andre 10 tommer bærbare, men det kan være et kompromis, mange vil godtage for at have både netbook og tablet. Der går nemlig ikke mange øjeblikke, fra den er taget i brug, før pandesveden fordamper og hårene lægger sig i nakken. Asus Transformer Book T100 er meget bedre end de forfærdelige netbooks fra 2010, hvor dårlige skærme og langsom hardware spøgte.

Ikke Bambi på glatis

Når man starter Asus’en op, mærker man, at Intels Atom Bay Trail CPU’er er noget helt andet end i 2010, ja faktisk bare de Atom CPU’er fra starten af 2013. Det samme kan måske siges om Windows 7 vs Windows, 8 når man sidder med en bærbar på kun 2 GB ram. Windows 8 kører næsten som et eventyr.

Skærmens opløsning er kun på 1368x768, men apps og hjemmesider fremstår pæne og skarpe, fordi T100 har en IPS-skærm med gode betragtningsvinkler.

Selvom T100 er lidt tyk, vejer den kun lidt over et kilo samlet,  og det er yderst respektabelt. Asus T100 gør altså op med tidligere tiders ubehagelige netbooks, og med det sagt vil jeg fortsætte med T100s evner som bærbar.

En dværg på 10 tommer

I ethvert eventyr møder helten altid udfordringer. Tasterne er ganske små, og det besværliggør leg i Word og kræver lidt tilvænning, hvis man er vant til fuld tastaturstørrelse. Som med tasterne så er touchpaden ikke særlig stor, men til det meste fungerer det ok, dog er scrolling med to fingre lidt besværlig.

T100 har en energibesparende cpu, og det mærkes på batteritiden. Ved almindelig brug, Office, web samt lidt spil, kan du se frem til mindst otte timers batteritid, og med lav lysstyrke kan du få endnu længere driftstid.

Som netbook gør Asus T100 det altså fortrinligt.

Lad os se hvordan det går,  når vi fjerner tastaturet.

Asus T100 bliver aldrig til en smuk svane som tablet

Selve tabletten er med sine 550 g lidt tungere end en iPad Air, men dog på niveau med den nye Samsung Galaxy Note 10.1.

Jeg er ikke den store fan af at tage billeder med en tablet, men denne tablet har slet ikke muligheden. Der er kun ét kamera, og det vender fremad og er dermed primært til fx Skype. Kamerakvaliteten er ikke god for at sige det mildt. I bare lidt dårlig belysning bliver billedet grumset.

Højtalerne er placeret på bagsiden, lige der hvor det er mest naturligt for mig at holde, men på trods af dette er her imponerede højtalere med god og rigelig lyd.

Windows’ markedsplads er ikke for de hippe

På softwaresiden møder T100 også nogle udfordringer, for som tablet har Asus og Windows én primær udfordring: apps. For dem er der ikke helt så mange af, som man kunne ønske sig, der er dog mange af de store.

Mange populære apps og spil som Bitstrip, Snapchat og Bad Piggies findes til iOS og Android, men mangler i Windows Marketplace, og de findes heller ikke som browservariant. De apps, man savner, er ofte dem, som lige er blevet populære, men som først ankommer til Windows markedsplads i anden eller tredje omgang.

Men da er det ofte for sent, hvis man vil være hip med de hippe. Mest problematisk er, at mange apps er længe om at starte op. Når programmet endeligt er startet, er designet dog ofte elegant, og app’en kører flydende.

I desktopdelen af Windows 8 bemærker man hurtigt, at mange programmer ikke er designet til touch, og det gør, at knapper bliver for små, og man trykker derfor nemt forkert.

Da det er fuld Windows og ikke RT, er der en række ting, som løfter oplevelsen. For med Windows og Steam kan man for eksempel installere det dedikerede pc-spil Civilization V, som ikke findes til iPad/Android, og det kan måske vinde nogle hjerter. Med T100 skal du dog i forskellige app-butikker i stedet for kun Google Play eller App Store,  og det gør oplevelsen mindre elegant.

Manglerne i Windows-markedspladsen glider dog nemmere ned, når man til gengæld er belønnet med en gratis Microsoft Office 2013 pakke.

Finder Klods Hans vej til prinsessen?

En ting, der er utrolig lækkert ved Windows 8 som tabletstyresystem, er at man kan køre flere ting samtidigt. Så mens du laver noget seriøst på den ene side af skærmen, kan der køre kattevideoer fra YouTube på den anden side. Du får fuld Office-pakke med i købet, og der hiver T100 nogle store plusser hjem, for sammen med SkyDrive fungerer det skræmmende godt.

Vælger du at bruge T100 som bærbar,  er det som Klods Hans, det ender lykkeligt. Som tablet er vi mere i nærheden af Pigen med svovlstikkerne, da manglende og langsom app-start gør det svært at elske T100.

Så om du vælger Klods Hans eller en mere elegant løsning, det er op til dig og dine behov.

Som netbook:

Fordele:

 • God ydelse
 • Lav vægt
 • IPS-skærm
 • Batteritid
 • Højtalere
 • Office-pakke inkluderet

Ulemper:

 • Tyk
 • Tastatur/touchpad er ikke i fuld størrelse.

I alt 5 ud af 6 stjerner, hvis man primært er netbook-bruger.

Som tablet:

Fordele:

 • Windows giver ægte multitasking
 • Office-pakken inkluderet
 • IPS-skærm
 • Højtalere

Ulemper:

 • Manglende apps
 • Lav opløsning
 • Dårligt kamera
 • Metro/Desktop er ikke altid en køn løsning

Som tablet får den kun 3 af 6 stjerner, men er du ikke apps-junkie rykker vi os tættere på 4/6.

I alt får Asus Transformer Book T100 karakteren 4 af 6 stjerner.

LÆS MERE OM Asus PÅ GUIDE.DK

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.