Pas på - højttaleren lytter med
Det er praktisk, at du kan aktivere din smartphone eller din højttaler med din stemme - men ulempen er, at den også hører efter, når du ikke ønsker det.
Forestil dig, at laptoppen på natbordet optager en intim seance i dit soveværelse og derefter sender lydoptagelsen videre til din mor.
Det er sådanne situationer, vi kan risikere at udsætte os selv for, hvis vi ikke lærer at være kritiske overfor teknologien og simpelthen slukker helt, når vi vil være stensikre på, at der er lukket af til den digitale verden.
Det forklarer Henning Mortensen, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
Den stemmestyrede teknologi vinder frem. Apple har Siri, Microsoft Cortana og Amazon Alexa. De kaldes digitale assistenter, og de kan hjælpe med at skifte musik, søge efter togafgange, ringe op og sende sms’er alene ved at blive talt til.
De virker, når mikrofonen er tændt, og det er netop humlen, for den kan selvfølgelig også optage alt det, du ikke er interesseret i bliver optaget.
Henning Mortensen peger på sidste års opsigtsvækkende sag med en Alexa-højttaler, som optog en privat samtale imellem et amerikansk par og sendte den derefter videre til en af mandens arbejdskolleger.
- Når du har elektronisk udstyr tændt, så kan du også risikere, at nogen lytter med, siger Henning Mortensen.
Henning Mortensen fortæller, at der ved møder om national sikkerhed kan være forbud mod elektronisk udstyr.
- Her har man foretaget en risikovurdering. Det er før set, at der er sluppet informationer ud, som man ikke var interesserede i kom frem. Den samme risikovurdering bør du foretage, når du og kæresten er sammen i soveværelset, og laptoppen står tændt på natbordet ved siden af.
Nye teknologier udfordrer sikkerheden. Sådan er det med stemmestyring af computere og mobiltelefoner, og sådan var det også, da Facebook blev populær, siger Steen Jørgensen, mobilekspert og chefredaktør på Mobil.nu.
- Folk har efterhånden fundet ud af, at man ikke skal skrive på Facebook, at man skal til Thailand i 14 dage, fordi det er en åbenlys invitation til folk med kriminelle hensigter, siger han og fortsætter:
- På samme måde skal man heller ikke sige til sin mikrofon, hvis den er tændt, at man skal ud og rejse, hvad ens kodeord eller pinkoder til bankkontoen er. Tænk dig om og vær forsigtig, siger Steen Jørgensen.
Så sluk for teknologien, hvis du vil være helt sikker på, at ingen lytter med – eller overvej i det mindste, om der foregår noget, som du ikke har lyst til at dele med andre.
- Lad være med at sætte dig selv i en situation, hvor der kan være en risiko for, at oplysningerne bliver eksponerede, siger Henning Mortensen.
/ritzau fokus/