Det skal du gøre inden du tager hunden med på ferie

Husk pas, kure og vacciner, inden du pakker kuffert og kæledyr. Mange vacciner skal gives mindst tre uger inden afrejse, understreger Dyreværnet.

Artiklens øverste billede
Bliver din hund syg på ferien, så tag den til den lokale dyrlæge, selv om man mange steder kan købe smertestillende i håndkøb til dyr. Arkivfoto: Hans Larsen/Polfoto

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, og for mange er det naturligt at tage det firbenede familiemedlem med på ferien.

Men du skal overveje, om det virkelig er for hundens bedste at komme med, siger direktøren for Dyreværnet, dyrlæge Rikke Christensen-Lee.

- Er den social og eventyrlysten som en lalleglad labrador, eller bliver den stresset over ikke at være i sine vante omgivelser?, spørger Rikke Christensen-Lee.

Herefter kommer de lavpraktiske og livsnødvendige ting som vacciner, id-mærkning med chip, vaccinationskort og EU-selskabsdyrspas.

De seneste krav - og eventuelle sygdomsudbrud - kan ses på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og ellers kan du kontakte det pågældendes lands veterinære myndighed.

Selv om din hund er blevet vaccineret, har fået sygdomsmidler og kure, kan den stadig blive syg, understreger Fødevarestyrelsen.

Særligt i Øst- og Sydeuropa og i lande uden for Europa er der alvorlige infektionssygdomme blandt lokale hunde og gadehunde, der kan kræve særlige vaccinationer.

Nogle af dem kan desuden overføres fra dyr til mennesker. Så tænk dig godt om, og lav din research, inden du tager din hund uden for landets grænser, understreger Fødevarestyrelsen.

Langt de fleste lande kræver eksempelvis rabiesvaccine og mange også ormekur.

- Husk at gøre det i god tid. Rabiesvaccinen skal gives tre uger inden afrejse for at virke, siger Rikke Christensen-Lee.

- Vi ser hvert år folk, som kommer ugen før og bliver skuffede over, at de må lade hunden blive hjemme og pludselig skal finde pasningsmuligheder, tilføjer hun.

Skal du med fly, skal du tjekke med luftfartsselskabet, om hunden må være i kabinen eller skal i lastrummet.

Kører du derimod i bil, er det mange steder et krav at have hunden i bur.

Tjek også, om den lovpligtige ansvarsforsikring dækker i udlandet, og om sundhedsforsikringen dækker.

Og så er det ellers tid til at pakke kufferten.

- Tag dens eget foder med. Andet kan resultere i diarre og opkast. Og tag også hundens tæppe og legesager med, så den har sine vante ting omkring sig, råder Rikke Christensen-Lee.

Kør maksimalt fire timer i streg, og hold så mindst 20 minutters gå-pause. Hvis hunden bliver køresyg, bør du som udgangspunkt ikke tage den med på kør-selv-ferie.

- Alternativt tjek med dyrlægen, hvad der er af muligheder, siger Rikke Christensen-Lee.

Bliver din hund syg på ferien, så tag den til den lokale dyrlæge, selv om man mange steder kan købe smertestillende i håndkøb til dyr.

- Man risikerer at maskere alvorligere sygdomme.

- Hav til gengæld en flåttang med, og husk forebyggende flåtmiddel og ormekur mindst en måned - men gerne tre måneder - inden afrejse, råder hun.

/ritzau fokus/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen