Styrket samarbejde i 2020 – også med de frivillige

2019 bragte politisk afklaring og ro om regionernes rolle.

Det er godt med et bredt ansvar for vores allesammens sundhedsvæsen.

Forandring er der dog brug for. Borgerne efterspørger et tættere samarbejde mellem region, kommuner og praktiserende læger. Fra Region Midtjylland vil vi i 2020 i endnu højere grad række ud mod kommunerne og de praktiserende læger.

Vi kan heldigvis bygge på et godt fundament. Der er sundhedsaftaler med alle 19 kommuner i Region Midtjylland. Og der er velfungerende samarbejdsfora omkring hvert af de fem akuthospitaler i regionen. Vi kalder dem klynger. Her mødes region, kommuner og praktiserende læger for at drøfte fælles udfordringer og sætte initiativer i gang. Et meget konkret fælles projekt i 2019 har været etableringen af Lemvig Sundhedshus i byens tidligere hospital.

Mange bestræbelser går på at flytte sundhedstilbud væk fra hospitalerne og helt hjem i borgerens stue. Det har vi talt om i mange år. Nu bliver det virkelighed, for nu er vi ved at have teknikken og organiseringen på plads. Et eksempel er tilbuddet om at blive behandlet for angst eller depression via internettet. Her får patienten først en videosamtale med en psykolog. Er der behov for yderligere behandling, får patienten adgang til et behandlingsprogram – igen over nettet.

Et andet eksempel er den app til blødere, som i 2019 blev sat i drift. Borgerne kan selv registrere deres forbrug af medicin og blødninger i appen. Det giver et bedre overblik og grundlag for både patient og behandler til at justere behandlingen. Patienten spares for unødige blødninger, og samfundet spares for at bruge dyr medicin.

Begge eksempler er landsdækkende løsninger, for regionerne arbejder sammen om fælles tilbud til borgerne.

Regionsrådet ønsker også at styrke samarbejdet med frivillige, frivillige organisationer, foreninger mv. Vi nedsætter et politisk udvalg til formålet, og det arbejde har jeg store forventninger til. Mange arbejder allerede frivilligt, f.eks. på hospitalerne. Hvem har ikke mødt et venligt menneske, der viser vej? Sammen med Trygfonden er der opbygget et korps på over 20.000 hjerteløbere: frivillige, som har meldt sig til at yde førstehjælp ved hjertestop, indtil ambulancen eller akutlægebilen når frem.

De erfaringer vil vi udbygge. Både fordi det vil hjælpe borgerne på områder, hvor vi som region ellers ikke har mulighed for at hjælpe. Men også fordi det styrker fællesskaberne i vores samfund og får sundhed og livsglæde til at spire blandt de frivillige selv.

Jeg glæder mig til samarbejdet i 2020.

Godt nytår!

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.