Spilanmeldelse: Hallucinationer, hemmeligheder og snigmord ved pyramiderne
Det nye action-spil Assassin’s Creed Origins lader dig udforske oldtidens Egypten på en helt ny måde.
”Først skubber man en ske op gennem næseboret på den afdøde og brækker det lille stykke ben, der adskiller hjernen og næsen. Herefter fiskes stykker af hjernen ud gennem den afdødes næse med en spatel.”
Jeg får detaljerne om de tekniske finesser ved en mumificering, mens jeg vandrer rundt på en guidet tour i Egypten år 49 før vor tidsregning. Til højre for mig er arbejdet med en rigmands døde krop i fuld sving. Mumificeringen var et privilegium for de meget velhavende, der gerne ville have alle deres fysiske ejendele, inklusiv deres krop, med sig videre til festlighederne i efterlivet.
Faktisk er jeg inde i det spritnye Assassin’s Creed Origins, det tiende spil i den populære Assassin’s Creed-serie, som netop er udkommet. Og jeg har fået et smugkig på en helt ny tilføjelse, som aldrig har eksisteret i spillene før: den såkaldte Discovery Tour. Her kan man vandre frit rundt i spillets verden, uden at møde konflikter, kampe eller opgaver, man skal løse. I stedet kan man gå på fredelig opdagelse i den gigantiske verden og dens detaljerede landskaber.
Det betyder, at spillet, som igennem hele serien har haft en +18-rating på grund af sine voldelige, action-fyldte historier, nu også vil kunne udforskes af folk under 18. Og dermed bruges i historieundervisning, hvilket har været efterspurgt længe af dedikerede fans, og lige så længe har været et ønske hos Ubisoft, spiludviklingsstudiet bag serien.
Historien som legeplads
Alle spil i Assassin’s Creed-serien har udspillet sig i markante historiske perioder, fra tempelriddernes korstog i 1191 til industrialiseringens gennembrud i London, og en stor del af fornøjelsen har altid været at klatre op i toppen af detaljerede digitale rekonstruktioner af bemærkelsesværdige bygninger, fra Notre Dame-katedralen i Paris til tårnene i Westminster Abbey. Så hvis man som spiller ville have sig et par timers konfliktfri sightseeing, har man blot bevidst skullet sørge for at undgå konflikter ved at undlade at udforske de mange missioner i spillet og så i stedet løbe sig en timelang tur over hustagene i Paris, tage sig en svømmetur mellem lastbådene i Themsen, eller hvad man nu ellers har kunnet finde på.
Men i Discovery Tour-udgaven af Assassin’s Creed Origins er muligheden for at snuble ind i fjender og slagsmål altså fjernet, og i stedet er noget nyt tilføjet: Indlagte, guidede tours, hvor lydspor aktiveres på bestemte steder i spillet, så man kan komme helt tæt på mumificerings-arbejdet, følge Kleopatras dagligdag eller gå rundt mellem pyramiderne, mens man hører historikernes fortællinger om, hvordan de blev bygget – og hvorfor. Der er tilføjet 12 guidede tours i spillet, som er skabt af egyptologer og specialister og varer 20 minutter hver.
”Vi vil gøre historien til alles legeplads. Et open world interaktivt museum”, siger Ashraf Ismail, der er instruktør på spillet, ligesom han var på det fjerde spil i serien, Black Flag.
En af de historikere, der har arbejdet på spillet, er Evelyne Ferron, som underviser i oldhistorie på universitetet i Quebec. Blandt hendes opgaver har været at give spiludviklerne et så nøjagtigt billede som muligt af, hvordan landskaber, dyreliv og arbejdsforholdene omkring Nilen så ud, så rekonstruktionerne kunne blive så realistiske som muligt.
“Som historiker kan jeg ind imellem sidde og se en fiktionsserie baseret på historiske begivenheder på Netflix og tænke “HVORFOR?!”, når forfatterne har tilføjet noget til fortællingen, som slet ikke skete i virkeligheden. I Assassin’s Creed Origins har vi gjort os umage med at putte virkelig meget historisk viden ind, men spillet er selvfølgelig også nødt til at være underholdende, så det hele ikke bliver for akademisk. Derfor er der indimellem foretaget nogle valg, som ikke er 100 procent historisk korrekte”, siger hun.
Nogle af disse valg vil man for eksempel kunne høre om, hvis man tager på en Discovery Tour ved pyramiderne. Men det vigtigste for Ferron er, at folks historiske nysgerrighed bliver vakt, når de spiller spillene. En del af hendes studerende på universitetet har netop valgt at læse historie, fordi de har spillet tidligere Assassin’s Creed-spil, fortæller hun.
Det hidtil største spil
Ubisoft har arbejdet på udviklingen af Assassin’s Creed Origins i fire år, og det er det hidtil største spil i serien. Man kan rejse rundt over hele Egypten, fra spillets største by Alexandria til oasen Faiyum, det frodige nil-delta og Giza-området med pyramiderne. Spillet er fyldt med ikoniske bygningsværker, såsom pyramiderne og templet for krokodilleguden Sobek i Faiyum, men også mere mystiske lokationer såsom glemte gravsteder og templer begravet under sand og vand.
Hovedpersonen i spillet er Bayek, en såkaldt medjay, en specialtrænet soldat i den egyptiske hær og beskytter af faraoernes områder. Spillet fortæller historien om, hvordan broderskabet af snigmordere og alle deres symboler og ritualer blev grundlagt. Bayek er altså den første assassin.
”Vores historie er fiktion, men det er troværdig fiktion”, siger spil-instruktør Ashraf Ismail. ”Vi væver vores fortælling sammen med ting, der faktisk skete, og historiske figurer, som faktisk levede”.
Spillet belønner en for at udforske omgivelserne grundigt. Udover mit smugkig på Discovery Tour har jeg foreløbig spillet i to timer, og min egen sjoveste opdagelse indtil videre er, at hvis man bliver hængende i et ørkenområde længe nok, begynder man at hallucinere. Efter en meget smuk måneskins-nat ville jeg gribe chancen for at se både solopgangen og solnedgangen over pyramiderne og brugte tiden på at galoppere rundt i sandbankerne på min hest. Efter et stykke tid begyndte hallucinationerne at dukke op. Nogle var lidt bibelske i det, andre mere menneskelige. Og det viste sig, at nye oplevelser ventede, hvis jeg valgte at følge efter nogle af de mere tilbagevendende luftspejlinger.
Origins er det hidtil flotteste Assassin’s Creed-spil, så det er hele tiden en fryd for øjnene ’bare’ at gå på opdagelse. Og udover fornøjelsen ved at kunne klatre rundt på Sfinxen og hele vejen til toppen af pyramiderne, er der endnu et aspekt ved udgivelsen af spillet som er spændende, hvis man er blevet mere interesseret i Egyptens oldtidsmysterier:
Ubisoft har i samarbejde med Google etableret et nyt projekt, hvor man vil bruge machine learning-teknologien i forskningsarbejdet med hieroglyffer. Der kan læses mere om projektet her.
Assassin’s Creed Origins er ude nu til PS4, Xboc One og PC. Discovery Tour er en gratis tilføjelse, som kommer til spillet tidligt i 2018.
Assassin’s Creed Origins-trailer med Leonard Cohen: