Redaktør: »Hvad den enkelte præst finder på, skal man ikke gøre til en bagatel«

Der findes ikke en national strategi for, hvordan folkekirken skal være der for sine medlemmer i denne krisesituation. Men mange lokale påskeinitiativer er kommet i stand rundt om i landet.

Artiklens øverste billede
Selvom kirkerne er lukkede, vil de grundlæggende budskaber og fejringen være den samme, siger den ansvarshavende redaktør på Folkekirken.dk. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Budskabet om håb og genopstandelse har måske sjældent været så tiltrængt som nu.

Men ligesom graven i Jerusalem vil kirkerummet være lagt øde påskesøndag - for første gang, siden Harald Blåtand kristnede danerne.

Det blev en mellemregning med uændret facit, da kulturminister Joy Mogensen i forrige uge pludselig gav sig til at undersøge, om kirkerummet ikke alligevel kunne åbnes for højtiden i et begrænset og kontrolleret omfang. Dørene forblev stængte.

Men landets kirker havde allerede forberedt sig på alternative metoder til forkyndelse.

Der var flere tusinde mennesker, som havde set deres videoer. Så mange går der ikke i kirke noget som helst sted i Danmark på en søndag.

Ellen Aagaard Petersen, ansvarshavende redaktør på Folkekirken.dk

I bl.a. Aarhus og Aalborg har præster organiseret drive in-gudstjenester på parkeringspladser påskedag.

Andre præster vil indfinde sig på Facebooks digitale prædikestol. Andre endnu har delt påskeliljer ud til de, der har været i berøring med kirken inden for det seneste år.

Og i Jakobskirken i Roskilde har man f.eks. arrangeret et slags take away-delemåltid, hvor man kan bestille og hente påskemad, brød og vin hos den lokale slagter forud for den digitale nadvergudstjeneste torsdag aften.

Da virussen tog landet som gidsel, havde folkekirken ikke en national beredskabsplan liggende i skrivebordsskuffen, fortæller Ellen Aagaard Petersen, ansvarshavende redaktør på Folkekirken.dk. Men kriser har det med at fodre kreativiteten.

Liturgier og inspiration til alternativ påskefejring er blevet delt på kryds og tværs. Men der ikke er udarbejdet en landsdækkende strategi for folkekirkens ageren i en krise, der falder sammen med kirkeårets vigtigste højtid.

»Fordi vi er en decentral organisation, og sognene har så stor uafhængighed, betyder det også, at de tager stort ejerskab i sådan en situation. Der er en kultur i folkekirken, hvor man ikke sidder og venter på, at der kommer en drejebog eller retningslinjer ovenfra. Man går bare i aktion med det samme,« svarer Ellen Aagaard Petersen på spørgsmålet: Hvorfor egentlig ikke?

»Der er en stor ansvarsfølelse lokalt. Alle ved, hvad det vil sige at være kirke, og hvad de vigtige budskaber er, og hvem det er vigtigt at være der for. Når der så sker noget uventet, er det nemmere at handle, fordi man er vant til selv at tage ansvar og tage beslutninger og prioritere. Og man ved, at man har friheden til det og ikke er bange for at træde ved siden af en masterplan.«

Er det hensigtsmæssigt, at man lader det være op til den enkelte præst eller det enkelte menighedsråds engagement og evner?

»Hvad den enkelte præst finder på, skal man ikke gøre til en bagatel. Det er ikke folkekirkens kultur at udstede ét eller andet dekret om, at alle kirker skal være på Facebook næste søndag. Det ville dræbe kreativiteten og virketrangen. Skal en lillebitte landsbykirke sætte en videoproduktion i gang? Det giver ikke mening. Det er meget vigtigere dér, at præsten f.eks. ringer rundt til dem, der sidder alene. Og de, der er på Facebook, kan sikkert finde en rigtig god digital gudstjeneste hos en nabokirke,« siger hun.

Der er forskel på at være et lille landsogn på Mors eller kirke på Vesterbro. Og der er forskel på præster. Nogle er gode til at gå online med budskaber. Andre er stærkere på skrift eller i telefon.

»Det er sjovt, at vi har den forventning efterhånden, at hvis man skal vise som organisation, at man gør noget, skal det være en eller anden hård udmelding fra en top. Det virker meget handlekraftigt – også selvom det måske ikke rigtig lykkes, eller der ikke kommer til at ske så meget. Vores måde at arbejde på, tror jeg, er meget stærkere i en situationen som denne her, som er kommet helt uventet.«

Et centralt tiltag er imidlertid, at man har justeret kirkens kalendersystem, hvor alle taster gudstjenester og arrangementer ind, og som udgår til medierne, så de kan bringe listerne. Kalendersystemet er nemlig blevet tilrettet, så man kan lægge digitale begivenheder ind.

Kalenderen findes også digitalt. Skriver man ”online” i søgefeltet, kan man se en liste over de digitale gudstjenester i påsken.

Langfredag og påskesøndag vil man kunne se og høre gudstjenester fra hhv. Sankt Pauls Kirke, Viborg Domkirke og Københavns Domkirke på DR TV og radiokanalen P1.

Selvom kirkerne er lukkede, vil de grundlæggende budskaber og fejringen være den samme, siger Ellen Aagaard Pedersen. Og paradoksalt nok kan kirken måske blive mere synlig, fordi den nu er lukket.

»Den første søndag (efter lukningen, red.) lavede vi en rundringning til nogle af de sogne, der allerede efter tre dage havde lavet noget digitalt. Der var flere tusinde mennesker, som havde set deres videoer. Så mange går der ikke i kirke noget som helst sted i Danmark på en søndag. Deres første erfaring var, at de var nået meget længere ud end på en normal søndag. Jeg vil tro det samme sker i påsken.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.