Lykkejæger

Hun fik frataget sin jagtlicens i Afrika, fordi hun var kvinde. Natasha Illum Berg har levet som storvildtjæger i Tanzania i mere end 20 år og har som kvinde måttet kæmpe for anerkendelse.

Med et fastfrosset blik stirrer kvinden med det gyldne hår ud i intetheden. Øjnene lyser. Det ligner, hun er død. Omkring hende cirkulerer en hyæne undersøgende og snusende. Det ligner virkelig, at kvinden er død. Fast i blikket - men død og klar til at blive fortæret.

Det makabre billede er baggrundsbilledet til Natasha Illum Bergs hjemmeside. Kvinden er Natasha Illum Berg selv, og i et nysgerrigt øjeblik havde den dansk-svenske storvildtsjæger lagt sig ned på jorden under en jagt i Etiopien. Med vilje og ganske enkelt bare for at se, hvor tæt hyænerne turde komme. Omkring hende havde hun lagt stykker af friskt kød, som skulle tiltrække de ellers sky og vilde dyr. Det virkede. Kort efter fik hun besøg. Hyænen spiste kødet, undersøgte kvinden og forsvandt.

Hun hader, når livet bliver for bekvemmeligt og behageligt. Hun hader, når nogen læner sig tilbage i sofaen og forventer, at lykken kommer vandrende af sig selv. Natasha Illum Berg lever som ene kvinde i en mandsdomineret jagtverden i Afrika. Hun er som storvildtsjæger og forfatter i Tanzania drevet af udfordringer og forstår sig ikke på rutiner.

»Jeg føler ikke, jeg er sat på denne planet for bare at sidde og ikke være noget. Jeg vil mærke, se, dufte og høre,« fortæller den 40-årige kvinde, der en solbeskinnet og blæsende efterårsdag traver rundt i Kongens Have i København. Hun holder af den have. Umiddelbart har den ikke meget tilfælles med den østafrikanske savanne. Der er ikke meget vildskab eller fare på færde i den velfriserede romantiske barok-have - ud over beduggede unge, der i de sene nattetimer med klirrende flasker og højlydt latter slingrer sig igennem kongens gamle tilholdssted.

»Jeg holder meget af kontraster. Jeg kunne ikke undvære Europa. Men jeg kunne heller ikke undvære Tanzania,« siger hun bestemt. Der ligger en majestæt og en havnearbejder gemt i Natasha Illum Berg. På den ene side ligner hun en nordisk skønhed og taler med samme dialekt som dronningen, på den anden side er hun rå i sit blik og bander som bare fanden.

Jægeren


Natasha Illum Berg er svær at sætte i bås. Og hun vil ikke sættes i bås. Hun lever to liv. Jagtsæsonen varer kun halvdelen af året i Tanzania, så når det er blevet januar, isolerer hun sig i sin hytte ved vulkanen Meru og skriver bøger. Fra juli til januar tager hun sit gevær under armen og jager Afrikas vildt. For det meste er hun på jagt i flere uger eller måneder ad gangen. Og for det meste er det bøffeljagt. Hun lever under primitive forhold sammen andre jægere, der ligesom hun selv har licens til at jage i Tanzania eller er med hende på en booket jagtsafari. En tur som safariinteresserede betaler fra 35.000 til 180.000 US dollars for - alt afhængig af turens længde.

Det har ikke altid været lige let at være kvinde i et mandsdomineret jagtsamfund i Afrika, men efterhånden som tiden er gået, er den swahili-talende nordbo blevet respekteret.

»Før i tiden blev der sat spørgsmålstegn ved mig som jæger. Men ikke mere. Nu er jeg en del af etablissementet. Jeg har vundet den kamp,« fortæller Natasha Illum Berg, der for snart 20 år siden i første omgang fik den licens, der gav hende ret til at dræbe farligt vildt som storvildtjæger i Afrika, men licensen blev ophævet, da det gik op for myndighederne, at hun ikke var en mand.

Det tog Natasha Illum Berg et års hårdt slid at få sin jagtlicens. En kamp der bunder i regulær afsky for at blive sat i bås og en lidenskab for dyr.

Som ung storvildtjæger fik Natasha Illum Berg en særlig naturoplevelse. Alene i et telt i Tanzania blev hun pludselig vækket af en elefant, der var ved at brække en gren af et træ. Tårene begyndte at trille ned ad den lyse kvindes kinder, og pludselig gik det op for hende, at hun følte en meget større kærlighed for det seks tons tunge dyr, der, kun adskilt af et moskito-net, stod få meter fra hende, end når hun så et menneske.Eventyreren


Hun har altid haft en særlig fascination for dyr og den stilhed, der er i naturen. Natasha Illum Berg er født og opvokset dels på et gods i Blekinge dels i København. I det sydsvenske var hun omgivet af skov og strand og har, så lang tid hun kan huske tilbage, været med sin familie på jagt.

»Min første kommentar til noget opera, jeg som ganske lille hørte i radioen, var, om det var lyden af et dyr i brunst,« fortæller hun og bryder ud i grin. Miljøskadet - eller miljøpåvirket, om man vil - Natasha Illum Bergs vej var ikke til at komme udenom.

Med en eventyrer i maven drog den 18-årige og nyudklækkede student Natasha Illum Berg til Sydafrika. Allerede dengang drømte hun om en tilværelse som vildtjæger. Efter et år vendte hun tilbage til Danmark og tog en skovbrugsuddannelse på Fyn. Herefter tog hun tilbage til Afrika og fik kontakt til en professionel jæger, der lod hende arbejde som assistent mod kost og logi.

»Jeg har bare altid vidst, hvilken vej, jeg skulle. Og sådan er jeg generelt, at jeg bare kan mærke, hvilken vej, jeg skal. Det er først for nyligt, at det er gået op for mig, at ikke alle nødvendigvis har det lige som mig,« fortæller hun og tilføjer, at hendes omgivelser aldrig har undret sig over, at hun skulle være professionel jæger i Afrika.

»Jeg har altid talt meget om eventyret og om at komme ud og leve livet. Jeg tror, mine venner og familie ville undre sig, hvis ikke jeg var blevet storvildtjæger,« fortæller hun.

Selvom Natasha Illum Berg på mange måder har levet et privilegeret liv med en opvækst på et stort, svensk gods og en oldefar, der står bag et af Danmarks mest eksklusive stormagasiner, Illum, har hendes liv også været præget af modgang.

I oktober 2001 blev Natasha Illum Bergs kæreste, kunstner Antonio Trzebinski, fundet myrdet af en kugle gennem hjertet uden for hendes hjem. Da hun mødte ham, var de begge involveret i andre forhold. Men de havde netop besluttet at stå frem, da Antonio Trzebinski blev slået ihjel. Mordet er endnu uopklaret.

Oplevelsen var så skelsættende for Natasha Illum Berg, at hun valgte at flytte ud i total ensomhed i en lille hytte på siden af vulkanen Meru i det nordlige Tanzania. Her bor hun stadig - dog ikke alene mere, men sammen med sin nuværende kæreste, en svensk businessmand.

Realisten


Det har været tæt på flere gange. Tæt på, hun blev ramt, tæt på, at et dyr overmandede hende. Tæt på døden.

»Det sker hele tiden. Men jeg kunne jo lige så godt blive ramt af en bus i København. Det, jeg udsætter mig selv for, når jeg er på jagt, er jo overvejet farlighed,« svarer hun, trækker på skulderen og understreger, at selvom hendes lidenskab kan have døden som yderste konsekvens, stopper det hende ikke i at følge sit hjerte.

»Jeg har ikke sat mig ned og overvejet, om jeg skal jage eller ej. Jeg har bare altid vidst, at det var min skæbne. For mig er det romantisk at leve det liv, jeg lever i Afrika. Jeg føler, jeg lever hele tiden,« siger hun og tilføjer, at hun ikke regner med at blive særligt gammel. Lykkelig - men ikke særligt gammel.

»Jeg føler, at når min slutning kommer, så kommer den. Du kan ikke ...,« siger hun og går i stå.

»Det er lidt ligesom historien om manden, der bliver liggende i sengen hele livet, fordi han er bange for at få taget i hovedet, hvis han går udenfor. Men der sker jo desværre det, at taget falder ned i hovedet af ham, mens han ligger i sin seng, fordi han ikke har turdet at gå ud og reparere det,« fortæller Natasha Illum Berg.

Tiden er knap, og den nordiske eventyrer rejser sig fra en bænk i Kongens Have. Hun er gravid og mangler to måneder og et par dage, før hun og hendes svenske kæreste står med et lille vidunder i armene. Det er en pige. Det ved de. Og de er taget til København for at købe det sidste og besøge venner og familie, inden en ny vildtjæger med businessblod i årene kommer til verden i Tanzania.

Jagten må Natasha Illum Berg springe over for denne sæson. Det er ikke forsvarligt, mener hun.

»Jeg vil ikke udsætte mit ufødte barn for noget, der er så voldsomt. Jeg synes i øvrigt også selv, hun skal have lov til at bestemme, om hun vil være jæger eller ej,« siger hun og stryger sig over maven.

»Det var en ren og simpel ting, der gjorde, at jeg tog til Tanzania. Jeg blev styret af eventyret og har altid haft den der fornemmelse af, at man skal tage alle chancer, mens de er der. Lige nu er det mit barn, der er i centrum, men jeg har da booket en række jagter til næste sæson. Det bliver ikke så heftigt, som det plejer, og jeg ved heller ikke, hvordan jeg kommer til at reagere, når jeg får et barn. Jeg vil sikkert tude, når jeg skal væk fra hende og på jagt,« siger hun og stopper op.

Med et målrettet blik går hun ud på gaden. Gothersgade er trafikeret, så hun kigger sig nøje for. Hun er ikke på hjemmebane og kan ikke regne byens trafik ud på samme måde, som hun kan med dyrene, når hun jager. Men hun hader, når livet bliver for bekvemmeligt og behageligt. Hun hader, når nogen læner sig tilbage i sofaen og forventer, at lykken kommer vandrende af sig selv. Natasha Illum Berg er lykkejæger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.