Annonce
Film & tv

Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg slået til riddere i Frankrig

Onsdag aften er Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg blevet slået til riddere af den franske Ordre des Arts et Lettres.

Mads Mikkelsen blev sammen med filminstruktøren Thomas Vinterberg onsdag aften slået til ridder af den franske »Ordre des Arts et Lettres« Foto: AmbassadedeFrance/DK

Ved et arrangement på Den Franske Ambassade i København onsdag aften er filminstruktøren Thomas Vinterberg og skuespilleren Mads Mikkelsen blevet slået til riddere af den franske »Ordre des Arts et Lettres« (Orden af Kunst og Ord, red.).

Ordre des Arts et Lettres
  • Ordenen blev oprettet i 1957 af den franske kulturminister.
  • Hæderen tildeles aktører, der har ydet »signifikante bidrag« indenfor blandt andet kunst, musik og litteratur.
  • Hæderen tildeles i tre grader: Kommandør, officer og ridder.
  • Hæderen som ridder må højest tildeles 200 personer om året.
Den franske ambassadør i Danmark François Zimeray stod for at indlemme filmstjernerne i ordenen, der blandt andet tæller medlemmer som Cate Blanchett, Jude Law og Shakira.

»Jeg er stolt af at modtage denne fine orden, ikke mindst fra et land, der vedholdende har værnet om, fremelsket og respekteret dets kunst og kultur,« sagde Thomas Vinterberg, hvis seneste film Kollektivet snart har fransk premiere.

Ved arrangementet på den franske ambassade onsdag aften roste François Zimeray den danske filminstruktør for at »rejse sig mod de eksisterende normer inden for filmproduktion« og for med stort mod at »afdække de mørke sider af det menneskelige sind«.

Mads Mikkelsen skal være med i ny Star Wars-film

Også Mads Mikkelsen, der i Frankrig har slået sit navn fast i film som Casino Royale og »Coco Chanel og Igor Stravinskij«, modtog store roser fra den franske ambassadør.

»Han er en utrolig alsidig skuespiller med et ansigt, som kan afspejle tilværelsens prøvelser og glæder. Med hver rolle tager han en chance og udstråler nerve og nærver, som stod han på afgrundens rand,« sagde François Zimeray.

Dansk stjerne udpeget til Cannes-jury

Mads Mikkelsen, der om ganske kort tid sidder som jurymedlem ved dette års Cannes-festival, udtrykkede stor taknemmelighed for netop den franske filmfestival.

»Siden jeg var ganske ung, har jeg haft en stor kærlighed til Frankrig. Cannes 2012 blev et vendepunkt i min karriere, og som jurymedlem ved dette års Cannes-festival ser det ud til, at min franske kærlighedshistorie langt fra er slut,« sagde Mads Mikkelsen.

Også den dansk-islandske kunstner og skulptør, Olafur Eliasson, blev tidligere i år udnævnt til ridder af det franske »Ordres des Arts et des Lettres«.

Læs det store portræt af Mads Mikkelsens ranglede storebror:

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side

Kommentar: Københavns Universitet legitimerer krænkelseskulturen

Palle Weis
De nye retningslinjer for håndtering af krænkelser på Københavns Universitet skubber til en tendens, der er samfundsnedbrydende og fragmenterende.
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her