Scientology-afsløringer udgives i USA efter 27 års forbud
Forfatters afsløringer om L. Ron Hubbard har endelig fundet vej til amerikanske boghandlere.
Los Angeles
I 1987 udkom bogen Bare-faced Messiah: The true story of L. Ron Hubbard efter et større juridisk slagsmål i Storbritannien.
I USA blev værket af den britiske journalist og forfatter Russel Miller imidlertid bremset af Supreme Court of the United States, som stadfæstede en tidligere dom, der gav Scientology-bevægelsen ret i, at en række copyright-bestemmelser var blevet brudt.
Den nyreligiøse sekt indledte samtidig en smædekampagne mod Miller og bogens amerikanske forlægger, som til sidst kastede håndklædet i ringen og opgav den videre kamp for udgivelse i USA.
27 år efter det juridiske slagsmål vækkes bogen imidlertid til live igen, skriver The Telegraph.
Ny indledning
Silvertail Books har nemlig trodset alle formaninger ved at udgive det gamle værk i netop USA i både print- og elektronisk tabletudgave.
Russel Miller har omskrevet dele af forordet, men ellers er resten af bogen uændret, lyder meldingen.
Det vides endnu ikke, hvordan Scientology i USA vil reagere på bogudgivelsen, som man i sin tid kæmpede indædt imod ved store retssager i både Canada og Storbritannien.
Misfornøjelsen og modstanden dengang skyldtes uden tvivl, at Miller i sin bog klædte Scientology-stifteren L. Ron Hubbard godt og grundigt af.
Myter punkteret
Scientology er en nyreligiøs bevægelse og et filosofisk system, der udviklet fra begyndelsen af 1950'erne af netop L. Ron Hubbard på grundlag af en særlig terapiform, dianetik, som fremstilles i bogen Dianetics: The Modern Science of Mental Health fra 1950.
De historiske kendsgerninger om forfatteren L. Ron Hubbard, der dyrkes som et ideal, er imidlertid vanskelige at udskille fra myten om ham, fordi han i Scientology har status af det fuldkomne.
Russel Miller afdækkede imidlertid, at mange af L. Ron Hubbards pralerier om sin fortid ikke var pålidelige.
Kritikken vokser
Miller afslørede eksempelvis, at Hubbard ikke som hævdet var uddannet læge og en af USA’s første videnskabsmænd med speciale i atomforskning. Han dumpede og droppede i stedet ud af George Washington University og fuldførte aldrig sine uddannelser.
Miller såede ligeledes tvivl om en række Hubbard-påstande om hans opvækst i Montana og hans rejser til Asien, hvor han skulle have stiftet bekendtskab med det mystiske, en masse lærde og udviklet sine idéer.
Store dele af bogens indhold blev sidste år citeret omfattende i bestselleren Going Clear af Pulitzer-vinderen Lawrence Wright, og bogen genudgives efter en periode, hvor Scientology er kommet under heftig beskydning fra flere fremtrædende afhoppere.
Kritik af metoder
Den religiøse bevægelse nyder blandt andet opbakning fra Hollywood-kendisser som Tom Cruise, John Travolta og Elizabeth Moss.
Afhoppere beskylder imidlertid bevægelsens ledelse for hårde forretningsmetoder og for at presse tilhængere til donationer, afskære medlemmer fra kontakt til familiemedlemmer, som ikke støtter bevægelsen, og for brug af ydmygende former for straf og disciplinære sanktioner.