*

Livsstil

Sådan får du mest fiskeolie for pengene

En billig fiskeolie kan være lige så god som en dyr fiskeolie, viser test fra Forbrugerrådet Tænk. Kig efter indholdet af omega-3 fedtsyrer.

Hvis munden ikke løber i vand ved tanken om fisk, kan det være en god idé at supplere kosten med fiskeolie. Men hvilken er den bedste? Foto: ThinkFoto.dk

Danskerne er de dårligste i Norden til at lægge fisk på tallerkenen to gange om ugen, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

I 2014 var det kun hver femte, der spiste fisk to gange om ugen.

Tjek kvaliteten af fiskeolie

- Tjek om kvaliteten er i top ved at bide i en kapsel eller smage lidt på den flydende fiskeolie.

- Hvis den smager dårligt og er meget harsk i smagen, er det en god idé at prøve et andet mærke.

- De danske anbefalinger siger, at 300 gram fisk om ugen er nok.

- Man kan supplere eller erstatte fisk med fiskeolie. Den anbefalede mængde af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA er 250 milligram af hver.

Kilde: Charlotte Jacobsen, professor ved DTU Fødevareinstituttet

Hvis munden ikke løber i vand ved tanken om fisk, kan det være en god idé at supplere kosten med fiskeolie, siger Charlotte Jacobsen, professor ved DTU Fødevareinstituttet.

- Fiskeolie giver en række klare sundhedsmæssige fordele, som er blevet dokumenteret. Først og fremmest er der en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme, og omega-3 fedtsyrer er en vigtig del af cellerne i både hjernen og øjnene, så der gavner det også, siger Charlotte Jacobsen.

Men hvad skal forbrugerne holde sig for øje, når de skal finde den bedste fiskeolie i supermarkedet?

- Jeg vil anbefale, at man kigger efter, hvor meget omega-3 fedtsyre, der er i fiskeolien, siger Lene Sølvkær Nielsen, klinisk diætist ved Østerbro Diætisterne.

Ny forskning: Fiskeolie nedsætter risiko for børneastma

Det kan man se ved at nærlæse informationen på emballagen og finde betegnelserne EPA og DHA. Det er disse fedtsyrer, der ernæringsmæssigt bliver betegnet som to af de vigtigste omega-3 fedtsyrer. Den anbefalede mængde EPA og DHA er 250 milligram af hver om dagen.

- De billige fiskeolier indeholder måske mindre omega-3 end de dyre produkter, og så skal man tage flere tabletter. Derfor kan de billige ende med at koste det samme, som de dyre, siger Lene Sølvkær Nielsen.

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 forskellige fiskeolier, som er blevet vurderet på indholdet af EPA og DHA samt parametre som friskhed og indholdet af tungmetaller.

Efter et hjertetilfælde: Spis dig til et længere liv med fisk og olivenolie

Den flydende fiskeolie fra mærket Lysi har fået en andenplads i testen, selv om den faktisk er en af de billigste. Den koster cirka 1-2 kroner om dagen og indeholder godt 1000 milligram af både EPA og DHA.

Testens ultimative taber, den økologiske fiskeolie fra Dansk Ørred, koster mellem 6 og 12 kroner om dagen og indeholder kun omkring 200 milligram EPA og 500 milligram DHA.

Det kan derfor godt betale sig at kigge lidt ekstra efter.

Lene Sølvkær Nielsen slår fast, at det ikke betyder noget, om man drikker fiskeolien ren eller tager den i kapsler, men man skal ikke bare tømme flasken eller bøtten med kapsler, selv om fiskeolien er sund.

Det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) enig i. Den anbefaler, at man ikke overskrider 3 gram omega-3 fedtsyrer om dagen.

- Man får simpelthen ikke gavn af mere end det. Det vil være som at smide penge ud ad vinduet, siger Lene Sølvkær Nielsen.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Bundsgaard valgte at klage i stedet for at bage
Den aarhusianske borgmester var lørdag stærkt kritisk overfor Trafikstyrelsen. Styrelsen afviser kritikken, og oplyser i samme ombæring, at man onsdag forventer at give Letbanen tilladelse til at køre med passagerer, hvis Aarhus Letbane lever op til de nødvendige vilkår. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her