Aarhus Festuge forsøgte at tilpasse sig. Men forgæves
Først afviste Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, at aflyse årets version af Aarhus Festuge – på trods af, at aarhusianerne var blevet bedt om at bære mundbind, når de benyttede offentlig transport. Torsdag skiftede borgmesteren, som også er formand for Aarhus Festuge, mening. Årets festuge er aflyst.
»Helt ærligt, så er det too bad for Aarhus Festuge. Men hvis der er nogen, der er ramt, så er det ikke Aarhus’ kommunale budget, det er musikerne og deres indtægter. Og derfor synes vi jo, det hele er meget ulykkeligt.«
Det er holdningen fra Anders Laursen, formand for Dansk Musiker Forbund, efter at Aarhus Festuge torsdag aflyste alle sine arrangementer.
Her skulle flere af forbundets medlemmer have optrådt, og Anders Laursen slår fast, at man må prøve at hjælpe dem, så godt man kan. Men han er ikke ligefrem fortrøstningsfuld på livemusikkens vegne.
Venter tålmodigt
»Lige nu venter vi på resultaterne af de forhandlinger, der er i gang på Christiansborg, og vi håber på det bedste for spillestederne og dermed vores musikere,« siger han og fortsætter:
»Det er klart, at diskoteker med kinddans og tredobbelt gin og tonic kl. to om natten, spytten osv. ikke går, men derfor kan man jo godt finde nogle velordnede måder at afholde koncerter på, hvor man sidder ned og får serveret drinks.«
Musikernes og spillestederne overlevelse afhænger i høj grad af det, fastslår han.
Der er tradition for, at festugen åbnes af protektor dronning Margrethe i Musikhuset Aarhus, hvor direktøren, Jan Christensen, nu ærgrer sig.
»Åbningen af Aarhus Festuge er et af årets højdepunkter med dronningen og masser af profilering. Vi havde et andet samarbejde med Aarhus Festuge om upcoming-musik, men det havde vi nu nok aflyst under alle omstændigheder, da det var svært at styre,« siger Jan Christensen, som ikke har i sinde at aflyse andet i huset.
»Det ville være forkert af mig at sætte retningen ved at aflyse flere arrangementer. Vi afventer yderst tålmodigt, hvad de på Christiansborg beslutter sig til på koncertområdet.«
Per Smedegaard, teaterdirektør på Svalegangen i Aarhus, ærgrer sig også over aflysningen af Festugen:
»Jeg ved, at man i Aarhus Festuge siden april har arbejdet på at ændre formaterne, så de kunne gennemføres inden for sundhedsmyndighedernes anvisninger,« siger han.
»Kunsten er i vores dna, det er noget, som er vigtigt for os som mennesker, og vi er kommet til et tidspunkt i den her epidemi, hvor vi skal finde nye veje for kunstens udfoldelse. Jeg havde håbet, at det kunne ske i Aarhus Festuge, hvor man for længst har aflyst de største arrangementer og eksempelvis havde lavet events, som kunne opleves af to mennesker ad gangen.«
Svalegangen har ikke skabt arrangementer i samarbejde med Aarhus Festuge, men præsenterer teater i den periode, hvor festugen skulle have været afholdt.
Løssluppen festuge
Beslutningen gør stort indtryk på Allan Aagaard, direktør på Aarhus Teater. Han afviser en aflysning af den stort anlagte teaterkoncert med sange af C.V. Jørgensen, som har premiere fredag.
»Aarhus Festuge er noget helt andet end en teaterforestilling. I Aarhus Festuge er der en tendens til, at tingene er mere løsslupne, det er mere jovialt, og man står tæt sammen. På Aarhus Teater har vi iværksat en række sikkerhedsforanstaltninger, som gør det forsvarligt at fortsætte. Hvis vi ikke fortsætter, så er det, fordi ministeriet ændrer retningslinjerne.«
Live Nation, der står for en stor del af landets livekoncerter og underholdning, har ikke ønsket at kommentere aflysningen. De afventer de igangværende politiske forhandlinger om genåbningens fase fire, før de kan sige noget om konsekvenserne for efterårets og vinterens arrangementer.
Heriblandt den for mange længe ventede koncert med The Minds of 99, som efter planen spiller i Telia Parken den 12. september. Op mod 40.000 mennesker har købt billet til koncerten, og da regeringen endnu ikke har meldt nye retningslinjer ud, står den og flere andre koncerter tilsyneladende på gyngende grund.
Anbefalingen om at aflyse Aarhus Festuge kom ifølge ledelsen fra statslige myndigheder og Sundheds- og Ældreministeriet. Adspurgt om en begrundelse svarer ministeriet skriftligt, at:
»Der i dag har været en drøftelse på tværs af Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed, og vurderingen er, at det ikke ville være fornuftigt at afholde festugen som følge af det lokale smitteudbrud i Aarhus.«