JP's musikredaktørs guide til musikken på Roskilde Festival

Med flere end 140 koncerter fra onsdag aften til lørdag nat skal der prioriteres hårdt. Skal man tage tre timer med Neil Young eller høre to-tre andre koncerter i stedet?

Artiklens øverste billede
Tame Impala har et særegent lysshow med til koncerten på Roskilde Festival. Foto: Katrine Marie Kragh

Det store internationale koncertprogram på Roskilde Festival foldes ud fra onsdag den 29. juni.

Med flere end 140 koncerter fra onsdag aften til lørdag nat på seks scener er det umuligt at opleve alt, hvad man gerne ville.

Man kan så vælge en taktik, hvor man står tidligt op og går sent i seng (altså nærmest ikke sover) for at få mest ud af en billetpris på et par tusind kroner.

Eller også træffer man det valg at fokusere på nogle udvalgte oplevelser pr. døgn – med et særligt fokus på måske to, tre, fire koncerter.

Her er et bud på en guide:

Onsdag den 29. juni:

Amerikanske Red Hot Chili Peppers skal revanchere sig for en dårlig koncert for en halv snes år siden. Og bandet har med et nyt stærkt album, ”The Getaway”, vist vejen til noget stort. Sætlisterne fra bandets tidligere koncerter i juni viser, at kvartetten vil blande nye numre med gamle hits som ”Give It Away” og ”Under The Bridge”.

Orange Scene, kl. 22.30

Læs anmeldelsen af deres album "The Getaway" her

Damon Albarn er mest kendt som frontfigur i Blur og Gorillaz og som solist – og han har været på Roskilde Festival i alle tre skikkelser. Sidste år kom han så forbi med sit verdensband Africa Express, og nu står han i spidsen for The Orchestra Of Syrian Musicians. Der er uden tvivl tale om en politisk statement, et signal om at verdens gang i alt for høj grad handler om krig og terror. Hvor iørefaldende det musikalske budskab så i virkeligheden bliver, kan kun tiden vise.

Orange Scene, kl. 18.00

Hvis man ikke vil ligge i kø til at stå forrest til Red Hot Chili Peppers, kan man vælge at tjekke det støjrockende post-hardcore band At The Drive-In (Arena, kl. 21.15) eller den moderne amerikanske soulsanger Dawn (Apollo, kl. 21.15).

Torsdag den 30. juni

Santigold var et lovende navn for nogle år siden, da hun første gang optrådte på Roskilde Festival. Siden har hun ikke rigtigt formået at tage de næste skridt til stjernestatus, men hendes smeltedigel af elektronisk musik, hiphop, reggae, rock m.m. kan være en tidlig kickstart på en lang musikdag.

Arena, kl. 14.00

Canadiske Grimes og engelske PJ Harvey optager Arena-scenen i de tidlige aftentimer. Grimes skuffede, da hun tidligt på året optrådte i Falconer Salen med en uld-i-mund lyd. Nu bør hun og hendes musik kunne få som fortjent.

Læs anmeldelsen af PJ Harveys album "The Hope Six Demolition Project" her

PJ Harvey er højt respekteret som sangskriver, sanger og performer, og hendes seneste optræden på festivalen var af høj klasse. For nylig udgav hun et stærkt album, som kun kan skærpe forventningerne til koncerten.

Arena, kl. 18.00 (Grimes), kl. 20.30 (PJ Harvey)

Amerikanske Macklemore And Ryan Lewis har i hjemlandet været et stort hiphopnavn, men efter udgivelsen af duoens andet album, ”This Unruly Mess I've Made”, har pilen kommercielt set peget nedad. Derfor er det noget af en opgave, som amerikanerne er kommet på som aftenens store navn på Orange Scene. Ud på natten træder Tenacious D med Jack Black og Kyle Gass op på den store scene for at lave sjov og ballade med opfattelsen af rock and roll. Det bliver spændende at se, hvor mange der er med på spøgen?

Orange Scene, kl. 21.30, Macklemore And Ryan Lewis, kl. 00.30, Tenacious D

Fredag den 1. juli

Der er grund til at komme tidligt ud af startblokken for at opleve danske Liss på Avalon. Det er en stor scene for det unge danske band, der endnu kun har små udgivelser på samvittigheden. Først om et stykke tid kommer et helt album. Men opbakningen er stor til bandet, der forsøger sin egen soul- og popprægede historie. En time senere spiller i øvrigt danske S!vas og lidt senere igen er det danske Scarlet Pleasures tur.

Avalon, kl. 13.00, Liss, Arena, kl. 14.00, S!vas, Orange Scene, kl. 16.00, Scarlet Pleasure.

Den britiske rapper Stormzy er blevet rammet ind i en genre som grime, der er en fartdjævel med et skævt smil. Egentlig har genren været dømt lidt ude i noget tid, men den har fået nye stemmer og ansigter. Stormzy er med sine 22 år en af genrens unge skikkelser, og ud på natten kommer så den 33-årige Skepta, som Stormzy har udråbt til et forbillede.

Apollo, kl. 20.00, Stormzy, Apollo, kl. 02.30, Skepta

Neil Young fylder hele sendefladen på Orange Scene ud fredag aften sammen med sit nye backingband Promise Of The Real. Der er dømt lange elektriske guitarsoloer, men forhåbentlig antændes også det groove, der huserer på det sjove, sære og ikke mindst iørefaldende nye album, ”Earth”. Efter planen spiller Neil Young i ca. tre timer, og det er lang tid. Man kan selvfølgelig også vælge at lytte med i første og sidste del, og så prøve lykken andre steder undervejs.

Læs anmeldelsen af Neil Youngs album "Earth" her

Orange Scene, kl. 21.00

Det australske band Tame Impala med Kevin Parker som forsanger og musikingeniør har fostret et fornemt moderne popalbum i skikkelse af ”Currents”, der er en særegen symbiose af pop, rock, moderne soul og elektronisk musik. Konserva(s)tive rocknørder og Neil Young-fans vil sikkert kalde det tøsemusik, men de er jo optaget andetsteds. Der er grund til at komme i god tid, for der bliver sandsynligvis proppet i festivalens største telt med plads til rundt regnet 20.000 tilhørere.

Arena, kl. 23.30

Hvis man ikke er til Skepta på Apollo, er der særdeles gode alternativer med James Blake på Arena (kl. 02.00) eller Car Seat Headrest på Pavilion (kl. 02.15)

Lørdag den 2. juli

Sidste døgn på festivalen kan indledes med Tiken Jah Fakoly, der stiller op med en ganske iørefaldende reggaepræget stil.

Arena, kl. 16.00

Amerikanske Sturgill Simpson er blevet kaldt en af countrymusikkens nye unge redningsmænd. Han er 38 år (!!), synger rigtignok som en countrymand, men den musik, han kreerer, kan (også) være psykedelisk og soulpræget, og han er heller ikke bange for at fortolke grungeikonet Nirvana. Det kan blive en stor koncertoplevelse, men Simpson skal i så fald gide det langt mere, end han gjorde på Tønder Festival i 2015.

Avalon, kl.  18.00

Danske på Orange Scene en lørdag aften. Ta’ den, mandlige pop- og rockmusikere. Den odenseanske sangerinde har hermed alle muligheder for at skrive et stykke dansk musikhistorie, men det kræver en ekstremt professionel indsats, hvor hun gør sine svageste numre stærkere, end de reelt er, og sine bedste materiale til forrygende momenter. Og Mø, lad nu for guds skyld være med at plapre løs som Lukas Graham har gjort til sine danske koncerter i juni. Syng! Spil!

Om eftermiddagen spiller Dizzy Mizz Lizzy samme sted. Trioen med Tim Christensen forrest har for længst spillet sig varme efter comeback 1 og comeback 2. Men DML også lige det ekstra, der gør Orange Scene-koncerten til meget mere end blot en optræden et eller andet sted i Danmark.

Orange Scene, kl. 22.00, Mø, Orange Scene, kl. 17.00, Dizzy Mizz Lizzy.

Engelske New Order har både skuffet voldsomt og overrasket positivt på Roskilde Festival. Det legendariske rockband fra England har unikt forenet rock, synthpop og dansemusik, og bandets comebackplade ”Music Complete” fra 2015 var ganske imponerende med både stærke sange, sjove påfund og krasse kommentarer. Godt set af arrangøren at placere gruppen på Arena, efter at gruppen tidligere har spillet på Orange Scene. Dét sted har bandet ikke umiddelbart unge fans nok til mere.

Arena, kl. 21.00

LCD Soundsystem sagde egentlig stop i 2011 med stor ståhej. Men så kom gruppen med James Murphy i spidsen tilbage med først koncerter i USA og nu Europa – og på et tidspunkt kommer der vist også en ny plade. Koncerterne i år er flere steder blevet positivt anmeldt, og LCD Soundsystem kan – som sidste band på Orange Scene - godt ende som et mere end godkendt alternativt festfyrværkeri. For gruppen har både dansemusikken, funken og en punket attitude til tider. Hvis det ikke virker, vil man stå og blive irriteret over, at det ikke er Beyoncé, som slutter af.

Orange Scene, kl. 01.00

Der tages forbehold for fejl og ændringer i det officielle program fra Roskilde Festival.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.