Test: Seks 75" 4K storskærms-tv’er med HDR

Overvejer du et nyt tv til vinter-OL, film eller gaming? Hvorfor ikke gå hele vejen med en ægte storskærm?

Artiklens øverste billede
Foto: PR

Når det gælder tv’er, er der ingen tvivl om, at størrelsen tæller en hel del. Oplevelsen af film, sport og spil bliver bare bedre, efterhånden som billedarealet øges. Et stort billede, der fylder synsfeltet, har en besnærende evne til at bringe os tættere på handlingen og gøre den mere realistisk. Det er noget, alle flittige biografgængere kan skrive under på.

Så hvad regnes egentlig som en rigtig storskærm i dag? Gennemsnitsstørrelsen stiger stadig, og 55 tommer er allerede blevet den nye standard. Din ekstra tv-glade nabo har sandsynligvis allerede en 65-tommer. Ergo du har brug for 75 tommer eller mere for at have det største tv på vejen!

Kvaliteten er stadig vigtig

Før du går ud køber den første den bedste 75-tommer, skal du vide, at der stadig er store forskelle på billedkvaliteten, og at disse forskelle bliver endnu tydeligere, efterhånden som skærmstørrelsen stiger. Det massive billedareal fungerer som et forstørrelsesglas for unaturlige farver, svag kontrast eller dårlig skarphed.

Vores anbefaling er som sædvanlig at betale lidt ekstra for god billedkvalitet.

Test af 75" med 4K, HDR og streaming

Vi bad producenter og forhandlere om deres mest aktuelle 75 tommers modeller og endte med de deltagere, du ser på listen. De fire kombattanter er alle 75 tommers LCD-skærme med 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel) og understøtter moderne videoformater som UHD Blu-ray, High Dynamic Range og andet godt.

Priserne varierer, hvilket de nødvendigvis må gøre på modeller af denne størrelse. Vores tip er som sædvanlig at følge de svingende markedspriser og holde øje med gode tilbud på de mest eftertragtede modeller. Her er det ikke umuligt at gøre et storskærmskup!

Hvad med OLED?

OLED-skærmene glimrer ved deres fravær i denne test, og det er af prismæssige årsager. Mens man nu kan købe en 75 tommers LCD til under 20.000 kroner, koster en 77 tommers OLED stadig omkring 125.000 kroner! I denne størrelse har LCD klart en fordel med sine betydelig lavere produktionsomkostninger.

De opgivne priser er anslåede markedspriser på tidspunktet for testen (december 2017 – januar 2018). Vi anbefaler, at du tjekker prissøgningstjenester som f.eks. PriceRunner for den til enhver tid bedste pris.

4 tips til dig, der vil anskaffe en storskærm

  1. Et 75 tommers tv er omkring 170 cm bredt, og kassen er for stor til at være i en almindelig personbil. Derfor kan det være smart at bestille levering til døren.
  2. Sørg for at få hjælp, når tv’et skal bæres ind og monteres.
  3. Tjek, at dit tv-møbel er stort nok til tv’et.
  4. Ved vægmontering: Sørg for at fæstne vægbeslaget til bjælke eller bærende væg og/eller med solide gipsankre (molly-plugs).

Læs hele testen på lydogbillede.dk

Læs også: Sådan får du plads til det store tv

 

Mega-tv til mini-pris

Samsungs billigste storskærm er slet ikke værst at se på.

Samsung UE75MU6175

Størrelse/type: 75" 4K LED-LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Tizen

Indgange: 3 x HDMI, 2 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10

Pris: 39.999 kr.

Web: samsung.com/dk

Plus: UE75MU6175 har glimrende billedkvalitet til prisen plus en velfungerende smart-platform.

Minus: Lyden er i den tynde ende.

Bedste køb

Samsung har et bredt udvalg af 75 tommers tv’er i deres portefølje, og blandt disse er UE75MU6175 et af de billigste. Det har et klassisk Samsung-design i børstet metal – som dog er plastic, når man ser nærmere efter. Selve chassiset er relativt tykt og gør, at tv’et rager lidt mere ud fra væggen end mange andre. Til gengæld betyder den V-formede fod, at skærmen kan stå på de fleste tv-møbler.

Dette Samsung-tv sprænger ingen grænser, når det gælder billedkvalitet, og vinder heller ikke nogen designpriser med sit temmelig spartanske look. Ikke desto mindre leverer det fin ydelse til prisen.

Kombinationen af god kontrast og farvegengivelse plus en brugervenlig smart-tv-løsning gør UE75MU6175 til et godt køb. Der findes en del skærme med bedre kontrast, dybere sortniveau og mere jævne bevægelser, men de koster også flere penge – i nogle tilfælde mange flere!

Læs hele testen på lydogbillede.dk

 

Storskærm med stil

Kinesiske TCL er tilbage med en prisgunstig storskærm, der klarer sig godt mod konkurrenterne.

TCL U75C7006

Størrelse/type: 75" 4K LED-LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android

Indgange: 3 x HDMI, 2 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10

Pris: 14.999 kr.

Web: samsung.com/dk

Plus:  TCL’s 75-tommer leverer god kontrast og ditto sortniveau plus overraskende god lyd. Android smart-platformen fungerer glimrende.

Minus: Skærmen har en noget ujævn lysfordeling og har ikke lige så nøjagtig farvegengivelse som de bedste.

TCL er endnu et relativt nyt og ukendt tv-mærke i Norden, men på verdensbasis er de næsten lige så store som Samsung og LG, med et stort tv-sortiment fra lavpris til high-end. Deres 75-tommer er i øjeblikket en af de billigere af slagsen på markedet.

TCL U75C7006 kan skilte med god kontrast, hvilket er en klar fordel for dem, der ser mange film og serier. Det er i tæt konkurrence med Samsungs 75-tommer i 6-serien på mange områder – men taber lidt på farver og lysfordeling. Til gengæld har TCL væsentlig bedre lydgengivelse og er ikke så afhængigt af en ekstern soundbar. Android-operativsystemet er let at blive bekendt med, selv om det mangler lidt for at nå op på siden af Samsungs Tizen-brugerflade.

Det samlede indtryk er positivt, og U75C7006 er et prisgunstigt alternativ for dem, der gerne vil have en 75 tommers storskærm, uden at det koster en bondegård.

Læs hele testen på lydogbillede.dk

 

Flotte billeder

Med TX-75EX780 har Panasonic begået endnu en lækker storskærm, der duer til det meste.

Panasonic Viera TX-75EX780

Størrelse/type: 75" 4K LED LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: My Home Screen 2.0

Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10

Pris: 29.999 kr.

Web: panasonic.com/dk

Plus: Jævn lysfordeling, god kontrast og fantastiske farver gør Panasonics tv til et lækkert skue.

Minus: Begrænsninger i kontrast og lysstyrke gør det mindre egnet til HDR-indhold.

Specielt anbefalet

Viera TX-75EX780 er p.t. Panasonics største LCD-tv, som kun overgås af den 2 tommer større OLED-model 77EZ1000. Det giver et solidt kvalitetsindtryk med en ramme i børstet stål og en kraftig fod i blankpoleret krom.

75EX780 er en fremragende allround-skærm, der byder på fremragende ydelse i stort set alle discipliner. Både sport, film og serier ser lækkert ud takket være Panasonics gode billedprocessering. Spil-entusiaster kan glæde sig over en rekordlav forsinkelse på 20 millisekunder.

Det eneste område, hvor Panasonic kommer lidt til kort, er ved visning af HDR-indhold. Manglen på tilstrækkelig lysstyrke gør, at EX780 mister lidt af gløden i de mest kontrastrige scener.

Læs hele testen på lydogbillede.dk

 

Mangler kontrast

Philips-skærmen er blandt de mest overkommelige i testen, men giver ikke lige så god kontrast som de bedste.

Philips 75PUS7101

Størrelse/type: 75" 4K LED LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android

Indgange: 4 x HDMI, 2 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10

Andet: Ambilight

Pris: 24.999 kr.

Web: philips.dk

Plus: Knivskarpt billede med glatte bevægelser gør Philips til en fin allround-skærm.

Minus: Begrænset kontrast og lysstyrke lægger en dæmper på oplevelsen af HDR-video.

Gode, gamle Philips lever fortsat i bedste velgående og har lanceret en række spændende tv’er de senere år, flere af dem med OLED-teknologi. 75PUS7101 er derimod en prisgunstig 75-tommer af LCD-typen.

Philips 75PUS7101 har flere flotte billedfunktioner, som mange vil sætte pris på, bl.a. det unikke Ambilight-farvelys. Skarpheden er også overbevisende, mens farverne kunne have været endnu mere neutrale.

Det, der først og fremmest gør, at Philips-skærmen falder lidt igennem, er manglen på ordentlig lysstyrke og kontrast, som er nødvendig for at vise HDR-materiale fra sin bedste side.

Læs hele testen på lydogbillede.dk

 

Smart storskærm

Samsungs 75-tommer kan prale af lækkert design, flot billedkvalitet og et væld af smarte funktioner.

Samsung UE75MU8005

Størrelse/type: 75" 4K LED LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Tizen

Indgange: 4 x HDMI, 2 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10

Andet: One Connect boks

Pris: 32.999 kr.

Web: samsung.com

Plus: En lynhurtig smart-tv-oplevelse, et bredt udvalg af apps og ikke mindst gode allround-egenskaber på billedsiden gør Samsungs tv til et rart bekendtskab.

Minus: Lysstyrken er ikke specielt imponerende og hæmmer gengivelsen af HDR-indhold.

Samsung er en af verdens største tv-producenter, og det kan mærkes på udvalget af storskærme. Den koreanske gigant har et bredt udvalg af modeller med 75, 82 og endda 88 tommer i forskellige prisklasser. Et sted midtimellem finder vi UE75MU8005, som er en lidt billigere og enklere variant end flagskibene i Q-serien.

Samsung UE75MU8005 er en veludstyret storskærm til en konkurrencedygtig pris. Det første, man lægger mærke til, er det gennemtænkte design, der gør den store 75-tommer let at placere. Blandt lyspunkterne finder vi også en hurtig brugerflade med masser af apps.

Hvad billedet angår, har Samsungs tv fremragende skarphed, bevægelser og farvegengivelse, men det sakker desværre lidt bagefter de bedste, når det kommer til kontrast og realisme fra de nye HDR-film.

Læs hele testen på lydogbillede.dk

 

Eksplosiv kontrast

Sonys flagskib Bravia KD-75XE9405 imponerer med et billede, der er en 75-tommer værdigt!

Sony Bravia KD-75XE9405

Størrelse/type: 75" 4K LED LCD

Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android

Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB

Udgange: Optisk digital lyd ud

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision

Andet: Local Dimming

Pris: 39.999 kr.

Web: sony.dk

Plus: Sonys tv kan prale af ægte LED-bagbelysning og lokal dimming, som resulterer i forbløffende livagtige og kontrastrige billeder.

Minus: Lyden er relativt tynd, og Android-platformen mangler stadig noget i forhold til de bedste.

Bedst i test

Bravia KD-75XE9405 er et af Sonys største og bedste tv’er lige nu. Når vi ser bort fra 77 tommers OLED’en A1 til 150.000 kroner og 100 tommers flagskibet ZD9 til 500.000 (!), er det også et af de dyreste.

KD-75XE9405 koster også lidt mere end konkurrenterne, men giver valuta for pengene i form af funklende god billedkvalitet.

Avanceret billedprocessering og fuldværdig LED-bagbelysning gør, at Sony-skærmen faktisk nærmer sig OLED-kvalitet med hensyn til kontrast og sortniveau. Og når man ser, hvad man skal betale for en 77 tommers OLED, virker Sonys tv pludselig ikke så dyrt alligevel!

Læs hele testen på lydogbillede.dk

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.