Kultur

Islamisk Stat har sprængt oldtidstempel i stykker

Militante placerede en sprængladning i Baal Shamin-templet i den syriske oldtidsby Palmyra.

Arkivfoto: AP

Militante fra Islamisk Stat har sprængt et tempel i luften i oldtidsbyen Palmyra i Syrien. Det oplyser den ansvarlige for Syriens oldtidsminder, Maamoun Abdulkarim, til nyhedsbureauet AFP.

- Daesh placerede en stor mængde sprængstoffer i Baal Shamin-templet i dag og sprængte det i luften, hvilket forårsagede stor skade på templet, siger han.

Fakta

Om oldtidstemplet Baal Shamin i Palmyra

  • Palmyra er en ruinby fra antikken. Den ligger i en oase i Syriens ørken ved byen Tadmur. Stedet står på Unescos verdensarvsliste.
  • Ruinerne afspejler græske, romerske, persiske såvel som lokale stilarter.
  • Byen var et knudepunkt for handel i de første århundreder i vores tidsregning.
  • Palmyra blev 21. maj indtaget af Islamisk Stat, der kræver, at alle spor efter fortidens ikke-monoteistiske gudedyrkelse skal ødelægges.
  • Gruppen har tidligere ødelagt uerstattelige fortidsminder i Irak, blandt andet i byerne Mosul og Nimrud.

Kilder: Unesco, NTB, BBC og dpa

Daesh er et andet navn for Islamisk Stat.

Abdulkarim tilføjer, at den indre del af templet er ødelagt, og at flere af de søjler, der omgiver templet, er kollapset.

- Vores mest dystre forudsigelser finder desværre sted nu, siger Abdulkarim.

- De foretog henrettelser i Palmyras gamle teater, i juli ødelagde de den berømte løvestatue af Athena og forvandlede museet til et fængsel og en retssal, siger han.

Baal Shamin-templet blev bygget omkring år 17 e.Kr. og blev udvidet under den romerske kejser Hadrian i år 130.

Tidligere på ugen kom det frem, at Islamisk Stat har halshugget Palmyras 82-årige pensionerede chefarkæolog, Khaled al-Assaad. Han blev betegnet som en af Syriens vigtigste eksperter inden for antikken.

Siden Islamisk Stat rykkede ind i Palmyra, har der været international bekymring for, at byens romerske ruiner, der står på Unescos liste over verdensarv, ville blive totalt ødelagt af den yderliggående bevægelse.

Selv om Islamisk Stat har ødelagt store dele af historiske byer i nabolandet Irak, har islamisternes ødelæggelser i Syrien og i oldtidsbyen Palmyra tilsyneladende været begrænset.

Indtil videre har der kun været meldinger om, at Islamisk Stat skulle have ødelagt den berømte løvestatue ved indgangen til museet i Palmyra, skriver The Economist.

Tilsyneladende er den militante bevægelse mere interesseret i at sælge antikviteterne og bruge indtægterne til at finansiere den fortsatte væbnede kamp i Syrien og Irak, skriver tidsskriftet.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her