Casper Crump afslører hemmeligheden bag danskersuccesen i Hollywood

Skuespilleren Casper Crumps medvirken i storfilmen "Legend of Tarzan" er det seneste skud på stammen af danskere med succes i store, amerikanske film- og tv-produktioner.

Artiklens øverste billede
Casper Crump (med fuldskægget i midten) spiller sammen med bl.a. Christopher Waltz i den nye Tarzan-film. Foto: Warner Bros. Pictures

Lars Mikkelsen, Nikolaj Coster-Waldau, Jesper Christensen, Pilou Asbæk, Alex Høgh Andersen, Mads Mikkelsen og Casper Crump.

Listen over danske skuespillere, der inden for de seneste år har fået roller i store, amerikanske film- og tv-produktioner er lang, og den bliver formentlig kun længere.

Det mener Casper Crump, der med sin birolle som skurk i den aktuelle storfilm ”Legend of Tarzan” med blandt andre Samuel L. Jackson og Christoph Waltz, er den seneste dansker, der har fået en rolle i Hollywood.

»Vi har en virkelig god skuespiltradition i Skandinavien i det hele taget - og især i Danmark,« siger 39-årige Casper Crump, der fik sit gennembrud i Anders Walters Oscar-vindende kortfilm ”Helium”, hvorefter han har fået roller i såvel den nye Tarzan-film som i den amerikanske tv-serie ”Legends of Tomorrow”.

Ifølge Casper Crump er der flere faktorer, der gør, at danskerne i højere grad er aktuelle i udlandet.

Teknologiens udvikling har gjort den praktiske del lettere i forhold til casting, hvor man nu kan filme en casting hjemmefra og få svar samme aften, siger han og kalder det en »stor udvidelse af ens spilleplade«, men han peger også på, at de store film og serier, der bliver skrevet og fortalt, spænder bredere og bredere.

»Man går i højere grad på kryds af kontinenter, og det er ofte ensbetydende med mange forskellige nationaliteter i rollerne, hvilket også involverer danskere,« siger han.

Men den primære årsag til danskersuccesen i udlandet er ifølge Casper Crump forankret i et fagligt fundament.

»Danske skuespillere er grundige, veluddannede og udstyret med en sindssygt høj arbejdsmoral. Det tiltaler rigtig mange af de mennesker i udlandet, som sidder og laver de store ting. Vi har et rigtig godt ry,« siger han.

Casper Crump er aktuel både biograffilmen "Legend of Tarzan" og tv-serien "Legends of Tomorrow" Foto: Tom Lindboe

»I Danmark bliver man ikke rig af at være skuespiller, og det betyder, at man ikke er i jobbet for at tjene kassen. Der er en anden grundinteresse, og det gør folk enormt dygtige og nysgerrige på mere,« siger Casper Crump.

Ligesom blandt andre Nikolaj Coster-Waldau, Pilou Asbæk og Lars Mikkelsen er han uddannet fra Statens Teaterskole, og netop teaterbaggrunden er en stor styrke, inden man skal i gang med de store film- og tv-produktioner, mener han.

»Langt de fleste skuespillere i Danmark går fra teater til film og tv. Det er den anden vej i rundt i udlandet. Der er folk, der har lavet film og tv i årevis uden aldrig at have prøvet teaterscenen. Men det er en stor force at have teatergenren med sig. Det er noget folk taler om, for det giver en naturlig respekt for faget,« siger Casper Crump.

»Måden at være en del af settet på. Måden at gå til kostumeprøve på. Det er med teaterbaggrund en anden disicplin. Man lærer på teatret at have sit forarbejde i orden, for her er der kun én chance. Det kan ikke tages om eller klippes ud, og der er ingen musik, der redder stemningen. Du skal levere varen. Når man kommer på et filmset med det i bagagen, er man uden tvivl bedre rustet,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.