Tidligere pigekorssanger: Vi vil se handling følge ord hos DR

To tidligere korsangere vil se en indsats for at undgå et seksualiseret miljø omkring DR Pigekoret fremover.

Artiklens øverste billede
DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn, da hun og DR's direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen, holdt pressebriefing om resultatet af en ekstern advokatundersøgelse af forhold tilbage i tiden i DR Pigekoret, i DR Byen i København onsdag den 10. november 2021.. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et første skridt i den rigtige retning er taget onsdag aften, hvor resultater af en advokatundersøgelse af krænkelser i DR Pigekoret er blevet fremlagt.

Det mener jordemoder Tove Kühl. Hun var selv i koret fra omkring 1966 til 1971. Hun er også mor til en tidligere korpigesanger.

Tove Kühl klagede i 1996 til DR’s ledelse over grænseoverskridende seksuel adfærd i DR Pigekoret, som hendes datter og to andre medlemmer havde berettet om.

Dengang fik det ikke konsekvenser, fortæller hun. Derimod følte hun sig presset af DR til at undlade at gå videre med sin klage.

- For mig er det her jo et første skridt i retning af, at DR tager ansvar for de ting, der er sket, men også for at ændre det.

- Men min tillid er ikke så stor til DR i denne sammenhæng, for jeg har selv oplevet, at min tillid blev svigtet. Det tager tid at bygge den slags op igen. Vi vil se, at handling følger ord. At det ikke bare er en hensigtserklæring, som så aldrig følges op ad handling.

Ifølge Tove Kühl er tidligere korpigesangere indkaldt til et møde 30. november. Her håber hun, at blandt andet spørgsmålet om erstatning vil blive drøftet.

DR satte tidligere på året gang i en ekstern advokatundersøgelse, efter at tidligere kormedlemmer kontaktede mediekoncernen med beretninger om chikane.

I alt er 64 tidligere kormedlemmer ifølge advokatundersøgelsen blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden og frem til 2010.

De fleste krænkelser er dog sket i koret under Tage Mortensen, der var chefdirigent i koret i 35 år frem til 2000.

Ifølge Susanne Elmark, der er operasanger og tidlige korpigesanger, var han ”utilregnelig og humørsvingende” og én, som ”vi ikke vidste, hvor vi havde”.

Hun oplevede, hvad hun kalder psykisk terror, ligesom hun blev frosset ude af chefdirigenten.

Derfor var det vigtigt, at DR onsdag tog ansvaret, mener hun.

- Det var forløsende at få den undskyldning. For det er et stort omsorgs- og ledelsessvigt, der har fået lov at nedarve sig.

Susanne Elmark har ikke selv tænkt sig at søge erstatning.

- Det er noget, der har ligget under isen i 35-40 år, og der skal det tilbage til. Men det er trods alt nu blevet belyst.

- Jeg vil meget gerne bistå arbejdet med, hvordan man kan være sikker på at etablere et miljø, hvor nået tilsvarende ikke sker igen.

Der skal efter hendes mening være voksne omkring børnene til at holde øje med trivslen, så det ikke er børnene, der selv skal råbe op, hvis noget ikke er, som det bør være.

Også Tove Kühl understreger vigtigheden af at forbedre kulturen og forebygge, at den slags sker igen.

- Hvis forældre skal sende deres små piger afsted, så er tilliden meget, meget vigtig. Den har lidt et voldsomt knæk.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen