Advokat om pigekorsag: Ung alder er skærpende omstændighed

Det skal nu undersøges, om de tidligere korsangere skal have erstatning for de krænkelser, de blev udsat for.

Artiklens øverste billede
På et pressemøde onsdag aften sagde generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn, at DR påtager sig det fulde ansvar for det, der er sket med tidligere sangere i DR Pigekoret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Når man skal finde ud af, om de piger, der i gennem årene er blevet krænket i DR Pigekoret, kan få erstatning, kan deres alder have en betydning.

Det mener både advokat med speciale i personskade Karsten Høj og lektor i arbejdsret ved Syddansk Universitet Christian Højer Schjøler.

- Jo yngre man er, jo mindre skal der til, før der vil være tale om krænkelser, der berettiger til erstatning. Så det er en skærpende omstændighed, at de har været så unge, siger Karsten Høj.

DR Pigekoret består i dag af omkring 50 piger i alderen 15 til 22 år.

Onsdag aften fremlagde DR resultaterne af en advokatundersøgelse af chikane og krænkelser i pigekoret tilbage i tiden.

Af advokatundersøgelsen, der blev fremlagt onsdag, fremgår det, at 64 tidligere sangere er blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden.

I alt 129 personer har fortalt om deres oplevelser i forbindelse med undersøgelsen. Heraf har 17 oplyst, at de hverken har oplevet eller har viden om krænkende adfærd i pigekoret.

På pressemødet lød det også, at man vil igangsætte en undersøgelse af, om DR har et muligt erstatningsansvar over for pigerne.

Christian Højer Schjøler, der specialiserer sig i arbejdsret, mener også, at pigernes alder kan få en betydning.

- Der har været tale om unge piger, som står i et underlegenhedsforhold til korets ledelse. De har været i en position, hvor de ikke kan tænkes at sige fra, siger han.

Han fortæller også, at der er en undtagelse i loven om forældelse, når et offer er under 18 år.

Carsten Højer Schjøler siger, at det forløb, der er beskrevet i advokatundersøgelsen, minder om andre forløb, der generelt ses inden for arbejdsretten.

- Altså at man er blevet retsstridigt krænket eller udsat for overgreb, hvor der ikke er sket personskade, siger han.

Advokat Karsten Høj mener, at der er tilfælde, der er beskrevet i undersøgelsen, hvor erstatning vil være berettiget.

- I de tilfælde, hvor der er tale om personkrænkelser - altså krænkelser som berøring, kys og andet - er det min vurdering, at der er tale om det, man også strafferetligt vil kalde blufærdighedskrænkelse.

- Det vil berettige en godtgørelse for tort. Det er jeg ikke i tvivl om, siger han.

Han mener dog, at de tilfælde, hvor krænkelserne har været verbale frem for fysiske, er mere tvivlsomme.

På pressemødet påtog DR sig det fulde ansvar for krænkelserne.

- Vi påtager os i DR som institution i dag det fulde ansvar for det, der fandt sted, sagde Maria Rørbye Rønn, der har været generaldirektør i DR siden 2010.

Christian Højer Schjøler mener, at den udmelding betyder, at DR ikke vil udfordre de erstatningskrav, der måtte blive fremsat.

- I min optik betyder det, at hvis der bliver rejst et krav, som ikke virker urimeligt, så vil DR imødekomme kravet i kraft af den her udmelding, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen