Teaterchef om nye retningslinjer: »Det er næsten umuligt at lave teater på de vilkår«

Skuespillere skal holde to meters afstand, og det modtager blandede reaktioner.

Artiklens øverste billede
Publikum må nok undvære lange kyssescener på landets scener i denne sæson, men Peter Mark Lundberg, direktør Dansk Teater, er umiddelbart positiv over for de nye retningslinjer, teatrene skal overholde for at genåbne. Foto: Stine Bidstrup

En ny virkelighed har sat sit aftryk, når publikum vender tilbage til de bløde sæder i landets teatre og biografer.

På de skrå brædder skal skuespillerne holde to meters afstand i situationer »hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale,« lyder det i et sæt nye retningslinjer. F.eks. ved sang, råb og fysisk anstrengelse.

»Det er næsten umuligt at lave teater på de vilkår. Det er umuligt at lave en forestilling uden fysisk kontakt, og jeg kan stort set ikke nævne en scene, hvor der er to meters afstand som en del af en hel forestilling,« siger Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T, til Ritzau.

Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og kunstnerisk interessant, men de to ting kan være svære at forene i de retningslinjer.

Trine Holm Thomsen, teaterdirektør på Aarhus Teater

Blandet modtagelse

Hos Dansk Teater er direktør Peter Mark Lundberg overordnet glad for de nye retningslinjer. Han hæfter sig ved, at selvom skuespillerne skal holde to meters afstand, står der også, at når det ikke er muligt, skal de forsøge at minimere kontakten så meget som muligt.

»Det bliver nok ikke til en 10 minutters kyssescene i denne sæson, men sådan som vi læser det, er der stadig mulighed for, at vi kan afspejle det levede liv på scenen. Det er det, der er vigtigt for os. At det ikke bliver kunstigt at se en teaterforestilling,« siger han.

»Vi er selvfølgelig heller ikke interesserede i, at nogle af vores medarbejdere bliver syge, men både vi og ministeriet ved godt, at virkeligheden er sådan, at man ikke altid kan stå to meter fra hinanden på en scene,« siger han.

Instruktør og teaterdirektør på Aalborg Teater Hans Henriksen finder også umiddelbart retningslinjerne lovende.

»En af vores forestillinger, ”Kød”, udvikles i prøver gennem improvisation. Det er en almindelig prøveteknik, og i mange tilfælde en nødvendig arbejdsmetode for at udvikle forestillingen. Skuespillerne skal også spille dyr, som let kan fremprovokere mere fysiske udtryk. Med de gamle retningslinjer for afstand var vi udfordret, men med de nye ser det ud, som om myndighederne har taget højde for denne realitet ude på teatrene,« siger han.

På Aarhus Teater har man ikke nået at drøfte de nye retningslinjer internt. Teaterdirektør Trine Holm Thomsen er glad for, at teatret kan genåbne. Men hun savner klare linjer. Teatret vil tage alle værktøjer i brug i form af test, hjemmekarantæne ved sygdom og god hygiejne. Men to meters afstand mellem skuespillere kan ikke fungere i et helt repertoire, siger hun.

Indtægterne reduceres

»Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og kunstnerisk interessant, men de to ting kan være svære at forene i de retningslinjer. F.eks. står der, at alle publikummer skal sidde i samme retning. På vores Studio-scene har vi nogle eksperimenterende forestillinger, hvor vi ophæver scene-sal-konstellationen. Det giver forhindringer i forhold til kunstnerisk nytænkning og udvikling, hvis vi ikke kan det. Vi har også mange forestillinger med publikumkontakt. Kan vi lade være? Ja, men det betyder, at vi skal lave det om fra bunden. Det er ikke bare et lag, man lægger på til sidst, så det er både tidskrævende, kunstnerisk begrænsende og en ekstra økonomisk udgift at skulle skrive om i stykket.«

I begyndelsen af et seks-syv uger langt prøveforløb kan man nøjes med at markere, at der skal være et kys, kram eller et løft. Men på et tidspunkt bliver de medvirkende nødt til at nærme sig hinanden for at se, om det reelt fungerer, forklarer hun.

På teatret er man gået i gang med at regne på, hvad kravene for publikums tilstedeværelse betyder.

»Det er et stort økonomisk aspekt, for vi har generelt en ret god belægning på vores sæder. Hvis det pludselig bliver halvdelen eller under, vi kan lukke ind, er det et stort problem, for forestillingerne koster jo det, det koster. De udgifter, der er forbundet med omkostningerne, kan vi ikke reducere, men indtægterne skal vi pludselig reducere. Vi håber derfor på økonomisk kompensation, det er klart,« siger Trine Holm Thomsen.

Jørgen Ramskov, formand for Producentforeningen, vurderer, at de nye retningslinjer også gør det muligt at komme i gang med film- og tv-produktionen igen.

»Jeg tror godt at vi stadig kan producere film, hvor nogen skændes, skriger, synger eller elsker - det bliver bare lidt mere besværligt,« siger han.

Producentforeningen har sammen med Dansk Teater og Skuespillerforbundet foreslået kulturministeren, at der igangsættes en omfattende teststrategi, så skuespillerne kan blive testet hyppigere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.