*

Litteratur

Kulturministeriet øger opmærksomheden på forfulgte forfattere

Kulturministeriet vil via et økonomisk bidrag til Dansk Pen øge opmærksomheden i de danske kommuner, således at flere forfulgte forfattere kan komme til Danmark.

Kulturminister Bertel Haarder (V) står bag et økonomisk bidrag på 125.000 kr. til en ny informationskampagne, der skal øge danske kommuners hjælp til forfulgte udenlandske forfattere og skribenter. Foto: Benjamin Kürstein

»Ambitionen er, at i hvert fald syv danske kommuner bliver nye fribyer.«

Sådan lyder det fra Mille Rode, der er daglig leder i organisationen Dansk Pen, der har modtaget et økonomisk bidrag på 125.000 kr. fra Kulturministeriet til en ny informationskampagne, hvis mål er at få flere danske kommuner til at tage imod forfulgte forfattere og skribenter.

Siden 2010 har Danmark været en del af fribyordningen, og fem danske kommuner har sidenhen været værter for i alt seks forfulgte forfattere.

Journalister vil trodse Erdogan og forlade Tyrkiet

I dag er kun en forfulgt forfatter bosat i Danmark via fribyordningen, og derfor er det ifølge kulturminister Bertel Haarder (V) tid til at informere kommunerne om, at ordningen fortsat eksisterer.

Fribyordningen
  • Ordningen giver forfulgte skribenter/forfattere/redaktører/forlæggere mulighed opholdstilladelse og understøttelse i to år, hvor fribyerne forpligter sig til at betale forfatterens leveomkostninger samt sikre mulighed for at skrive
  • Det koster ca. kommunen en halv mio. kr. at huse en forfulgt person i perioden
  • Danmark Fribykommunerne kan årligt søge om 30.000 kr. i støtte til aktiviteter for deres fribyforfatter
  • Fribyerne er en del af den internationale organisation Icorn, og i dag har 53 fribyer
  • Aarhus Kommune blev i 2010 den første danske friby

»Det er vigtigt, at vi i Danmark er med til at værne om forfulgte forfatteres ytringsfrihed. Kommunerne bør overveje om det er ved at være tid til at invitere nogle nye,« siger Bertel Haarder til Jyllands-Posten.

Det seneste værtsskab for en forfulgt forfatter udløb i Aarhus Kommune i slutningen af februar, og kommunen er således klar til at modtage en ny forfatter i foråret. Derudover har Københavns Kommune og Helsingør Kommune besluttet at gå med i ordningen.

»Det kan være vigtigt for en forfatter at indånde den frie danske luft og opleve ytringsfriheden. Det er også muligt at skabe et netværk i Danmark, hvilket kan få meget stor værdi. Forfatterne ender også med at blive ambassadører for Danmark, hvilket vi heller ikke skal være kede af,« siger Bertel Haarder.

SF vil nedsætte en kommission, der skal styrke ytringsfriheden

Over 100 forfulgte forfattere har på verdensplan søgt og fået godkendt en plads i en friby, men der mangler tilbud. Derfor håber Mille Rode, at de danske kommuner via kampagnen vil få øjnene op for vigtigheden af at række hånden ud til forforfattere i nød.

»Behovet er ekstremt stort. Antallet af sager som Icorn (den internationale fribyorganisation red.) får ind på bordet vokser og vokser,« siger Mille Rode.

Kampagnen udføres af Dansk Pen og afvikles over to år.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her