Grønlandske politikere er vilde efter at få fingrene i Jim Lyngvilds omstridte fotos

En stribe politikere og museumsfolk har i løbet af weekenden lagt billet ind på Jim Lyngvilds fotoudstilling af modeller i design af sælskind. Borgmesteren i Nuuk har ligefrem sendt et personligt brev til multikunstneren.

Artiklens øverste billede
Jim Lyngvild (tv.) indviede søndag sin udstilling i kulturhuset Sermermiut. Her ses han med tømreren Palle Slot Kristiansen og ægtefællen Morten Paulsen. Foto: Privat

Jim Lyngvild har ikke fragtet sine fotos forgæves til Grønland, selv om hans udstilling på Ilulissat Kunstmuseum blev droppet i sidste øjeblik.

I løbet af weekenden har den danske multikunstner modtaget stribevis af tilbud fra prominente politikere og museumsfolk, som gerne vil gøre plads til de 20 omstridte fotografier, der hver især måler to gange tre meter og forestiller forskellige modeller i design af sælskind.

Udstillingen skulle i samarbejde med garveriet Great Greenland have været indviet på Ilulissat Kunstmuseum den forgangne søndag, men få dage før blev museumsleder Mads Mitchell afskediget.

Nogle gange går ting galt af den rigtige årsag.

Jim Lyngvild, multikunstner

Det skete i forlængelse af en debat om Jim Lyngvilds fotografier på de sociale medier, hvor folk har beskyldt ham for at opfatte Grønlands kultur som et tag selv-bord.

Fyringen af museumslederen har efter sigende intet med de omstridte fotos at gøre, men fik ikke desto mindre Jim Lyngvild til at aflyse den selvfinansierede udstilling undervejs på flyveturen til Grønland.

Kort efter ankomsten begyndte det at tikke ind med andre tilbud, viser beskeder, som Jyllands-Posten er blevet forelagt.

Jim Lyngvilds kunstfotos forestiller forskellige modeller i design af sælskind. Foto: Jim Lyngvild

Derfor lykkedes det ham alligevel at slå dørene op til udstillingen i weekenden, i kulturhuset Sermermiut, hvor omtrent 300 gæster indfandt sig til ferniseringen.

»Når noget eksploderer, dukker andre muligheder frem. Åbningen af udstillingen var en brandsucces, for der ville slet ikke kunne have været så mange gæster nede på kunstmuseet. Så nogle gange går ting galt af den rigtige årsag,« fortæller Jim Lyngvild i telefonen fra Grønland inden hjemrejsen mandag.

Når der går Jim Lyngvild i den

Ud over henvendelsen fra kulturhuset i Ilulissat er han blevet inviteret til Nuuk af selveste borgmester Charlotte Ludvigsen, som gerne vil stille sin kulturafdeling til rådighed til at assistere med alt det praktiske.

»Din udstilling har skabt debat i vores samfund, hvilket jeg synes er sundt,« skriver borgmesteren i et personligt brev, der nu har ført til en aftale om at kombinere de 20 fotografier med foredrag og workshops i hovedstaden hen over sommeren.

Også i efteråret vil værkerne efter alt at dømme fortsætte med at vise sig frem nordpå, for Jim Lyngvild er også blevet kontaktet af formanden for De Grønlandske Museers Sammenslutning, alt imens borgmesteren og kulturudvalgsformanden i Qeqertalik Kommune tillige har lagt billet ind på udstillingen.

»Det er jo dét, der altid sker, når der går Jim Lyngvild i den,« konstaterer den 43-årige designer og fotograf med henvisning til de debatter, hans kunstudstillinger af alt fra vikinger til konger har medført i Danmark.

»De kritiske stemmer løfter udstillingerne op i en større sammenhæng. Så nu har mine billeder fået deres eget liv heroppe takket være debatten om, hvor grænsen går mellem at stjæle og at lade sig inspirere af kultur.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.