*

Musik

Udelukket i årtier: I aften får de en halv mio. gæster

En halv mio. mennesker forventes i aften i Cubas hovedstand Havana at opleve den historiske koncert med The Rolling Stones, der tidligere var bandlyst i det kommunistiske styre.

72-årige Mick Jagger og resten af The Rolling Stones spiller i aften i Cuba for første gang nogensinde. Arkivfoto.

Engang var deres musik forbudt og blev betegnet som "ideologisk afvigende". Landets radiostationer måtte ikke afspille bandets numre, og derfor måtte cubanerne lytte til musikken i smug.

Den kommunistiske ledelse i Cubas hovedstad Havana under styring af revolutionslederen Fidel Castro - og i de senere år hans bror Raul Castro - ville ikke vide af de britiske rockmusikere, ligesom The Beatles og Elvis Presley ej heller var velset.

Men fredag aften spiller The Rolling Stones, det legendariske britiske rockband med bandmedlemmer i pensionsalderen, i Havana for første gang nogensinde.

Rolling Stones giver gratis koncert i Havana

Koncerten bliver en gratis udendørskoncert på sportskomplekset Ciudad Deportiva de la Habana, og ifølge flere internationale medier forventes op mod en halv mio. mennesker at møde op.

»Tiden ændrer alt,« sagde forsanger Mick Jagger ifølge Reuters, da han torsdag blev spurgt til bandets tidligere udelukkelse på Cuba.

»Vi har optrådt mange specielle steder i løbet af vores lange karriere, men dette show i Havana bliver en milepæl for os, og det håber vi også, det bliver, for alle vores venner i Cuba,« sagde bandet i en erklæring, der blev bragt på The Rolling Stones' hjemmeside i forbindelse med offentliggørelsen.

Mick Jagger og co.'s koncert kommer kun tre dage efter, at USA's præsident Barack Obama og fru Michelle var på et officielt besøg i Cuba. Det var første gang i 88 år, at Cuba havde besøg af en amerikansk præsident.

Castro og Obama trykker hånd og skriver historie

Besøget af Obama var resultatet af et diplomatisk tøbrud mellem Cuba og USA, der blev indledt tilbage i december 2014. Dengang erklærede Barack Obama og den cubanske præsident Raul Castro, at de to lande ville begynde at genetablere den diplomatiske kontakt efter over 50 års fjendskab.

Ifølge lektor på CBS, Carlos Salas Lind, der forsker i politiske forhold og har speciale i politik i Latinamerika og USA, er koncerten en stor begivenhed, der beskriver en ny udvikling i Cuba.

»Fem-seks årtiers isolering kommer til ende kulturelt set ved denne koncert. Når man som kunstner, kommer til Cuba, skal man forklare sig og oplyse, hvad det er man synger og siger, for landet kontrollerer alt. Nu er det uden filter og restriktioner, og det er helt nyt,«

Lektoren havde for bare seks-syv år siden svært ved at forestille sig, at et rockband som The Rolling Stones fik lov til stå på scenen på cubansk jord.

»Der er store problemer i Cuba, og man er nødt til at åbne sig, men jeg troede, det måske ville blive økonomisk og ikke politisk eller kulturelt,« siger Carlos Salas Lind.

Koncerten er en del af afslutningen på The Rolling Stones' tour i Latinamerika.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her