• For abonnenter

Geeti Amiri: »Jeg havde blottet mig selv så meget, at jeg var blevet helt tyndslidt, og det var jeg nødt til at få rettet op på«

Efter nogle hektiske år som samfundsdebattør besluttede Geeti Amiri at trække sig for at begynde på lærerseminariet. Her gik det op for hende, at al den larm, hun havde lavet i stort set alle medier, var gået hen over hovederne på dem, det rent faktisk handlede om. Det har hun nu skrevet om i romanen "Mosaik".

For fire år siden optrådte Geeti Amiri alle steder i den offentlige debat.

Hun turnerede rundt med sin debut, selvbiografien ”Glansbilleder”, hvori hun fortæller sin historie om at gøre oprør og forsone sig med sin familie.

Hun var en særdeles aktiv samfundsdebattør og stillede op i diverse medier for at diskutere kvindekampen i muslimske miljøer i Danmark.

Hun var klummeskribent for Berlingske og Ekstra Bladet, og så var hun vært på radioprogrammet ”Geetisk råd”, hvor hun med udgangspunkt i sin egen historie hjalp unge med de dilemmaer, der opstår, når man lever et liv mellem to forskellige kulturer.

Jeg håber, at ”Mosaik” kan være med til at genstarte diskussionen om, hvad lærerens rolle er anno 2022 i denne corona-katapulterede folkeskole, som i forvejen er i respirator.

Geeti Amiri, lærerstuderende og forfatter

Geeti Amiri fór rundt fra det ene medie til det andet for at fortælle sin historie, men så pludselig en dag var hun ikke at finde i medierne mere.

»Efter gang på gang at have fortalt hele Danmark min og min families livshistorie følte jeg, at jeg var blevet synonym med min voldshistorik. Det var på mange måder meget grænseoverskridende,« fortæller Geeti Amiri, da jeg besøger hende i hendes hjem i Sydhavnen i København. Vi sidder ved spisebordet i den lille toværelses lejlighed, hvor gulvlange lyserøde og gule gardiner vajer i den lune forårsbrise. Hun rejser sig op og lukker vinduet.

»En dag indså jeg, at hvis ikke jeg stoppede op og gjorde mig uafhængig af min egen fortid, så ville jeg køre mig selv ned i et spor, hvor jeg for evigt låste mig fast til min historie om pigen, der bliver udsat for social kontrol og æresrelateret vold og ender på krisecenter for så at blive brændt af på sin forlovelsesdag, fordi jeg ikke levede op til jomfruidealet. Jeg havde jo blottet mig selv så meget, at jeg var blevet helt tyndslidt, og det var jeg nødt til at få rettet op på,« siger hun.

Og så var det, at Geeti Amiri lavede en U-vending.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.