Annonce
Livsstil

Vejen til en hurtig livsændring: Ryd op

Få et lettere liv. Ryd op og skil dig af med det, der dræner dig for energi og ikke bliver brugt. Psykologen taler endog om, at der venter ”en ny begyndelse”.

Hvis du sørger for, at alle ting får en plads i dit hjem, så undgår du rod i fremtiden. Arkivfoto: Helle Arensbak/Polfoto

Der venter dig en mere overskuelig vinter, hvis du går i krig mod rodet i din kælder, i dine skabe, skuffer eller på dit loft. For når du slipper alt det gamle, giver du plads til noget nyt. Både helt konkret, men også psykisk.

Mange danskere har simpelthen ikke lært at skille sig af med noget, lyder det fra Kamille Sommer.
For at lære oprydningsfaget til bunds har Kamille Sommer uddannet sig til feng shui- og oprydningskonsulent på Nordisk Akademi for Lotus Feng Shui i Aarhus. Hun har efterfølgende taget flere udenlandske kurser og uddannelser i oprydning og opbevaring i bl.a England, Amerika og Australien. Foto: Thomas Lekfeldt
Men mange danskere har aldrig lært at rydde op. De flytter kun rundt på sagerne, og skiller sig nødigt af med noget.

Det fortæller oprydningskonsulenten Kamille Sommer, der de seneste fire år har hjulpet adskillige danskere med at få styr på deres rod.

»Det er især kvinder, som ringer til mig. De fortæller, at de har fået nok af rod, at de føler sig kvalt, og at det er svært at finde ud af, hvor de skal starte. Det er typisk, at skabe, skuffer og loftsrum er stoppet til med ting. Men jeg oplever også at komme ind i hjem, hvor alt ser fint og ryddeligt ud, men så viser det sig at der er nogle rum, som andre ikke ser, hvor der så til gengæld er meget rod,« forklarer Kamille Sommer.

Rod er pinligt

Det er også det, som psykolog Mette Holm hører, når hun møder sine klienter, og begrebet rod står på dagsordenen.

»Rod er pinligt, og du kan ikke skjule dig bag rod. Det betyder, at du også som person bliver vanvittig synlig. Det er ligesom at åbne døren og stå uden tøj på. Når der er rodet i hjemmet, kan man se, hvad du havde på af tøj i går, og hvad du spiste. Måske ligger ungernes legetøj over det hele. Når vi har ryddet op, viser vi der imod overskud, og vi vil jo gerne fremstå strømlinet og så klare som muligt,« forklarer hun.

Ikke lært at rydde op

Men det kan være svært, hvis man aldrig har lært at rydde op. Mange danskere har simpelthen ikke lært at skille sig af med noget, lyder det fra Kamille Sommer.

Psykolog Mette Holm Foto: PR
»Tit flytter folk kun rundt på deres ting i stedet for at rydde op, hvilket betyder, at der stadig er lige så meget rod,« forklarer hun.

Mange gange ender arvestykker i kældre og på loftrum, og beslutningen om at smide væk bliver udskudt endnu en gang. Det er at rende rundt med en dårlig energi, lyder det samstemmende fra psykologen.

»Vi knytter os enormt meget til ting, fordi de viser, hvem vi er. Måske har du fået en ting fra din mor, som betød meget for hende. Men hvis den ikke har samme betydning for dig, så bliver det en værdiløs ting, som du er bundet til, fordi din mor syntes, den var vigtig. Det bliver sådan noget, som du slæber rundt med og hele tiden skal finde plads til, og som giver en tung energi,« forklarer Mette Holm.

VINTERKLAR: Første vinter i tre år: Nu er der endelig plads til bilerne i garagen

Dårlig samvittighed forsvandt

Og det betaler sig at få styr på dit rod. Der er både fysiske og psykiske fordele ved en større sanering.

Fakta
Gode råd til en god vinteroprydning:
  • Gem kun de ting, som du bruger.
  • Arvestykker, som f.eks bare ligger gemt væk i en kasse, og som du gemmer af pligt, dem anbefaler Kamille Sommer, at du enten tager i brug eller kun beholder, fordi du elsker dem. Alternativt kan du tage et foto af arvestykket og gemme det på den måde.
  • Hvis dit sommertøj skal pakkes væk, anbefaler Kamille Sommer, at du gennemgår og sorterer det. Du skal stille dig selv spørgsmålene: Kan jeg stadigvæk passe det? Er der huller i? Gider jeg overhovedet at bruge det igen?
  • Sørg for, at tøjet er renvasket, pak det i klare bokse eller poser. Det er vigtigt, at det kan stå tørt, fordi du ellers øger sandsynligheden for, at der kommer dyr i tøjet. Tænk på, at ikke alle steder er gode til at opbevare ting og tøj. Ting på loftet kan f.eks give nedbøjede spær og skimmelsvamp, fordi der ikke er ordentlig ventilation.
  • Når sommer og haveudstyr skal pakkes væk, skal du rengøre det, inden du stiller det på plads.
»Jeg har prøvet på egen krop at have for mange ting. Jeg gemte på tøj og breve fra en ungdomskæreste. Da jeg fik ryddet op i tingene, opstod en følelse af lethed, og det stress og den dårlige samvittighed, der før var omkring mit rod, forsvandt fuldstændigt. Det var fantastisk, og faktisk vil jeg sige livsændrende. Fordi når du slipper alt det gamle, giver du plads til noget nyt helt konkret, men også psykisk,« forklarer oprydningskonsulenten.

Psykologen er enig.

»Rod er bare larm, det kommer hele tiden som en forstyrrelse, der hele tiden sender en besked om, at der skal ryddes op. At få ryddet op er ligesom at slukke for en radio, der står og skratter. Uanset hvilken en personlighedstype du er, om du er revisortypen, der vil have faste rammer, eller om du er bohemetypen, der godt kan leve i rod, så er det rart, at der er ryddet op, fordi det betyder overblik. Du kan faktisk bruge det at rydde op til at få en bedre energi og en ny begyndelse,« forklarer Mette Holm.

Så hvis man ikke har lært at rydde op – kan man så lære at rydde op, eller er det for sent?

»Nej, man kan sagtens lære at rydde op. Det er aldrig for sent. Det er noget, vi skal lære, ligesom vi skal lære at vaske vores tøj. Det handler om at få identificeret, hvad du gerne vil have hvert enkelt rum til – hvad har du i rummene, og hvad vil du bruge rummene til – og så handler det om at finde plads til alle de ting, du ejer, og på en overskuelig måde. F.eks alt, der handler om køkken, skal være samlet i køkkenet, alt, der handler om sengetøj, skal være i soveværelset, værktøj skal være i et skur eller et værksted. Sådan at alt får en fast plads, og du lettere kan finde det,« lyder rådet fra Kamille Sommer.

Gem det, du elsker allermest, ellers smid det ud. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her