Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald

Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med.

Artiklens øverste billede
På grund af risiko for sygdomme, der kan smitte mellem dyr, må man ikke fodre sine høns med rester fra madpakken eller andet køkkenaffald. Foto: Helle Kjelst

En af de primære grunde til at få høns i haven er, at de spiser alt. De fungerer som en levende affaldsspand, der forvandler affald til smagfulde æg.

Men grundet en fælles EU-lovgivning er det faktisk ikke lovligt at fodre sine høns med rester fra køkkenet eller husholdningen, da det medfører risiko for smitsomme sygdomme som f.eks. salmonella. Lovgivningen gælder alle produktionsdyr og hobbyhøns og derfor både for erhvervsdrivende og private husholdninger med f.eks. fire høns i baghaven.

»Det er vigtigt, at f.eks. høns ikke spiser rester, der har været i kontakt med kød eller andet animalsk produkt af nogen art, da der er stor risiko for at overføre alvorlige smitsomme sygdomme til dyret. Og for at sikre det, er det ikke lovligt at fodre med madrester eller -affald fra køkkenet,« siger Stig Mellergaard, souschef for Fødevarestyrelsens enhed for dyresundhed.

Derfor må høns ikke spise madrester

Sygdomme, der stammer fra inficeret køkken- og madaffald, har ifølge Fødevarestyrelsen alvorlige eksportmæssige konsekvenser for hele Europa. Et udbrud af svinepest vil give Danmark et eksporttab på et trecifret millionbeløb. Derudover kan nogle af sygdommene smitte videre fra dyr til mennesker.

»Lovgivningen er baseret på dårlige erfaringer i EU. I flere forskellige EU-lande har inficeret køkken- og madaffald været årsag til udbrud af bl.a. svinepest, mund- og klovesyge og salmonella,« siger Stig Mellergaard.

Sådan fodrer du dine høns korrekt

Selv om du ikke må fodre dine høns med affald fra køkkenet eller husholdningen, er det muligt at give dem rester fra grøntsager og frugt, så længe resterne ikke har været i kontakt med eller er blevet opbevaret sammen med kødprodukter og ikke har været inde i dit køkken. Dette gælder både frugt, grønt og andre vegetabilske produkter fra supermarkeder og fra egen avl.

»Det er stadig muligt at fodre sine høns med f.eks. grøntsager lovligt. Opbevar og forbered grøntsager, frugt, brød og lignende i et andet lokale end køkkenet. Dermed kommer resterne ikke i kontakt med f.eks. kødsaft og kan derfor godt bruges som hønsefoder,« siger Tine R. Sode, fagekspert i Bolius.

Hvis dine dyr går ude, skal du endvidere sikre dig, at besøgende eller andre forbipasserende ikke fodrer dine dyr med f.eks. madpakkerester.

Hvad sker der, hvis du fodrer dine høns med køkkenaffald?

Hvis du fodrer dine dyr med køkkenaffald eller mad, der har været i kontakt med animalske produkter, risikerer du at overføre smitsomme sygdomme til dine egne og andres dyr samt til mennesker, der rører dyret eller spiser det eller dets produkter.

Hvis du fodrer ulovligt, kan du altså risikere at gøre andre dyr og mennesker syge.

Der er også en risiko for, at forkert fodring af f.eks. høns kan føre til nye, alvorlige sygdomme, som kan påvirke hele samfundet og fjerkræindustrien.

Derudover kan du som ejer blive straffet med en bøde. De største udbrud af husdyrsygdomme grundet inficeret mad stammer fra større dyrehold fra andre europæiske lande, bl.a. England og Litauen. Men i teorien kan selv en dansker med hobbyhøns få en straf i form af en bøde for at fodre sine høns med køkkenaffald.

Denne artikel er publiceret i samarbejde med Bolius

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen