*

Politik

SF vil nedsætte en kommission, der skal styrke ytringsfriheden

SF vil fremsætte et beslutningsforslag om at lave en ytringsfrihedskommission, der kan undersøge ytringsfrihedens betingelser i Danmark. Mens Venstre ikke bakker op om forslaget, mener DF, at det kan være nødvendigt at undersøge ytringsfrihedens betingelser.

»Grænserne for ytringsfrihed er blevet mere restriktive i de senere år. Så vi foreslår, at en kommission skal sætte sig ned og gennemgå de udfordringer, der er, så vi kan komme med et kvalificeret udgangspunkt for, hvordan vi styrker ytringsfriheden,« siger SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Ytringsfriheden i Danmark er under pres, og derfor skal en særlig ytringsfrihedskommission undersøge, hvilke problemer ytringsfriheden står med, og hvordan de kan løses.

Det foreslår SF i et nyt beslutningsforslag, som partiet vil fremsætte i næste uge.

»Grænserne for ytringsfrihed er blevet mere restriktive i de senere år. Så vi foreslår, at en kommission skal sætte sig ned og gennemgå de udfordringer, der er, så vi kan komme med et kvalificeret udgangspunkt for, hvordan vi styrker ytringsfriheden,« siger SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr.

Partiet vil have kommissionen til at granske ytringsfriheden i Danmark og komme med konkrete forslag til, hvordan ytringsfriheden kan styrkes.

Kommissionen skal ifølge SF bestå af f.eks. jurister, politologer, meningsdannere og socialrådgivere med forskellige sociale og etniske baggrunde, der kan samle viden på området.

»Vi har flere gange i den seneste tid set eksempler på, at ytringsfriheden er presset. Ytringsfrihed er ellers en grundlæggende dansk værdi, så vi har brug for at undersøge problematikken,« siger hun.

Et af de seneste eksempler på, at ytringsfriheden i Danmark ifølge Pia Olsen Dyhr er under »et voldsomt pres,« er sagen om debattøren Geeti Amiri. Hun blev i løbet af den seneste uge truet med et sagsanlæg fra Islamisk Trossamfund, efter den afghanskfødte blogger havde udtalt sig kritisk om en omstridt imam.

Kort efter nyheden om det mulige sagsanlæg valgte Poul Hauch Fenger at trække sig som advokat for Islamisk Trossamfund, da sagen førte til, at han modtog trusler på Facebook og i sin personlige indbakke.

Det er på grund af den slags sager, hvor ytringer fører til trusler, at en ny kommission over en tidsbegrænset periode ifølge SF skal analysere ytringsfriheden i Danmark og kortlægge problemerne for ytringsfriheden. Det skal efter planen ende ud i en rapport, der kan pege på, om eksempelvis dele af lovgivningen bør ændres.

Mere informeret debat

I Norge har man tidligere haft erfaringer med at nedsætte en ytringsfrihedskommission. Den kom i 1999 med en revision af den norske grundlovs ytringsfrihedsparagraf på baggrund af en indgående diskussion af ytringsfriheden i et demokrati.

»Det nytter ikke noget, at vi står og råber ytringsfrihed og demokrati ud i verden, uden at forholde os kritisk til, hvordan vi selv håndterer problemerne.«
Rasmus Nordqvist, Politisk ordfører, Alternativet

I 2013 begyndte en gruppe norske forskere et forskningsprojekt, der fulgte op på kommissionens arbejde ved at studere den norske befolknings holdninger til og erfaringer med ytringsfriheden.

Et af de vigtigste resultater fra det norske forskningsprojekt er ifølge projektleder og forsker ved Institutt for samfunnsforskning Arnfinn H. Midtbøen, at forskerne ved at udspørge almindelige mennesker har fundet ud af, at mange har en tendens til at være forsigtige, når de ytrer sig kritisk om f.eks. homoseksuelle, indvandrere og muslimer i den offentlige debat.

»Det er enormt vigtigt at se på, hvordan almindelige mennesker ser på ytringsfrihed og den offentlige debat, der i dag mest er styret af den politiske og akademiske elite. Det giver en mere informeret debat,« siger han.

Forslaget fra SF lægger sig tæt op ad den norske model, og det mener direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, er fornuftigt.

»Der er nogle faktorer, som giver en række udfordringer for ytringsfriheden, så det ville være klogt at se på, hvad vi bør gøre anderledes,« siger han.

Uenighed i Folketinget

Regeringspartiet Venstre er dog ikke begejstret for SF’s forslag om en ytringsfrihedskommision, der ifølge retsordfører Preben Bang Henriksen er unødvendig.

»Det vil ikke få Venstres opbakning. Vi har ytringsfrihed i Danmark i dag, og vi har gjort rigtig meget for at forsvare den. Jeg ser ikke problemer, der skal løses af en kommission, eller i øvrigt nogen grund til at nedsætte en kommission,« siger han.

Mens regeringen ikke mener, at en kommission er en god ide, vil Dansk Folkeparti ikke afvise at overveje et lignende tiltag.

»Der er udfordringer for ytringsfriheden, men det er vigtigt, at det ikke bliver at sammenligne med de kommissioner, vi tidligere har haft dårlige erfaringer med. Det skal snarere være en arbejdsgruppe, der kan tage fat i nogle af eksemplerne på, at der mangler ytringsfrihed rundt omkring i systemerne,« siger retsordfører Peter Skaarup.

Hos Socialdemokraterne vil retsordfører Trine Bramsen gerne lytte til forslaget, selvom hun umiddelbart har svært ved at se, hvad formålet med en kommission helt konkret skal være.

Forslaget bliver dog taget godt imod hos Alternativet, hvor partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, peger på, at en kommission kan være med til at udvikle, hvordan man arbejder med og opfatter ytringsfrihed i dag.

»Vi bliver også nødt til at se kritisk indad. Det nytter ikke noget, at vi står og råber ytringsfrihed og demokrati ud i verden, uden at forholde os kritisk til, hvordan vi selv håndterer problemerne,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her