Edward Snowden til festivalgæster: ”Lad være med at overvåge alle, men fokuser i stedet på de personer, som er under mistanke.”

Whistlebloweren Edward Snowden talte – fra en storskærm - til flere tusind på Roskilde Festival.

Artiklens øverste billede
Tirsdag eftermiddag talte Edward Snowden over et videolink fra sit eksil i Rusland til en stor folkeskare på Roskilde Festival. Foto: Melissa Kühn Hjerrild.

En 10-årig dreng spurgte den amerikanske whistleblower Edward Snowden om, hvor længe han regner med at skulle sidde i fængsel, hvis han en dag bliver fanget og dømt i sit hjemland USA.

Edward Snowden svarede:

»Okay, hvis du er 10 år, så skal jeg tilbringe din alder gange tre i fængslet, mindst. Det kan sagtens være, at der kommer flere anklager, og jeg vil sikkert skulle sidde i fængsel længere, end du nogensinde kommer til at leve - uanset hvor længe du lever.«

Edward Snowden var hovedpersonen til et arrangement på Roskilde Festival tirsdag sidst på eftermiddagen.

Amerikaneren lever i skjul, efter at han i sin tid trådte frem og fortalte om sit arbejde for amerikanske efterretningstjenester, og han lækkede fortroligt materiale om bl.a. overvågning.

Derfor foregik interviewet med ham på en storskærm på festivalens såkaldte Rising City-område. Amerikaneren blev interviewet af den aktivistiske kunstgruppe The Yes Men, som undervejs gav mikrofonen videre til forskellige festivaldeltagere.

Overskriften for seancen var viden om og konsekvenser ved digital overvågning.

Flere tusind festivalgængere deltog i arrangementet, og de tiljublede Edward Snowden, som om han var en popstjerne.

De sang også fødselsdagssang, efter at han på et spørgsmål fra den 10-årige dreng, svarede, at han - den 21. juni - fyldte 33 år.

Edward Snowden fortalte fra storskærmen om, at festivaldeltagerne bliver overvåget, når de ringer og sender sms’er, og flere forskellige lande - USA, Storbritannien, Rusland, Kina, Frankrig og Tyskland - kan hurtigt og nemt få indblik i deres bevægelser i det digitale univers.

Han pegede på det ulogiske ved, at vi selv køber vores telefon, men i virkeligheden er det forskellige landes efterretningstjenester, som tager ejerskab på vores smartphones, iPads og bærbar computere.

Edward Snowden konstaterede, at med den overvågning, som foregår, er privatlivet i realiteten ikke-eksisterende.

»At have et privatliv handler om at kunne beskytte sig selv, sine ideer og holdninger og sin familie. Privatlivet er grundlaget for alle andre menneskerettigheder, og privatliv og ytringsfrihed hænger uløseligt sammen. Pressens frihed er ikke interessant, hvis journalister ikke kan holde deres research hemmelig (fordi de bliver overvåget, red.),« sagde Edward Snowden.

Han understregede også, at ideen om, at man ikke har noget at frygte, hvis man ikke skjuler noget, ikke holder i den verden, vi lever i. Edward Snowden pegede på, at en lang række lande overvåger i princippet alle mennesker frem for nogle udvalgte.

»Man skal ikke have gjort noget galt for, at de gør det. De gør det bare. De har mere information om hvert enkelt menneske, end de nogensinde har haft før. Er det i orden? Skal vi ikke have et ord indført om det?,« lød det fra storskærmen.

Edward Snowden sagde, at det paradoksale er, at den massive overvågning i USA og i Europa ikke har kunnet forhindre terrorangreb i f.eks. Bruxelles, Boston og Orlando, Florida.

»Problemet er, at når man indsamler alt mulig information og overvåger alle, så forstår man ingenting. Det giver ingen mening at overvåge et helt samfund,« sagde han og fortsatte:

»Lad være med at overvåge alle, men fokuser i stedet på de personer, som er under mistanke. Sådan har praksis tidligere været. Man fremlægger nogle beviser for en dommer, som derefter godkender, at man må overvåge en person. Der er ingen dommer, der vil sige: Dét er ikke nogen god ide. Overvåg dem (der er under mistanke, red.), ikke os alle sammen,« lød budskabet fra Edward Snowden.

Han gjorde sig til talsmand for, at det nogle gang er moralsk rigtigt at bryde loven

»Loven er til for at skabe ro og orden. Men der er også situationer, hvor en lov er skadelig. Det kan f.eks. være en lov, der forhindrer, at man kan få lov til at elske den, man vil. Hvis den slags love får overtaget, kan vi ikke bevæge os fremad (som samfund, red.),« mente Edward Snowden.

Edward Snowden blev også spurgt om chancerne for, at anklagerne imod ham en dag bliver frafaldet?

»Mange spørger, hvorfor jeg ikke tager tilbage. Hvis regeringen ville sikre mig en fair retssag, rejste jeg hjem i morgen. Men det vil regeringen ikke. De vil ikke lade mig fortælle retten, hvorfor jeg har gjort, som jeg har.«

Amerikaneren fik til sidst lejlighed til at se, hvor mange der var kommet for at se og høre ham. Han udtrykte både overraskelse og taknemmelighed - og også et håb om at komme til Roskilde Festival:

»Til næste år vil jeg møde jer i virkeligheden.«

»Du får en gratis billet af festivalen,« lød det fra The Yes Men.

Så forsvandt Edward Snowden fra storskærmen. Det godt 30 minutter lange arrangement var slut.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.