Annonce
Film & tv

DR's fyringsrunde afsluttet: 205 DR-ansatte fyres

I alt bliver der 382 færre stillinger i DR. 205 af medarbejdere skal fyres som led i DR's spareplan.

Grafikken viser hvordan de overordnede nedskæringer rammer DR's produktion og platforme. Op mod 400 stillinger ventes at forsvinde med spareplanen.
DR

Krakelerende nerver, klumper i halsen og knugen i maven.

Det var velsagtens, hvad DR’s ansatte kunne se frem til onsdag den 10. oktober, på dagen, hvor public service-stationen afsluttede de såkaldte sindesamtaler, der nu får den konsekvens, at der i alt bliver 382 færre stillinger i DR.

Det præcise antal offentliggjorde DR i en pressemeddelelse, udsendt onsdag eftermiddag.

Antallet af påtænkte afskedigelser er dog blevet reduceret - blandt andet gennem aftaler om frivillige fratrædelser samt omplaceringer og nedlæggelse af vakante eller tidsbegrænsede stillinger - med den konsekvens, at 205 medarbejdere onsdag fik besked om, at DR har i sinde at afskedige dem.

64 medarbejdere har indgået aftale om frivillige fratrædelser, 87 stillinger er fundet gennem omplaceringer og nedlæggelse af vakante eller tidsbegrænsede stillinger. Desuden er 26 chefstillinger allerede nedlagt, skriver DR endvidere.

En mørk dag for DR

I forbindelse med, at alle sindesamtaler nu er afsluttet, udtaler DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn:

»Dette er en af de sværeste og længste dage nogensinde for alle i DR. Vi har sammen med de faglige organisationer gjort vores yderste for at reducere antallet af påtænkte afskedigelser, og det er lykkedes at begrænse det til 205. Men det er stadig et meget, meget stort antal medarbejdere, som har oplevet, at der er blevet grebet ind i deres liv på en måde, som de ikke selv har ønsket,« siger hun.

Stillingsnedlæggelserne sker i lyset af den spare- og udviklingsplan for DR, som blev offentliggjort 18. september. Det skete som følge af den politiske beslutning om, at tilskuddet til DR beskæres med 20 pct. frem mod 2023. Planen gennemfører første fase af disse besparelser, svarende til 420 millioner kroner årligt, og den bringer DR’s økonomi i balance til og med 2021.

Allerede fra morgenstunden kunne fællestillidsmanden for journalisterne i DR, Henrik Friis Vilmar, berette, at stemningen var alt andet end god:

»Det er en benhård dag. Vi er alle sammen berørte af det. Også jeg selv,« fortalte han.

Prikkerunden var overstået ved middagstid. Indtil da havde medarbejderne havde fået besked på at sidde klar ved telefonerne mellem kl. 8 og 11 , så deres nærmeste chef kunne ringe dem op, hvis de er blandt de ”sindede” − det vil sige de folk, som ledelsen havde i sinde at fyre.

Helt op til deadline havde tillidsfolkene arbejdet på at nedbringe antallet. Det var lykkes at få omplaceret en del medarbejdere, der var i fare for at blive afskediget, og samtidig havde et andre medarbejdere forhandlet sig frem til frivillige fratrædelser.

Adskillige medier rapporterede i løbet af dagen om, at ansatte strejkede fra arbejde i adskillige DR-distrikter, bl.a. DR Syd, DR Sjælland og DR Østjylland som en sympatitilkendegivelse over for deres fyrede kolleger.

Et blodbad

Sent på eftermiddagen skrev Dorthe Korsgaard, radiovært på P1 Morgen, disse sigende ord på Twitter:

»Jeg overlevede. Men sikke et blodbad omkring mig.«

Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse har, som en konsekvens af besparelserne, udsendt en pressemeddelelse under titlen ”En sort dag for Danmark”, hvori V-LA-K-regeringern og Dansk Folkeparti kritiseres for at lave drastiske nedskæringer i en tid, hvor medierne burde styrkes grunden konkurrencen fra udlandet:

»Temperaturen i et demokrati kan man måle på pressen og medierne. Begrænses de, bliver det en udfordring for demokratiet – og dagens fyringer i DR er derfor et tydeligt symbol på, at det er selve demokratiet og sammenhængskraften, der er sat på spil af det mindst mulige politiske flertal,« skriver Dansk Journalistforbund.

Et hak i kvaliteten?

DR skærer i følge oplysninger fra nyhedssitet Mediawatch i alt 90 stillinger i DR’s nye store nyhedsområde DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

Det er indtil videre meldt ud, at ”DR2 Dagen”, aktualitetsmagasinerne ”Langt fra Borgen”, ”Sundhedsmagasinet” og ”Gejst” forsvinder til næste år, hvor der også vil blive etableret en ny indlandsredaktion i Aarhus.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt en nedlæggelse af 90 medarbejdere i DR nye nyhedsafdeling vil få konsekvenser for kvaliteten i DR’s nyhedsdækning, som dermed vil kunne mærkes foran fjernsynet hjemme i de danske stuer, er medieekspert Lasse Jensen ikke så sikker.

»Det er det nemmeste at sige, at det kommer til at gå udover over kvaliteten, men det er jeg nu ikke så sikker på. For at der kommer til at være færre nyheds- og aktualitetsudsendelser er jo ikke ensbetydende med, at det går udover kvaliteten af de resterende programmer,« siger han.

Grunden er, at man jo i DR – som en konsekvens af de fjernede nyhedsprogrammer og dermed også fald i kvantiteten af programmer – sandsynligvis vil ende med »at producere nogenlunde ligeså mange nyhedstimer pr. medarbejder,« fortæller Lasse Jensen, der pointerer, at DR’s nyhedsafdeling jo stadig er stor og huser et sted mellem 700-1.000 ansatte.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Film & TV
Annonce
På den anden side

Kommentar: Måske skulle de læse lidt Hal Koch i SF?

Palle Weis
Boykotten af åbningsgudstjenesten viser, at nu fører også de folkevalgte an i den identitetspolitiske balkanisering af samfundsdebatten.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her