Vi må fordele sol og vind … forskelligt

Vi bliver nødt til at behandle sol og vind forskelligt, alt efter hvor vi skal stille det op, og hvor mange mennesker der er naboer til de nye anlæg.

Artiklens øverste billede
Kronik 1312 17. Vindmølle

Morten Dyrholm, der er direktør i Vestas, spurgte forleden her i avisen, om jeg har fået solstik, fordi vi i Venstre ikke ønsker store vindmøller placeret på Aarhus Havn.

Det har hverken jeg eller resten af Venstres byrådsgruppe. Vi har til gengæld den holdning, at vi nøje skal overveje fordele og ulemper, når vi placerer store energianlæg.

Lad mig slå fast med det samme, at vi i Venstre bakker fuldt og fast op om den grønne omstilling af vores energisektor, og vi bakker fuldt og fast op om vores videnstunge og visionære virksomheder som for eksempel Vestas.

Vi kæmper en kamp for, at Vestas i Aarhus kan rekruttere de rigtige medarbejdere; at medarbejderne har en velfungerende hverdag med gode og effektive tilbud fra deres kommune; at infrastrukturen virker, og at vi kan vise Aarhus frem som en bæredygtig by, der jonglerer med det sammensatte, grønne energisystem. Vi er bestemt ikke modstandere af vindmøller. De er en helt central del af fremtidens grønne energisystem.

Men placeringen af energianlæg er en del af den langsigtede planlægning af den begrænsede plads, som aarhusianerne har til rådighed til natur, rekreative tilbud, udsigter, boliger og ja, energianlæg.

I Aarhus har vi de seneste 20 år arbejdet målrettet på at bringe byen og vandet tættere på hinanden. Vi har fjernet en mur af industribygninger og jernbaner langs Skolebakken, så man kan se ud over vandet fra byens indre, og tusindvis af aarhusianere flytter i disse år helt ud til kajkanterne på Aarhus Ø.

Vi mener ikke, at vi skal rejse 150 meter høje snurrende vindmøller midt i den forbindelse mellem by og bugt.

Morten Dyrholm er uenig i den politik, vi har haft i Venstre siden 2013: At vi mener, at Aarhus Kommune egner sig bedre til solceller end til vindmøller, fordi kommunen er så tæt befolket.

I Morten Dyrholms regnestykke fylder en vindmølle kun det fundament, som den står på, så derfor mener han selvfølgelig, at vindmøller fylder mindre end solceller. Men som folkevalgte politikere er vi nødt til at forhold os til, hvad borgerne ønsker. Og borgerne har en klar opfattelse af, at vindmøller fylder meget mere end deres fundament.

De kan ses meget længere væk og høres på en helt anden måde end solceller. Derfor har vi forslået en plan, hvor vi gør brug af solceller i Aarhus frem for vindmøller, for vi bliver nødt til at behandle sol og vind forskelligt, alt efter hvor vi skal stille det op, og hvor mange mennesker der er naboer til de nye anlæg.

En anden vigtigt oplysning til Morten Dyrholm er, at alle borgerlige partier står bag ved synspunktet om, at vi ikke skal ødelægge den genvundne udsigt over bugten, hvor havnen og vandet er kommet tilbage til Aarhus.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.